Danske Sportsjournalister
NyhederPRMMedlemslisteOrganisationDebatforumOm DSStadionGuideLinksBilledgalleriKontaktAIPS
   
Flere nyheder
Flere pressemeddelelser

 

 

Mindeord om Torben Birch

Tirsdag d. 10. februar 2004

Mindeord

Århus, 10. februar 2004


Dansesporten har mistet sin mest vidende og seriøse reporter - og en meget nær ven.

Det er med meget stor sorg, at vi har erfaret, at vores gode ven - og dansens i særklasse mest vidende journalist - Torben Birch fra Århus Stiftstidende er død i en alder af kun 53 år.

Med Torben Birchs alt for tidlige død har sportsdansen lidt et smerteligt og uerstatteligt tab. Ingen journalist har som Torben behandlet vores sportsgren med en sådan seriøsitet og dybde, og igennem næsten 20 år fulgte han, på nærmeste hold, vore par springe ud fra talenter til stjerner.

Dansesporten blev i 1972 optaget som officiel sportsgren under DIF, men det har taget mange år herefter at blive anerkendt i den brede befolkning som en ”rigtig” sportsgren.


At det hen ad vejen er lykkedes, kan vi i høj grad takke Torben Birch og hans dybdegående baggrundsartikler og hjertevarme personskildringer for. Hans interesse for at lære vores sport at kende til bunds var helt unik, og så sent som i slutningen af sidste år var han, i et interview på dansekanalen DK4, næsten overstrømmende i sin respekt for vore udøvere og de store fysiske og mentale ressourcer, de indeholder, også sammenlignet med andre elitesportsfolk.

Torben beskrev ikke disse forhold, blot fordi han igennem årene blev en elsket og yderst respekteret ven af vores miljø, men fordi han - som vi andre - følte, at vores udøvere sjældent får den kredit i medierne og befolkningen, som deres præstationer vitterligt fortjener.

Torben vidste, hvad han skrev om. Hans hjemmearbejde og research var altid grundig, og han havde en fantastisk evne til at komme ”under huden” på vore dansere i de mange portrætter han har begået igennem årene.
an blev i den grad fortrolig med vores sportsgrens ”spilleregler”, på godt og ondt, simpelthen fordi, Torben havde en ægte interesse for sportsdansen og dens vilkår.

Denne ægte interesse bevirkede også, at vi ofte havde glæden af at have Torben, ofte sammen med hans dejlige kone Hanne, med på rejser, når vi hentede vores største triumfer i ind- og udland. Vores seneste århusianske VM-triumfer i dansens verden, blev hentet i Edinburgh i 1992 og Helsingfors i 2000 og blev naturligvis fulgt af Torben på nærmeste hold og fulgt op af begejstrede og fyldige reportager i Århus Stiftstidende i dagene efter.

Torben og jeg har fulgtes ad i dansens verden igennem i de seneste to årtier, og vores nære forhold har udviklet sig fra et kilde/reporter forhold til også at indeholde et nært venskab, hvor den gensidige respekt var i højsædet. Torbens personlige egenskaber kan ikke berømmes nok - altid 100% loyal over for os, hans kilder og venner, og altid med et glimt i øjet.

Vi i sportsdansen har mistet vores dygtigste formidler, og undertegnede har mistet en af mine bedste venner inden for sportens verden. Men vores tab er for intet at regne i forhold til Torbens familie. Vore tanker og dybe medfølelse går til Hanne, børn og den øvrige nære familie. Æret være Torben Birchs minde.

Henrik Larsen
Formand, Århus SportsdanserforeningTorben Birch, sportsjournalist på Århus Stiftstidende, er død. Han blev kun 53 år.

I sportsjournalistikken har vi ikke mange gode journalister inden for sportsdansens verden, og man skal lede længe efter en person med så store menneskelige egenskaber som Torben Birch. Der bankede altid et varmt hjerte hos denne fantastiske journalist, når han skulle skrive om danske dansere og deres sport. Og der var altid et varmt glimt i øjet, uanset om man mødte ham til fodbold med AGF på hjemmebane eller til dansestævne en sen lørdag aften i København.

Torben Birch havde meget store empatiske evner over for de danske sportsdanserpar – når han skulle portrættere dem i Århus Stiftstidende. Respekten for de aktives store indsatser og afsavn på andre felter – kunne han forfatte – uden nogensinde at glemme den journalistiske og indimellem kritiske del af ”gamet”.

Mange – specielt århusianske sportsdanserpar – har været ”modeleret” gennem hans lune spørgeteknikker, og han havde en formidabel evne til i lang tid derefter at huske både navne og begivenheder – ligesom han viste en reel interesse i at følge med i sportsdansernes fortsatte karriere.

Han var stolt af sin familie, fortalte glad om sin søns fodboldkarriere og sit lille barnebarn, som han fulgte til dans i Århus Sportsdanserforening.

Torben Birch blev ramt af to blodpropper i en ung alder. Han kæmpede stædigt for at fortsætte i sportsjournalistikken, men den tredje magtede han desværre ikke.

Han vil blive savnet i vores lille danseverden – men sorgen er dog langt større for hans nærmeste familie – som vi sender vores venligste tanker i denne sørgelige stund.

Æret være hans minde.


Venlig hilsen

Karsten Kehlet
Presseansvarlig

Dansk Sportsdanserforbund