Danske Sportsjournalister
NyhederPRMMedlemslisteOrganisationDebatforumOm DSStadionGuideLinksBilledgalleriKontaktAIPS
   
Flere nyheder
Flere pressemeddelelser

 

 

Den Gyldne Pen 19: Fotograf og sælger

Torsdag d. 20. april 2000


Fotograf og sælger

Tekst: Tommy Poulsen
Foto: Eric Lalmand, Isosport

Der skal mod til at starte som selvstændig, når man er nyuddannet - uanset hvilken branche der er tale om.

Lars Rønbøg blev uddannet som fotojournalist i januar 1998. Her stod han - med et stort talent, et enormt gå-på-mod, meget få penge på lommen og lyst til at prøve kræfter med det fag, han havde lært.

- Der havde ikke været en ledig stilling som pressefotograf i et halvt år, da jeg var ved at være færdig på skolen. Jeg ville tilbage til København for at være sammen med min kæreste Charlotte og vores familie og venner. Jeg tog beslutningen om at starte som selvstændig. Naturligvis var jeg nervøs for, hvordan det skulle gå, men jeg brugte det sidste år af min uddannelsestid til at skabe kontakter, siger Lars Rønbøg.

Rækkehuset i Glostrup var på 85 kvadratmeter, men selv om der var mere hjerterum end husrum, brugte han 20 kvadratmeter på at indrette et lokale på 1. sal som kontor og mørkekammer.

Speditør

- For mig har det været en stor hjælp, at jeg også har en speditøruddannelse, siger han. Det er lige så vigtigt at være sælger som at fotografere. Jeg var indstillet på, at jeg ikke kunne leve af sport alene. Jeg har lavet mange opgaver for Nordfoto og Ude & Hjemme. Jeg vidste også, at der var mange om budet i forvejen. Derfor valgte jeg at satse på cykelsport. Jeg fokuserede på "Team home Jack & Jones" og "Acceptcard", dels fordi jeg så nogle muligheder i en sportsgren, som kun få andre beskæftigede sig med, dels fordi jeg var vildt fascineret af at følge cykelløbene på nærmeste hold. Det vil sige på motorcykel.

- Siden har jeg skabt mig mange gode kontakter, bl.a. i Belgien, og jeg tager aldrig af sted, uden at jeg har sikret mig en motorcykel med fører. Det har givet gode venskaber, og jeg har haft flere tilbud om at bo hos disse venner. Det er meget velkommen, når man som free lancer skal betale alle udgifter selv - og ikke ved, hvor mange billeder man får solgt.

Lars Rønbøg indrømmer, at han var plaget af telefonskræk, før han startede som speditør.
- De første 14 dage turde jeg ikke ringe rundt til folk, men jeg blev hurtigt kastet ud i arbejdet og skulle sørge for, at der var økonomi i at sende lastbiler Europa rundt med varer.

- Det er præcist den samme recept, jeg bruger for at afsætte mine billeder i dag, siger han.

Verdens navle

Lars Rønbøg er for nylig flyttet fra Glostrup til Skælskør, hvor han har fået en del mere plads i sine arbejdslokaler. Han har indrettet halvdelen af sin kælder til kontor og mørkekammer.

- Med min nye bopæl arbejder jeg stadig meget i København, men med kun 15 km til Storebæltsbroen kan jeg også hurtigt tage opgaver vest for Storebælt, siger han.

- Jeg har investeret i digitalt kamera, en bærbar computer og en stationær computer, men har stadig mørkekammer, så jeg kan levere på alle de måder, kunderne ønsker, siger han. Senest på min reportagerejse til Spanien kunne jeg konstatere, hvilke muligheder der er i den digitale verden. Jeg kunne levere billeder med få sekunders varsel hjem til de danske redaktioner, og det giver uanede muligheder. Det indebærer, at jeg kan sende billeder direkte fra målstregen efter et cykelløb, og det var netop, hvad jeg gjorde, da René Jørgensen var kommet i mål i Ruta del Sol i 1200 meters højde. Her var vi fem motorcykelfotografer, tre belgiere, en englænder og mig.

Konkurrence

Lars Rønbøg går også meget op i håndbold.

- Der er ikke mange, der laver håndbold. Derimod er der hård konkurrence på fodbold. Jeg tager til landskampene i Parken for at have de billeder, jeg skal bruge, men der er ikke økonomi i at tage til landskampe i udlandet.

Lars Rønbøg erkender, at free lance fotograferne er nogle af de første, der bliver ramt, når der er sparerunder på dagbladene - og alle blade har sparetider i øjeblikket. Det tvinger fotograferne til at tænke endnu mere kreativt.

Egen hjemmeside

Derfor har Lars Rønbøg lavet sin egen hjemmeside med et stort udbud til alle interesserede. Adressen er "www.ronbog.dk".

- Jeg lægger udvalgte billeder ud på min hjemmeside, så alle interesserede kan gå ind og se, hvad jeg kan tilbyde. Hvis de skal bruge et billede fra mit arkiv, kan jeg hurtigt sende billedet til dem. Det vil i realiteten betyde, at der ikke er nogen begrænsninger for, hvem jeg kan levere til. Jeg kan sende billeder overalt i verden via e-mail med sekunders varsel, og alle steder kan de gå ind på min hjemmeside og se mine billeder. Med tiden kommer der et password, men i begyndelsen kan alle gå ind og søge efter billeder. Billederne på hjemmesiden ligger i så lav opløsning, at de ikke direkte kan anvendes til tryk. De skal sendes fra mig på en e-mail som papirkopi eller andet. Det er en brugerbeskyttelse af mine billeder. Som free lance-fotograf kan man jo ikke leve af at forære billederne væk.

- Jeg arkiverer naturligvis ikke alt. Der er ikke meget ved at have billeder af Brian Laudrup i FCK's spilledragt i dag, og jeg oplever også, at cykelholdene skifter dragt fra år til år. Dermed bliver en del af mine billeder ubrugelige, når f.eks. "Team home Jack&Jones" skifter til "MemoryCard Jack&Jones", siger han.

Solobilleder

Lars Rønbøgs recept er at være til stede, hvor der ikke er alt for mange fotografer i forvejen. Det gav ham et scoop i cykelløbet "Tre dage ved Panne".

- Pludselig var der en politirazzia. Politiet stoppede løbet efter to kilometer, og jeg var den eneste fotograf, der var til stede. Mine billeder kom i "L'Equipe" og "Gazzetta dello Sport", desværre uden fotonavn, men det er da meget sjovt at have taget et 6 spaltet forsidebillede på L'Equipe.

Han satsede på Het Volk og Kuurne-Bruxelles-Kuurne og Ruta del Sol og brugte tre dage i Belgien og 12 dage i Spanien, hvor han også nåede at fotografere danske fodboldhold, der deltog i en træningsturnering. Det gav en del køreture i en lejet bil, men han nåede det hele.

Friheden

Lars Rønbøg er ikke blevet millionær af sin satsning på en selvstændig forretning som pressefotograf, men han fortryder bestemt ikke, at han er gået solo.

- Det er bare sagen at være free lancer, ikke på grund af økonomien, men på grund af friheden, siger han. Jeg er også glad for, at jeg ikke kun fotograferer sport. Konkurrencen er hård, fordi der er nogle dygtige etablerede sportsfotografer.
- Selv om vi er konkurrenter, lægger jeg også vægt på, at vi er gode kolleger, og vi hjælper ofte hinanden, når det er muligt. Jeg laver budget og regnskab for hver eneste tur, så jeg kan se, hvad der var økonomi i. Når man taler om økonomi, må man ikke glemme, at der hele tiden er nye investeringer, der skal foretages.

Flot landskab

- For mig har cykelsporten været en stor oplevelse. Man tror måske ikke, der er så mange variationer i at fotografere en mand på en cykel, men verden ser helt anderledes ud. Når man kører en halv meter fra en rytter, kan man lugte hans sved, og der er masser af gode billeder i hans ansigtsudtryk. Det er også fascinerende med de flotte landskaber, hvor cykelløbene finder sted, og vejret spiller også en stor rolle. Regn og sol giver også en variation i billederne.

Lars Rønbøg har fået sine skideballer som cykelsportsfotograf, når han kommer lidt for tæt på. Meget afhænger af føreren af motorcyklen.

- Det værste eksempel oplevede jeg på Vejle-bakken Munkebjerg under Danmark Rundt. Rytterne kørte meget hurtigere op, end nogen havde ventet, og vi var ved at komme i klemme mellem tilskuere og ryttere. Jeg tænkte "Nu går det galt.Nu ryger vi ud i grøften", men vi slap med skrækken.

Min egen herre

Lars Rønbøg og fru Charlotte har en datter Emilie på et år, og med fleksible arbejdstider ser den 32-årige pressefotograf sin familie på andre tidspunkter end mange andre familiefædre.

- Jeg vidste, at det ikke var et 37 timers job, da jeg startede. Som fotojournalist er jeg også uddannet til at skrive historierne, og jeg har derfor også mulighed for at komme med mine egne historier. Jeg kunne også skrive visse historier selv, men jeg har aldrig været i tvivl om, at fotograferingen interesserede mig mere end skriveriet.

- Når der er dage med få opgaver, er der en masse arkivering, der skal klares, men jeg klager ikke. Jeg misunder ikke de kolleger, der møder på arbejde og får en stak fotosedler. Der er fordele og ulemper ved alt, men jeg lægger stor vægt på at være min egen herre - og så arbejder jeg gerne nogle flere timer, siger Lars Rønbøg.