Danske Sportsjournalister
NyhederPRMMedlemslisteOrganisationDebatforumOm DSStadionGuideLinksBilledgalleriKontaktAIPS
   
Flere nyheder
Flere pressemeddelelser

 

 

Mindeord om John Idorn

Tirsdag d. 19. oktober 2004


Mindeord om journalist John Idorn, Rungsted Kyst

Stor nysgerrighed, en enorm viden, sansen for detaljer og anekdoter samt en smittende latter og begejstring var nogle af kendetegnene for John Idorns alsidige virke som forfatter og journalist. Og han så altid tingene fra læserne, seernes og lytternes vinkel.

Da han skulle fortælle om bobslædekørsel, satte han sig på bordet i tv-studiet i en plastikslæde og illustrerede, hvad det går ud på. Indslaget i Radioavisen om den ældste klub i London, hor medlemmerne væddede om alting – bl.a. om hvilken regndråbe af to som først ramte sprossen – gav et præcist billede af Margaret Thatchers klassedelte England. Eller historien om ham der opfandt kuglepennen. Eller beretningen om, hvordan den berømte julesang ”Glade jul” blev til – og siden oversat til 200 sprog.

Spændvidden og nysgerrigheden var imponerende – intet emne var for stort eller småt, og ”Leksikonet fra Bukkeballevej” var altid parat til generøst at øse af sin enorme paratviden. Seriøsiteten og kvaliteten var altid i top, og man kunne være sikker på, at en tekst fra ham var tjekket godt og grundigt – og i de 50 år som journalist har han aldrig måttet dementere eller korrigere!

Grundigheden var også baggrunden for, at han under det berømte tv-klip fra maratonløbet ved OL i München 1972 begyndte at grine henrykt: Han havde nemlig i sin forberedelse markeret sig både de numre, der var udleveret, og de serier, som ikke blev brugt. Derfor fandt han hurtigt ud af, at den falske løber brugte et nummer som ikke var udleveret – og hans latter skyldes de tumultagtige scener blandt kolleger, der ikke kunne finde ud af, hvad der foregik.

John Idorn kunne på nogle ind i mellem virke stædig og firkantet; men han var drevet af stor retfærdighedssans, høj etik og engagement. Og hvis man er journalist og knapt så godt forberedt som John Idorn, kan især det sidste forveksles med utidig indblanding.

Det var også John Idorn, som i en paneldebat for omkring 30 år siden udtalte: ”Livet er for kort til kvindehåndbold”. Det skete, da han havde hørt længe nok på en kvindelig debatdeltagers krav om lige meget herre- og damesport i TV-Sporten.

En rigtig god kammerat, der kunne fylde et rum uden at være anmassende, er gået bort. Vi savner en god legekammerat og sparringspartner, men John Idorn efterlader heldigvis masser af ord og minder og hans smittende latter vil vi altid kunne høre.

Erling Madsen
redaktør