Danske Sportsjournalister
NyhederPRMMedlemslisteOrganisationDebatforumOm DSStadionGuideLinksBilledgalleriKontaktAIPS
   
Flere nyheder
Flere pressemeddelelser

 

 

Sporten har mistet en kæmpe

Fredag d. 28. august 2009

John Bjørklund


B.T.s John Bjørklund er død, 80 år

Af PETER FREDBERG, B.T.

Bjørk er død, og sportsjournalistikken har mistet en af sine største kæmper.
John Bjørklund døde torsdag 27. august på Bispebjerg Hospital en måned efter sin 80 års fødselsdag.
Bjørk var skarp, kontant. En stilist af Guds nåde. Pennen var letflydende og elegant, men også spids. Han var visionær og kompromisløs, havde sine klare meninger og var aldrig ligegyldig. Mange frygtede ham. Ikke mindst skolelærerne. Lidt klichéagtig kan man sige, at han var elsket og hadet.
Bjørklund var autodidakt og kom til B.T. i 1972. Især håndbold og hestesport havde hans kærlighed, men også inden for interviewgenren, teater- og jazzanmeldelser gnistrede talentet. Få mestrede interviewkunsten som virtuosen Bjørk.
Modgang i tilværelsen mødte den gamle fighter også. Som da han for 13 år siden blev ramt af en blodprop i hjernen. De seneste år var hans ben så svage, at han knap kunne rejse sig fra stolen i lejligheden på toppen af Bellahøj, men åndsevnerne fejlede ikke noget. Indtil det sidste skrev han samvittighedsfuldt sin faste ugentlige klumme, ”Det skete i dag for år tilbage”, i Brønshøj-Husum Avis. Den sidste artikel fra Bjørks hånd kommer i hans lokalavis på tirsdag.
John Bjørklund vil også blive husket som en af de mest succesrige danske håndboldtrænere. Han gjorde Efterslægten til danske mestre i 1971 og var i 1971-72 træner for herrelandsholdet. Det endte med et dramatisk brud. Bjørk var ikke altid lige nem.
I 31 år var han formand for Freja, som han stiftede i 1961, og han førte Viben, Gullfoss, Ajax, Lynge-Uggeløse, Ydon, Sundby KFUM, Freja og Efterslægten til oprykning.
Bjørk bidrog til kulturen med TV-filmen ”En mand og hans hest” om Karl Laursen og Tarok i 1981, og i 1989 debuterede han som dramatiker på Boldhus Teatret med ”Farvel min elskede”. Sammen med tegneren Claus Seidel udsendte han for tre år siden en meget rost og anderledes danmarkshistorie, ”Sælsomme hændelser fra Danmarks historie”, 25 spændende fortællinger fra middelalderen til vor egen tid.
Bjørk var et menneske med store passioner. Han var helhjertet tilhænger af Boldklubben Frem, sociale uretfærdigheder fik ham op i det røde felt, og i en periode var han næstformand i medarbejderforeningen på den arbejdsplads, B.T., han tjente i mere end 30 år.