Danske Sportsjournalister
NyhederPRMMedlemslisteOrganisationDebatforumOm DSStadionGuideLinksBilledgalleriKontaktAIPS
   
Flere nyheder
Flere pressemeddelelser

 

 

Mindeord om Ib Pilegaard

Torsdag d. 15. oktober 2009

Ib Pilegaard, B.T., er død

Af Peter Fredberg, B.T.

Ib Pilegaard døde onsdag 14. oktober af et hjertestop, 66 år. I 40 år var han B.T.s mand i felten og en af sportsjournalistikkens fineste og mest kompetente penne.
Ib Pilegaard tilhørte den uddøende generation af journalister, der havde mærket topsporten på egen krop. Det gav hans ord en særlig vægt, og der stod respekt om den jyske kæmpe.
Han realiserede i 1965 - som 22-årig tætbygget, krushåret tankforward - en drengedrøm, da han
spillede sig på Esbjergs guldalderhold. En fodboldspiller, der både kunne score og skrive. Lige en mand for B.T.
Ib Pilegaard, der var fra Grindsted, arbejdede dengang som journalist på Vestkysten, men B.T.s daværende fodboldredaktør, Torben Blom, havde spottet talentet. Valget mellem fodboldkarrieren og skrivemaskinen faldt ud til B.T.s og læsernes fordel. Vist nok fordi Blom truede med personligt at møde op i Esbjerg og sparke den unge journalist over skinnebenet, hvis han ikke skrev under. Kort sagt: Han fik et tilbud, han ikke turde sige nej til.
Med blink i øjet kunne Ib senere filosofere: ”Havde jeg satset på fodbolden, kunne jeg måske have stået som en rig mand og kigget ud over Como-søen.”
Fra B.T.s redaktion i Esbjerg kom han i 1967 til redaktionen i Odense, og fra 1972 og til han gik på pension var Århus base for hædersmanden og nyhedsjægeren Ib, der i 2006 modtog Dronningens Belønningsmedalje for sine 40 år på B.T.s sport. Han var gennem hele karrieren reporteren, der nægtede at flytte til København.
Ib Pilegaard var læsernes mand og havde i mange år sin egen brevkasse og sin fine klumme, ”Ugen der gik”. Han gik efter sine egne historier, trådte ud af flokken og havde lune og blik for de skæve vinkler. Og han var en uovertruffen kollega.
Ib Pilegaard var med til at skabe landsholdsjournalistikken i dynamit-årene i 80erne. Han dækkede ni VM- eller EM-slutrunder for B.T. med EM-triumfen i 1992 som det ultimative øjeblik, men følte på et tidspunkt, at lidt af fortryllelsen ved sporten forsvandt med internettet og de stadig mere restriktive arbejdsforhold under de store fodboldturneringer. Derfor stoppede han med at rejse med landsholdet.
Ib Pilegaard efterlader sin kone, Edel, og to voksne børn.