Danske Sportsjournalister
NyhederPRMMedlemslisteOrganisationDebatforumOm DSStadionGuideLinksBilledgalleriKontaktAIPS
   
Flere nyheder
Flere pressemeddelelser

 

 

Årets sportsfoto af Finn Frandsen

Lørdag d. 4. marts 2000


Finn Frandsen tog Årets Sportsfoto

(Du kan se billedet på Politikens hjemmeside).


Resumé:

Finn Frandsen har fået mange reaktioner på sit særdeles enkle og jordnære foto af en hverdagssituation. Billedet blev fredag kåret som Årets Sportsfoto. Én har fået associationer til en fugl indsmurt i olie. Andre har bare fortalt om den genkendelsens glæde, som billedet aktiverer. »Det rammer åbenbart noget følelsesmæssigt og sætter noget i gang hos folk. Hvis man ikke har noget forhold til fodbold, så har de fleste da i hvert fald et forhold til små børn«, siger Finn Frandsen, der er 43 år og fotograf på Politiken.


Uddybning:
Hans billede er en på samme tid munter og sørgmodig historie om små mennesker med stor entusiasme. Man ved, hvordan drengen har det. Armene ud fra kroppen, så den klamme bluse ikke klæber til huden. Vinder han, er det besværet værd. Taber han, er det bare SURT.

Oftest forbinder man sportsfotografi med action og drama, men i år traf dommerpanelet i Årets Pressefoto et utraditionelt valg. Finn Frandsen havde også indsendt et dramatisk fodboldbillede, hvor voksne spillere er i klammeri. Et foto af den slags, som kræver intuition, erfaring og stor teknisk kunnen.

Men fremfor at belønne det sværeste foto, valgte dommerne at belønne et simpelt og umiddelbart billede med stor identifikationsværdi.

»Det er sket én gang før for nogle år siden, da Jørgen Leth var blandt dommerne. Det var en dreng, der jublede under en bordtennisturnering i Jylland. Dengang blev det diskuteret meget, om man kunne belønne sådan et billede«, siger Finn Frandsen.

»Men jeg synes, det er fedt, at man belønner noget, der taler til følelserne - at det ikke skal være elitesport, at man kan tage billedet hvor som helst, og at man ikke behøver at tage til Kosova for at fotografere«.

»Billedet er taget en dødssyg torsdag aften i Fælledparken. Det viser bare, at billederne faktisk ligger derude. Det handler kun om at turde gå udendørs, selv om det regner«, siger Finn Frandsen.

Med sine snart 44 år er han årets ældste prisvinder. Også Jan Grarup på 31 og Tine Harden på 39 ligger i den tungere ende i forhold til de seneste år, hvor fotografer i 20erne har snuppet næsten alle priser. Der er nærmest tale om et omvendt generationsskifte.

»Man kan sige, at de unge holder os gamle i live. Vi må oppe os, nu når de unge har vist vejen«, siger Finn Frandsen.