Danske Sportsjournalister
NyhederPRMMedlemslisteOrganisationDebatforumOm DSStadionGuideLinksBilledgalleriKontaktAIPS
   
Flere nyheder
Flere pressemeddelelser

 

 

Skaaning og Jung på banen igen

Tirsdag d. 21. marts 2000


Danskerlægen

Nyt program fra folkene bag Tavshedens Pris

Doping-misbruget i den internationale cykelverden fortsætter i bedste velgående, trods Tour de France skandalen i 1998. Det dokumenterer programmet "Danskerlægen", der bliver sendt på DR1 tirsdag 21. marts klokken 20.00.
Udsendelsen består af nye afsløringer fra folkene bag "Tavshedens Pris".

I programmet "Danskerlægen" kommer DR TV med nye afsløringer af en fortsat betændt cykelsport og af en af hovedaktørerne: Den fremtrædende belgiske læge George Mouton, der blandt andre har den belgiske stjerne Frank Vandenbroucke på klientlisten.

I "Danskerlægen" fortæller en dansk rytter for første gang, at han har taget det berygtede præparat EPO. Rytteren, Brian Dalgaard, står frem og fortæller om sin tid som patient hos George Mouton. De to tilrettelæggere Olav Skaaning Andersen og Niels Christian Jung er i besiddelse af rytterens dagbog og månedsopgørelser over de stoffer han skulle indtage – signeret George Mouton.

Den danske rytter holdt til sidst op både med at tage doping og med at cykle. Han havde ikke råd til at hamle op med konkurrenternes stigende forbrug.

At Brian Dalgaard står frem, kan få stor betydning for George Moutons videre fremtid. Lægen benytter sig af hemmelige koder i sine journaler, og den danske rytter fortæller DR TV, hvordan de skal læses.

Dermed har udsendelsens tilrettelæggere også været i stand til at afkode George Moutons journaler over to tyske ryttere på absolut topniveau. To ryttere der ifølge papirerne har haft råd til at betale for "den store pakke".

De nye oplysninger vil sandsynligvis være interessante for det belgiske politi, der startede en efterforskning af George Mouton efter forårsklassikeren Liege - Bastogne- Liege i april sidste år. Politiet ransagede hans praksis og beslaglagde et stort antal lægejournaler.

Med "Danskerlægen" arbejder Olav Skaaning Andersen og Niels Christian Jung videre med spor, de har fundet under researchen til de tre Tavshedens Pris-programmer. Programmer, der satte en helt ny standard for afsløringer af doping i cykelsporten og vakte international opmærksomhed. Tavshedens Pris er blevet hædret med Juryens Specialpris under EBU-festivalen i Slovenien og Victor Eutelsat-prisen for bedste sportsdokumentar. Herhjemme er programmerne blevet nomineret til Cavlingprisen og Billed Bladets TV-Oscar. Tavshedens Pris Del 1, 2 og 3 er vist på DR TV henholdsvis 11. januar 1999, 12. januar 1999 og 24. juni 1999.