Danske Sportsjournalister
NyhederPRMMedlemslisteOrganisationDebatforumOm DSStadionGuideLinksBilledgalleriKontaktAIPS
   
Flere nyheder
Flere pressemeddelelser

 

 

Det uønskede medie

Tirsdag d. 15. februar 2000


Det uønskede medie

Af Marco de los Reyes

Internetsportsaviserne har fået det røde kort af såvel DBU som UEFA. Ingen af de to organisationer ønsker, at de bliver akkrediteret til den kommende
EM-slutrunde, og dermed får de heller ikke adgang til DBUs pressemøder.
Det er beslutninger, som har fået mange journalister til at ryste på hovedet.

Især Mogens Madsen, der er ankermand på Danmarks ældste egentlige
internetsportsavis, som Ekstra Bladet startede i efteråret 1997.
- Uden at skulle være den store motiv-fortolker mener jeg, at DBU står noget famlende, og holdingen er utrolig konservativ. DBU har ikke opdaget, at verden har bevæget sig. Og så mener jeg, at det er særdeles hyklerisk, for DBU er jo også nyhedsleverandør til deres eget website, som de sikkert vil gøre meget ud af under EM-slutrunden, siger Mogens Madsen, som gør opmærksom på, at hans egen redaktion ikke har anmodet om at blive akkrediteret til EM. Men redaktionen får næppe problemer med at bringe løbende nyhedsformidling under EM-slutrunden,
da avisens journalister naturligvis vil hjælpe til. Men det er dog ikke alle internetsportsaviser, som er tilknyttet et andet medie.

Som i 1988

Mogens Madsen er overbevist om, at DBU og andre bliver nødt til at vænne sig til, at flere og flere netjournalister er på vej til at blive en del af den etablerede presse. Antallet af netaviser er nok heller ikke toppet endnu:
- Det vil komme til at gå som i 1988, hvor en masse små TV-produktionsselskaber dukkede op, da TV2 startede. Nogle vil dø igen, andre vil nok specialisere sig i eksempelvis golf, motorsport eller boksning.
Endnu er det forholdsvis overskueligt, hvad der er af konkurrenter til Ekstra
Bladets internetsport. Berlingske Tidende, Jyllands-Posten, Politiken, B.T., bold.dk, Infosport, TV2 og DR Online bringer alle i forskelligt omfang sportsnyheder på nettet. Og Mogens Madsen mener, at den fortsat stigende konkurrence betyder, at netaviserne vil kaste sig endnu mere over de traditionelle mediers områder - især hvad nyheder angår:
- Det er helt klart, at det er den vej, det går. Vi er jo nødt til at
profilere os i forhold til hinanden.

Den virkelige verden

Ekstra Bladets internetsportsredaktion er bemandet med fire journalister, som både skriver og redigerer. I øjeblikket er det dog ikke mange kræfter, der
bliver brugt på selv at opdyrke historier ude i den 'virkelige verden'. Men Mogens Madsen vurderer, at det vil komme mere og mere:
- I starten gjaldt det meget om at profilere dagens avis på nettet, men i dag er der heldigvis tale om en anden konkurrencesituation. Det ideelle er da også, at vi laver journalistik. Vi er ikke kun sat i verden for at gøre reklame for den daglige avis. Og jeg mener klart, at der er et marked på nettet for de små kontante nyheder i dagtimerne. Hvis eksempelvis Martin Jørgensen ikke bliver klar til aftenenens landskamp, skal vi kunnne skrive nyheden med det samme. Det
er et must, at vi konkurrerer på det, for mediet kommer mere og mere ind under neglene på helt almindelige danskere, og de vil blive mere og mere forvænte med at få nyhederne med det samme, siger Mogens Madsen, som vurderer, at Ritzau ikke i øjeblikket alene kan opfylde behovet. Derfor skal netaviserne selv have folk til pressemøder, landsholdssamlinger med mere:
- Ritzau er primært et foretagende, som er dygtig til at servicere aviserne, men bureauet er - meget naturligt - ikke så fokuseret på internettet endnu.

Velbesøgt

Mogens Madsen mener, at de mest besøgte internetsportsaviser bør have
adgang til de samme begivenheder som aviser, TV og radio, hvilket de altså pt. ikke har.
- Men man skal dokumentere, at man er et velbesøgt internet-sted, siger han.
Han har dog svært ved at svare på, hvor mange besøgende der skal til, før han mener, at DBU eksempelvis bør lade journalister fra det pågældende sted blive akkrediteret. Hvis der udelukkende bliver set på antal besøgende, vil en fiktiv internetsportsavis som "sportogbaredamer.dk" også let kunne ligge i top, og så skal der andre kriterier til for blive udvalgt.

Indflydelse

- Det bliver meget svært at vurdere, siger Mogens Madsen, der, i takt med at konkurrencen på nettet hele tiden bliver hårdere, også regner med, at det vil få indflydelse på Ekstra Bladet som avis. Han forudser nemlig, at netaviserne på sigt også vil begynde at bringe solo-historier, som i dag gemmes til avis-udgaven.
- Vi diskuterer allerede meget, om tingene skal skrives til avisen eller
nettet først. Hvis vi alligevel ikke kan holde historien til dagen efter,
bringer vi den på nettet, fastslår Mogens Madsen, som på sigt godt kunne
forestille sig, at avisen i højere grad vil blive brugt til at bringe baggrund og perspektivering af den rene nyhed, som i stedet for vil blive skudt af på nettet. Han tror også, at fremtidens avis- og netredaktioner vil smelte sammen.
- Nu og her er det lettest at have to forskellige redaktioner, men i fremtiden kan det sagtens være de samme medarbejdere, der både vil skrive den korte nyhed til nettet og historien til avisen, siger han.

Kernen

Mogens Madsen understreger dog, at hans redaktion beskæftiger sig med meget andet end nyhedsformidling, og det vil den også gøre i fremtiden:
- Vi vil da gerne blive bedre til chat, databaser, videoklip og live-dækning.
Og sidstnævnte kan let blive kernen i det næste slagsmål, som involverer
internetsportsaviserne. Ekstra Bladet har hidtil live-dækket mange begivenheder, hvilket for eksempel består i løbende at bringe oplysninger om mål, udvisninger
og andre vigtige episoder fra Danmarks landskampe og Superligaen. I øjeblikket
kæmpes der hårdt om retten til lyd og billeder til diverse fodboldbegivenheder, men live-dækning/løbende resultatformidling på nettet befinder sig rettighedsmssigt i lidt af en gråzone.
- Vi ved ikke, om der er problemer ved det. Men vi antager, at der ikke er det, siger Mogens Madsen.

Rettighederne

DBUs informationschef, Lars Berendt, har da også allerede gjort Danske Sportsjournalister opmærksom på, at DBU ejer rettighederne til
resultatformidling i forbindelse med landskampe, og et salg til et begrænset antal kunder på et tidspunkt kan komme på tale.
Men den tid, den kamp. I øjeblikket glæder Mogens Madsen sig først og fremmest over, at Ekstra Bladets internetsport efter hans mening stadig er landets bedste på den generelle sportsdækning.