Danske Sportsjournalister
NyhederPRMMedlemslisteOrganisationDebatforumOm DSStadionGuideLinksBilledgalleriKontaktAIPS
   
Flere nyheder
Flere pressemeddelelser

 

 

Formandens beretning

Torsdag d. 6. marts 2008

VELKOMMEN TIL GENERALFORSAMLING i DS 2007

Beretningen begynder altid med det triste: at mindes kollegaer og venner, som vi mistede i året der gik.
Fire af de fem kollegaer, der ikke er mellem os mere, var under 63 år ¬ - de tabte til kræften:
Ekstra Bladets sportsredaktør Jørgen Reinbeck døde den 9. januar efter længere tids sygdom, bare 60 år gammel. Det skete inden generalforsamlingen, så vi mindedes Reinbeck allerede sidste år

Erik Kragh, fotograf på Ekstra Bladet med base i Århus, døde den 18. april sidste år.
Erik var fotojournalist længe inden det begreb blev lanceret i dansk presse. Kombineret med hans professionalisme gjorde det ham til en værdsat og respekteret fotograf på Ekstra Bladet i 30 år. Det var en meget venlig og afbalanceret kollega, der døde blev 62 år gammel.

Fotograf Palle Hedemann varv kun 56 år., da han pludseligt blev ramt af en blodprop og døde. Palle startede som fotograf på Djursland og kom efter en tid som freelance til Nordfoto i 1976, som han arbejdede for i mere end 25 år. Palles speciale var speedway, men som den professionelle fotograf han var, blev han sendt ud på de største opgaver som fodbold-VM, håndboldslutrunder og OL. Palle brændte så meget for sit fag, at det også var ved at brænde ham selv op, inden han pludseligt døde den 12. oktober.

Fynske Jens Kristensen var også kun 56 år, da han den 13. december tabte kampen mod kræften. Jens var uddannet på Fyns Amt Avis, men kom derefter til Fyens Stiftstidende, hvor han arbejdede til sin død – både som skrivende og redigerende.
Hans interesse for cykelsport gjorde ham til pressechef for Danmark Rundt, og det var her han stille og åbent fortalte om sin sygdom, som både gjorde det svært at arbejde og dyrke den motionscykling, han var bidt af.

Knud Engelbrecht, der også hed Christensen, var 82 år, da han døde den 24. januar i år.
Han startede sin karriere på Vestkysten, og kom så til Vejle Amts Folkeblad., hvor han var sportsredaktør, da Tommy Troelsen og Ulrik le Fevre slog deres folder i toppen af dansk fodbold. Det blev også til bøger – Ind over Ulrik, Troldmanden om Tommy Troelsen og Kom så Jens Peder om Esbjergs legendariske JP Hansen. Knud Engelbrecht sluttede sin karriere som redaktør på Svendborg posten, som han nemt nåede fra sit hus på Tåsinge.
JEG skal bede Jer om at rejse sig Jer og mindes disse kollegaer, mens jeg udtaler et ÆRET VÆRE DERES MINDE.

ÅRSBERETNING 2007-8
På bestyrelsens vegne fremægger jeg nu selve beretningen om året, der gik.
Vi keder os jo ikke i foreningen – det skal glade pressechefer og temperamentsfulde kollegaer nok sørge for.
Vi har været inde over og løse knuder, når en superliga-klub ville udelukke en kollega fra Ekstra Bladet fra at komme i omklædningsrummet, fordi de ikke var enige om holdbarheden i citater og reportager.
Diskussioner om hvad der er sagt i forhold til hvad der blev skrevet og lavet overskrifter på er altid svære, men med god vilje fra alle sider fik vi sammen med EB’s fodboldredaktør bøjet enderne mod hinanden, så konflikten blev løst.
Vi har også bokset med fodbold- og håndboldarrangører om kun at lukke professionelle fotografer og journalister ind på pressepladserne – det vil sige folk med pressekort og DS-kort. Den kamp er ikke vundet, den er heller ikke tabt. Den fortsætter.
Vi har måttet acceptere, at en arrangerende klub har sine egne net-medarbejdere, der benytter pressefaciliteter, men i samarbejde med Divisionsforeningen i håndbold og fodbold er det dog lykkedes at fastholde princippet om, at presselogen er for pressefolk, ikke for glade amatører og lystige VIP’er.
Udvidelsen af VIP og sponsorfaciliteter i Århus er gået ud over pressen – og vi trods flere samtaler næppe færdige med det.
Divisionsforeningens nye direktør Claus Thomsen, som jeg har haft møde med for at tackle problemerne og præsentere har lovet os både at tale med de enkelte, hvor der er problemer og sende et brev til alle topklubbber.
På håndboldsiden har bla.,Peter Bagge fra EB og fotograf Lars Rønbøg gjort en stor indsats for at få løst problemerne.
Men vi skal have en snak med DHF’s nye direktør Morten Stig, så forholdene i håndboldhallerne bliver tålelige.
Her vil vi også forsøge at få klubber og forbund til at sørge for opsyn med presselokalerne og pladser, fordi vi har oplevet flere tyverier af foto-udstyr pc’ere
Det gælder her som i andre arbejdsforhold at vi opfordrer til, at I informerer DS – Tommy eller mig eller andre i bestyrelsen – hvis I løber ind i urimelig behandling og håbløse vilkår. Så gør vi noget ved det!
Det sker heldigvis også – email er jo et godt og hurtigt kommunikationsmiddel.
Derfor mener vi, at tiden er løbet fra den regionsformands-ordning, vi har haft i to årtier, siden 1987..
Medmindre nogen her er voldsomt imod at sige tak og farvel til regionsformændene, så vil efter generalforsamlingen nedlægge ordningen.
AKKREDITERINGER:
Mange sagde fra til OL - BT, Aarhus Stiftstiende, Nyhedsavisen, Nordjyske Stiftstidende den 15. januar, hvor der var dead line…For sent for dårligt.
Vi vil tage det med i betragtning næste gang der skal fordeles til OL, VM, EM.
Vi vil samtidig opkræve et ekspeditionsgebyr på 500 kr pr søgt akkreditering, fordi det er blevet en temmelig tidskrævende opgave. Gebyret på 500 kr til OL og 300 kr til øvrige mesterskaber med nationale kvoter tilbagebetales, hvis man ikke får akkreditering.
Til Beijing er vi sammen med olympisk komite ved at lave retningslinjer for fordeling af billetter til de særligt attraktive sportsgrene i Beijing – de dåkaldte high demand begivenheder
AIPS-UEPS
På sidste års eurp0æiske kongres i Bregenz forlod Flemming og jeg mødet i protest over, at man uden videre tilsidesatte lovene og vedtog forslag, der vikke var fremsendt inden kongressen. Vi gik sammen med Norge og var som omtalt på hjemmesiden og i bladet enige om ikke at bruge mere tid på UEPS men lægge kræfterne i AIPS.
Den holdning fastholder bestyrelsen, selvom både Norge og Tysklands formænd har bedt os om at deltage i UEPS-formands-møde om nye love til april i Klagenfurt. Hvor man også skal diskutere at lave et UEPS kort, der kan give rabat på hoteller flyrejser etc.
Der er ikke helt nordisk fodslag, men medmindre generalforsamlingen siger det modsatte, fastholder vi, at er passive tilskuere indtil den næste valgkongres i UEPS og AIPS i 2009-10.


FAGETS TILSTAND
Afslutning
Jeg har tidligere tilladt mig at udøve selvkritik for vort fag sportsjournalistik.
Det er der ikke grund til i år.
Alene de 11 kandidater til Årets Sportsjournalist taler om, der produceres flot og journalistisk kritisk arbejde, der holder mål.
Vi lever med det dilemma at arbejde med et stof, der både kalder på følelser, og som kræver nøgtern kritisk journalistisk behandling.
Som David Walsh, chief sports writer på Sunday Times, sagde, da på Play the Game-konferencen i Island i oktober satte situationen på spidsen:
”Hvis vi taber entusiasmen, kan vi ikke kommunikere med vore læsere. Så vi lyver, hellere end at tabe entusiasmen!”
Årets sportsjournalist 2007 Lars Werge tilføjede i diskussionen om sportsjournalistikken, at ”der der brug for en journalistik, der ser igennem alt glimmeret. Sport er andet og mere end et show. Sport er et interessant emne for journalistik”.
Ingen af dele kan vi være uenige i. Øvelsen er at entusiasmen og journalistikken til at balancere.
Og det går ikke så ringe i Dansk sportsjournalistik 2007-8.
Til slut :TAK til partnere, sponsorer, bestyrelseskollegaer og andre, der har bidraget til at gøre danske sportsjournalister dagligdag og vilkår lidt bedre end sidste år.