Danske Sportsjournalister
NyhederPRMMedlemslisteOrganisationDebatforumOm DSStadionGuideLinksBilledgalleriKontaktAIPS
   
Flere nyheder
Flere pressemeddelelser

 

 

Mere journalistik - færre kioskbaskere

Fredag d. 11. juni 1999

Af Steen Ankerdal

Det er mandag, sådan en helt almindelig én - med 20-24 sportssider i Ekstra Bladet og BT - og kritik af landets to formiddagsaviser i et par morgenaviser.
I Politiken trækker idrætsforsker Winni Brandt Madsen fra Københavns Universitet nogle gamle travere ud af stalden.:
..."Derfor ser man fortsat hjernedøde spisesedler med Sand, Goldbæk og dem alle sammen, velvidende at de ikke sælger et eneste ekstra eksemplar".
"Formiddagsbladenes sportsredaktioner er gået i selvsving. De kan ikke se sig ud af krisen", hedder det blandt andet.
Ekstra Bladets sportsredaktør siden nytår 1998, Jan Jensen, skjuler ikke sin trætte irritation over generaliseringen, over manglen på nuancer i kritikken - og den åbenlyse uvidenhed om de faktiske forhold, der følger med ikke at læse Ekstra Bladets sportssider dagligt:
"Vi har lavet torsdagstillægget "International Sport", der er den største nyskabelse i den trykte danske sportspresse i lang tid. Alligevel kan idrætsforskeren tillade sig at sige, at formiddagsbladene er gået i stå og ikke udvikler sig en pind. Det er helt urimeligt - og dybt uretfærdigt, siger Jan Jensen. Også som et apropos til en troværdighedsundersøgelse i det nye ugeblad Børsens Nyhedsmagasin.
Formiddagsbladene BT og Ekstra Bladet bundende "selvfølgelig", for det er så let at blive enige om.
Peter Brüchmann, der 15. marts blev sportschef på Danmarks Sportsavis, er enig, men erkender, at begåede fejl rammer hårdt. Hårdere end på morgenaviser.
"Formiddagsbladene" er et begreb, der er blevet en "generel floskel" for kritikere uden mod til at sætte præcis adresse på deres kritik.

Klakører eller kritikere

Det kommer også til udtryk i Jyllands-Postens interview med boksepromotor Mogens Palle.
Han føler sig "udsat for en sammensværgelse, iværksat af inkompetente tumper, der ikke har den fjerneste anelse om, hvad der foregår i sporten. Det er blevet politisk korrekt at kritisere mit arbejde. Nye redaktører forsøger at manifestere sig på min og bokserens bekostning. Deres hjerner er mere betændte end sporten. De repræsenterer idioti og dobbeltmoral, siger Palle til den jyske avis´ sport.
Jan Jensen: - "Jeg deltager ikke i nogen sammensværgelser. Så enkelt er det. Bokser Brian Nielsen dårligt, eller er modstanderen dårlig, så må det naturligvis skrives".
Peter Brüchmann: "Mogens Palle kan være glad for, at sportsjournalister ikke har samme forhold til sagsanlæg, som han selv har. Bortset fra det følger jeg mig ikke truffet af påstande om sammensværgelser. Tværtimod, jeg er nærmest stolt over at blive hudflettet for at være kritisk over for boksepromotorens arbejde. Han har aldrig haft så mange gode boksere, så mange gode resultater, så god en TV-kontrakt og så gode seertal som nu. Han har aldrig haft så lidt grund til at være paranoid - over for pressens kritik - og han har aldrig været så meget, som han er nu. Det forstår jeg ikke.
Brüchmann erkender, at dagbladenes, ikke mindst formiddagsbladenes kurs over for Palles professionelle boksecirkus har slingret.
Historisk set har reportagen båret præg af, at promotoren så at sige har kunnet styre skriverierne om sig selv og sine boksere. Dermed er det sagt, at den historie er forbi.
Det er ikke det samme som, at fænomenet Brian Nielsen ikke vil præge BT´s såvel som Ekstra Bladets forsider, uanset modstanderen har lignet et pund pølser i BT eller en udrangeret havnearbejder på landlov i Ekstra Bladet.
Tiden som klakører for Mogens Palle er definitivt forbi, og der både kan og skal drives almindelig kritisk journalistik på prof-boksning, selvom sværvægteren fra Korsør er en af de meget få sportsfolk, der efterhånden kan sælge billetter og hæve de to skrantende løssalgsavisers faldende oplag - på dagen efter sine kampe.

Troværdighed

Børsens ugentlige Nyhedsmagasins troværdigheds rangliste var lavet af journalister og mediemagere.
De rangerede knap et hundrede velkendte foretagender og personer efter troværdighed - og der var vel én, fodbolddirektør, der var glad for, at Ekstra Bladet og BT var med på listen som nr. 93 og 94. Så var der nogle under FC København/Flemming Østergaard på 87. pladsen i klassementet.
De to sportschefer - hvoraf det kun er Brüchmann, som FCK-bossen har kaldt bonderøv og lovet noget på panden, hvis han fortsætter med at gradbøje FCK i forhold til god moral - griner lidt ad listen, fordi den er udtryk for nogle journalisters subjektive opfattelse og fordomme, som historisk set ikke er helt uforskyldte.
Troværdighed og kvalitet er nøgleord for begge sportschefer og deres redaktioner, hvilket bringer os tilbage til fænomenet Brian Nielsen, og forsider, der ikke står mål med de faktiske sportslige forhold i ringen.
"Bokseren Brian Nielsen forholder vi os kritisk til på sportssiderne. Det er fænomenet Brian, der trækker forsiden. Der er forskel på sport - og "begivenheden Brian". Den rammer bredt - bredere end fodbold - som man kan se af TV3´s seertal. Ikke fordi folk er bokseinteresserede eller tror, at Brian er verdens bedste sværvægter, men fordi han er et nationalt fænomen, lyder BT-Brüchmanns udlægning af tilstanden.
Jan Jensen: "Brian Nielsen er en usædvanlig idrætsmand på mange måder. Han er en af de få, der interesserer folk langt ud over de bokseinteresseredes rækker - og derfor beskriver vi ham på mange måder og i mange sammenhænge".
Jan Jensen mener ikke, at troværdigheden sættes over styr af kontrasten mellem højtråbende hurra-forsider på Super Brian og kritik af hans modstander på sportssiderne.

Brüchmann: "Jeg skal ikke sælge BT´s sport ved at gå på kompromis med den journalistiske linje, vi finder rigtig, over for prof-boksningen og for den sags skyld den dopingbelastede cykelsport. Jeg har chefredaktionens fulde opbakning til at fastholde principperne, selv om det koster gode relationer og nyhedshistorier, som vi før har haft - af hensyn til troværdigheden".
Jan Jensen, ironisk drilsk: "Det må være svært, når man er Danmarks sportsavis og vel skal sælge på sport".
Brüchmann: "Hvorfor det? Avisen skal sælges på god journalistik, ikke på at gøre Brian Nielsen til verdens bedste bokser, eller på at sige, at Bjarne Riis er en helt".
Jan Jensen: "Jeg vil gerne være med til at sælge Ekstra Bladet på vores sport, men det skal være på en troværdig måde, og det synes jeg også, vi gør. Sporten skal i den henseende fungere som alt andet stof i avisen... Jeg sagde, da jeg tiltrådte på Ekstra Bladets sport, at jeg ikke ville have sportsjournalister, men journalister, der skriver om sport. Ud fra det arbejder vi, og min ballast er, at jeg har været i alle andre redaktioner på bladet, så jeg med en vis vægt kan sige, at det bør være ligegyldigt, om man er på sporten eller samfundsredaktionen eller den politiske redaktion - for der gælder samme journalistiske kriterier.

Klemt fra alle sider

Jan Jensen: "For 15 år siden gik TV i sort, når dommeren fløjtede en landskamp af. De overlod alt det andet - historierne - til os. I dag laver TV interviews på sidelinjen, de analyserer og har eksperter inde. De er med til pressemøder og sender nogle gange senere på aftenen. Der er på den måde ikke meget tilbage til den skrevne presse.
Der er ikke noget, der kommer gratis. Alt er TV-dækket tæt. Så det må være samme vilkår som for al anden journalistik, hvor man må tro på, at vi kan gøre det bedre end de andre, være mere kritiske og analyserende. Det behøver ikke være på volumen, på plads kan vi ikke konkurrere med BT. Også derfor er angrebene på formiddagsbladene og den skrevne presse unuanceret. Jeg synes faktisk, at aviserne er meget mere nuancerede og spændende - og sportsjournalistikken er inde i en utrolig god udvikling".

Brüchmann: "Der har været 10-12 år, hvor TV har taget brødet ud af munden på aviserne ved at dække meget af. I øjeblikket giver TV-stationerne os nogle utrolige foræringer ved at kyle journalistikken væk, i hvert fald neddroslet, mest eklatant udstillet af TV3 på professionel boksning. Det er ren foræring til de trykte medier, hvis de altså griber chancen.
På TV3 får du glansbilledet, som man ikke kan narre folk med. Folk er ikke så dumme, som TV-3-boksning og andre nogle gange prøver at gøre dem til. Det, vi kan byde på, uden at det skal glorificeres som evig sandhed, er substansen, perspektivet, som TV-mediet ikke kan give. Det er ualmindelig fint for os, fordi DR- og TV2-sportsnyheder var tæt på at sætte dagsordenen ved at gave de relevante historier. Nu er det tæt på at være Ritzaus dagsliste og markedsføring af egne rettigheder - og det er en foræring til os. Hvis de sportsinteresserede vil være lidt klogere på sporten, skal de se tingene i TV, men have perspektivet i aviserne. Jeg er på ingen måde bange for, at TV skal køre os af banen. TV bliver mere og mere rettigheder, mere og mere cirkus og mindre og mindre journalistik".

Udviklingen

Jan Jensen: "Meningen er at lave underholdende, spændende og afslørende journalistik, og så skal det være troværdigt. Vi vil gerne sætte dagsordenen og have den bedste nyhed hver dag. Det er svært, men det er vort mål".
Brüchmann: "Troværdighed er et nøgleord. Der er kommet en ny dagsorden efter Tour de France 98, IOC-korruptionen og fodboldens pengespiral. Derfor skal sporten angribes anderledes end tidligere - først og fremmest journalistisk".
Jan Jensen: "Vi må gøre arbejdet selv. Begivenhederne i Tour de France viste os, at det ikke nytter at have aktive ansat, for de kommer i et voldsomt dilemma mellem os og sportskollegerne. Vi skal ikke have venner eller fjender. Vi skal have respekt, og sportsfolk må vænne sig til at blive behandlet, som politikere er blevet i mange år - råt for usødet, men ikke ukærligt. Vi skal blot vide, hvem vi hylder på Plænen i Tivoli - og føle os sikre på, at det IKKE er én, der har snydt".

Fascination og tvivl

Brüchmann: "I begge formiddagsaviser vil der blive flere og flere historier, der sælger færre og færre aviser. Ikke dermed sagt, at det går ud over oplaget, men vi skal igennem det lange seje træk og indbygge den nye dagsorden i enhver reportage. Enhver historie om fascination må også rumme sund skepsis".
Jan Jensen: "Der er nogen, der synes, vi har skrevet for meget om doping, når vi har glemt cyklingen. Men vi har ikke fået kritik af, at vi er rejst rundt i dette forår og har stillet rytterne og sportsdirektører direkte spørgsmål om, de har dopet sig. Vi kan jo desværre ikke bevise noget - som politiet, men vi kan spørge, og det gør vi - vedvarende - for læsernes skyld".

Sammen er lederne af de største avissportsredaktioner enige om, at de ikke er hinandens værste konkurrenter.
Det er, synes Ekstra Bladet, de ændrede indkøbsvaner - og TV.
Det sidste er Brüchmann i sin tro på journalistikken og folkets lyst til at læse og blive klogere uenig.
De er enige om, at der er grøde og udvikling i den hjemlige sportsjournalistik, men hvor Jensen ser sine folk som utrolig flittige og produktive, mener Brüchmann, at den selvtilfredse magelighed ikke behøver at være ligefrem proportional med anciennitet og erfaring. Og det er så det, der skal ledes frem til - for først og fremmest er sportschefer redaktionens inspiratorer og indpiskere.