Danske Sportsjournalister
NyhederPRMMedlemslisteOrganisationDebatforumOm DSStadionGuideLinksBilledgalleriKontaktAIPS
   
Flere nyheder
Flere pressemeddelelser

 

 

Debatforum

 


Forfatter: Kurt Lassen -
Skrevet: 30. januar 2010 kl. 13:29
Emne:

Hej Michael Bjørn - lægger den da gerne på i fuld længde. Med den tilføjelse, at du som redsek sikkert slipper for at redigere de journalistisk kritiske historier over temaet fra hofreporteren, når han bliver købt fri til at skrive dem i bogform for Caroline selv på EBs eget forlag. Vel også en slags journalistik, som avisredaktionen nok skal nyde godt af, når biografien skal lanceres. Indtil må I så nøjes med at lægge PR-papir til Piotr...:

Øh, hvad blev der lige af ”Tør hvor andre tier” eller den kritiske journalistik og den lille mands røst. Klassens frække dreng Ekstra Bladet er blevet fornærmet og har brug for at tækkes sine sportsstjerner. Åbenbart sådan rigtig tøse-fornærmet, fordi avisen ikke har haft adgang til uddrag fra bogen Miss Sunshine på forhånd. Jeg stiller mig i hvert fald tvivlende overfor, om den hårdtslående tabloidavis med mod på tanden havde turdet bringe et eneste citat up front.

Som Ekstra Bladet skrev i en selvpromoverende egenannonce for nylig:

”Engang var Karoline-pigen, ledsaget af en rødternet pap-ko, sælger verden over af mejerigtige danske produkter. I dag er Caroline-pigen i gammelrosa luksus-design og sælger af det store, danske smil, selv i de sjældne stunder, hvor landets største internationale sportsnavn skal forklare et nederlag. Caroline Wozniacki er ukrukket og afholdt - også af medierne. Men skal der gives solo-interview, kommer Ekstra Bladets tennismedarbejder, Troels Christensen, først ind. Hver gang.”

Respekt herfra for mange års ihærdig mandsopdækning, og kildepleje skal der til. Men i forhold til udgivelsen af bogen om Caroline Wozniackis karriere kunne det da være en ide at sætte kompetente journalistiske kræfter ind på at finde ud af, hvorfor eksempelvis Piotr Wozniacki i mindst syv år har haft dobbelt identitet og i virkeligheden hedder Victor Krason. Jeg selv og flere andre kender en del mere til Krasons fortid, end der kommer frem i bogen. Men der er ingen grund til ligefrem at invitere en håndfuld advokater til frokost.

I dag vælger Ekstra Bladet i stedet at lade to af Miss Sunshines hovedkilder komme med tilbagetrækkende forsvarstaler for måden, de er blevet behandlet på i bogen. At de angiveligt har medvirket under falske forudsætninger. Intet kan være mere forkert, men nogle gange rammer medievirkeligheden hårdere end som så. Lidt ligesom når Tina Lund brokker sig til producenten over et karaktermyrdende TV2-program, som hun selv har set igennem og givet grønt lys for på forhånd.

Bog-kilderne Morten Christensen og Mikkel Nørby fortæller blandt andet til Ekstra Bladet, at de har talt med forfatteren i henholdsvis 30 og 40 minutter. Christensen har jeg en time og tre kvarters båndudskrift med. Nørby taler i halvanden time på bånd. Begge mener, at de var blevet stillet en positiv bog om Caroline i udsigt. Den del af aftalen er overholdt, da Morten Christensen bogen igennem udgør en rosende rød tråd i forhold til både Caroline og hendes far. Han nuancerer som landstræner talentudviklingens komplicerede kamp i forhold til et forbund, Team Danmark og et ambitiøst familieprojekt.

Mikkel Nørby konkretiserer samarbejdet med tennisduoen med et troværdigt og nærværende indblik i otte måneders rejse med Caroline og Piotr udover de erfaringer, han ellers har gjort sig fra lidt længere afstand med familien. Han er ikke så medievant som Morten Christensen, og fik derfor mulighed for at læse hele kapitlet med sig selv igennem. Vi slettede i fællesskab nogle udtalelser, rettede til og op på andre passager. Samt han blev orienteret om, at han udtalte sig andre steder i bogen.

Jeg ved ikke, om Morten Christensen og Mikkel Nørby har påkaldt sig farmands vrede helt nede fra Australien. Eller om de bare har fået kolde fødder i forhold til voldsom medieeksponering. Men de kan i hvert fald begge i min bedste optik være både tilfredse med og rettelig stå inde for den rolle, de hver især spiller i Miss Sunshine. Længere er den ikke.

At udgive avis og bøger under samme paraply har også sine omkostninger. Det er udgivelsen af Miss Sunshine, som Ekstra Bladets Forlag også fik tilbudt, da jeg på ide-tidspunktet skrev på en anden bog for forlaget, et bevis for. Forlaget takkede pænt nej, da man arbejdede på en bog-aftale med Caroline og Piotr selv. Med det fordelagtige udgangspunkt, at man kunne plukke forfatteren i eget hus. Samme mand som mandsopdækker tennisstjernen journalistisk og tilstræbt kritisk til dagligt i avisen. Det koster også at betale hovedpersoner up front-beløb for at deltage i biografier, og så nytter det jo ikke noget at gå alt for skeptisk til værks.

Lige nu oplever man et tennismiljø af prominente personer, der rykker sammen i bussen i ren damage control og spin af frygt for mere skade end gavn i en talentudviklingsdebat, som efter min mening er både sund og på sin behørige plads. Mens to centrale kilder i Miss Sunshine og i selvsamme tennismiljø pludselig ikke bryder sig om at se sig selv på skrift. Det må være noget med at tørre øjnene.

For nylig var den velanskrevne Ekstra Bladet-journalist Lars Werge i en offentlig tilgængelig klumme på Facebook ude med riven efter tennispressen:

”Men det undrer mig, at medierne ikke, med afsæt i på den ene side Agassi’s selvbiografi og på den anden Wozniackis stjernestatus, har bedrevet mere journalistik for at finde ud af, om myterne om speed og anden doping i tennis er løgn eller latin? Det kan da ikke kun være mig, der ikke skriver om tennis – eller for den sags skyld om sport længere på fast basis – der er blevet forsynet med opringninger og rygter om, at Wozniacki har taget doping? Da jeg i den anledning spurgte mig for de rette steder, fik jeg udelukkende afvisende svar. Men for tennis-journalister var det måske en vej at gå at bore endnu mere i rygter, erindringer, hurtige elevationer på verdensranglister og den almindelige folkelige jubel.”

Lad det være en opfordring. Og hvorvidt jeg selv er tøse-fornærmet? Jo, jo...[Retur til konferencen]

Du er ikke logget ind og kan derfor ikke skrive indlæg.
[ Log ind nu ]