Danske Sportsjournalister
NyhederPRMMedlemslisteOrganisationDebatforumOm DSStadionGuideLinksBilledgalleriKontaktAIPS
   
Flere nyheder
Flere pressemeddelelser

 

 

Formandens hjørne

Fredag d. 11. juni 1999

Af Flemming Thor Madsen

- Og vi bringer sporten, kort.
Disse ord har vi tidligere hørt igen og igen i radioen.
Vi har også set tendensen i aviserne, som prøvede at skære dækningen af sportsstoffet ned for at få mere plads til den "finere" journalistik.
Vi ved jo alle, at sportsstoffet af mange har været at betragte som noget, der skulle fylde de sidste sider i avisen, de sidste minutter i radioen og de sidste sekunder i fjernsynet.
Men sådan er det heldigvis ikke mere.
Selv om vi var mange, der sagde "Pas på", da der skulle findes besparelser, så prøvede flere redaktører at se på sports-vejen. Men heldigvis viste spare-vejen sig at være så ujævn og ufremkommelig, at det blev besluttet at vende om mange af de steder, hvor spare-bilen var sat i gear.
I stedet har vi nu oplevet, at spare-bilen er blevet til en aktivitetsbil.
En formel 1-sportsvogn, som nu bemandes med det ypperste personel, så man kan komme så hurtigt frem til de oplagstal, lyttertal og seertal, som er så nødvendige for overlevelse.
Sporten sælger - igen.

Sportsstoffet er blevet et acceptabelt stofområde, som nu opprioteres af næsten alle medier. Og hurra for det.
Den hjemlige fodbold drøner på TV-3 og TV-3 Plus. Ikke kun søndag - nej, nu er det fredag, søndag og mandag. Og så må onsdagens Champions League-fodbold ikke glemmes.
DR og TV2 følger op.
Der er snart ikke den dag i ugen, hvor TV-folkene ikke er "på gaden", og i weekenden løbes der rigtigt stærkt.
Specielt lørdag er blevet en stor TV-sportsdag i vintermånederne.

Specialforbundene under Danmarks Idræts-Forbund har virkelig fået vind i sejlene.
Næsten halvdelen af de 50 specialforbund fik deres sport præsenteret i tv i sidste sæson, og den form for oppriotering for dansk idræt fortsætter, siger TV-stationerne.
Nu er det ikke kun fodbold, fodbold og fodbold.

Aviserne har fulgt op, og Ekstra Bladet har i snart et år kørt et Internationalt Sportstillæg hver torsdag - en nyskabelse i dansk journalistik, som er blevet meget positivt modtaget.
Efter at have forsøgt med sporten bag i avisen efter den engelske model gik B.T. i stedet over til en daglig sportsavis på 16 sider, og så selvfølgelig med et større mandagssportstillæg - som alle øvrige store landsdækkende aviser i dag har - varierende fra 12 til 20 sider.
Og Politiken gik helt amok, da avisen i foråret stod frem og lancerede et 22-24 siders sportstillæg hver mandag. En magtfuld demonstration.

Nu er det ikke længere kun de aktive, der skal være i optimal kondition. De nye tiltag stiller også krav til Danske Sportsjournalisters medlemmer. Der skal løbes stærkere.
Men ikke nok med, at konditionen skal være i top. Der skal også produktudvikles hele tiden. Kreativiteten skal være stor for at "overleve", og det stiller store krav til os "på gulvet".
Selv om vi kan løbe stærkt, må det også betyde, at disse tiltag må få flere af vore kolleger i arbejde. Og så er det ellers op til os selv at fastholde de nye stole i fremtiden.

Jeg er overbevist om, at Danske Sportsjournalisters medlemsskare er parat til at gå foran.
Vi er parate til hele tiden at være på forkant, og det er også derfor, bestyrelsen til stadighed arbejder for en bedre efteruddannelse på sportsområdet.
Vi erkender, at der stadig er et hul, der nager os. Vi er ikke med på Den Journalistiske Efteruddannelse, og der er ingen sportsjournalistuddannelse på Danmarks Journalisthøjskole.
Eleverne kan få sport på 8. semeter, hvis de ønsker det, men det kræver, at initiativet kommer fra eleverne.
Og desværre - der går år mellem, at det gennemføres.
Vi ønsker et formaliseret samarbejde.
Med sportens betydning i dag må det være på sin plads, at sporten også er en fast bestanddel af journalist- og efteruddannelsen.
Vi agter at gøre noget ved begge dele.
Og vi vil selvfølgelig fortsætte vore populære "gå-hjem-møder".
Sporten har medvind i det danske mediebillede for øjeblikket, og den skal fastholdes.