Danske Sportsjournalister
NyhederPRMMedlemslisteOrganisationDebatforumOm DSStadionGuideLinksBilledgalleriKontaktAIPS
   
Flere nyheder
Flere pressemeddelelser

 

 

Til lykke, Per

Tirsdag d. 17. november 2009

En af de bærende kræfter i Danske Sportsjournalisters bestyrelse gennem en lang årrække, Per Kjærbye, fylder 60 år på lørdag.

Per Kjærbye er en levende legende i den danske sportspresse.
Han er manden bag nogle af de mest markante fotos i primært dansk fodbolds historie.

Per Kjærbye er et af de DS-medlemmer, der er på plads til flest superligakampe - og han er ikke bare en ældre, erfaren herre. Han er også myreflittig, engageret og topprofessionel.

Det afsløres ikke mindst ved at studere hans omfattende cv:

Uddannet reklamefotograf. Stod i lære hos fotografmester Poul Bech, Landemærket og fik svendebrev i 1971.
Rekrut i flyvevåbnet og senere sergent i Kontrol- og
Varslingstjenesten i Vedbæk.
Mørkekammerassistent i Berlingske fototjeneste Jan 1973, sidenhen billedredaktør og natfotograf samme sted.
Optages i 1978 i Pressefotografforbundet og etablerer freelanceforretning.
Ansættes i 1979 som fotograf på Alt om Sport, stopper
der i 1981 og har siden været freelancefotograf.


I det Berlingske Hus lærte jeg det pressefotografiske håndværk af Mogens Ladegaard, Åge Sørensen, Allan Moe, Jørgen Jessen og Svend Åge Mortensen m.fl. Sugede det til mig der havde med fotografering og mørkekammerarbejde at gøre. Efter min optagelse i PF fik jeg mulighed for at fotografere bredt, fortæller Per Kjærbye.

Alt om Sport havde brug for endnu en fotograf ud over Heine Pedersen, og jeg blev ansat. Arbejdede sammen med Frits Ahlstrøm, som var redaktør på bladet. Frits og jeg lavede mange reportager sammen, og han har været
til stor inspiration for mig og er min gode ven.
Arbejdede i mange år for Tipsbladet, og lavede reporta-
ger og bøger om fodboldlandsholdet / udvalgte profiler sammen med legendariske Per Høyer Hansen frem til hans alt for tidlige død.

I 1979 tiltrådte Sepp Piontek som dansk landstræner,
og i den sammenhæng samlede Sepp alle de danske verdensstjerner i Nysted på Falster. AOS skulle have et holdfoto af den samlede trup, og det blev begyndelsen til et langt og fantastisk samarbejde med DBU. Et sam-
arbejde med en masse dejlige mennesker, som er meget inspirerende for mig.

335 A-landskampe

Jeg har skildret 335 A-landskampe med det dan-
ske fodboldlandshold.
Jeg har i alle årene været drevet af passionen for spillet – en passion som helt klart er nødvendig som brændstof.

Blev i 1985 kåret til "Årets sportsjournalist" i Danmark som den første fotograf.

Er bestyrelsesmedlem i Danske Sportsjournalister på snart 20. år og har i alle årene bestræbt mig på at
arbejde for gode arbejdsmuligheder på stadions og haller for journalister og fotografer.


Kæreste/ gift med dejlige Helle, der er lærer, siden 1970, som altså har været med hele vejen og har skænket mig tre vidunderlige sønner : Thomas, Anders og Morten. Alle tre også passionerede fodboldfolk.
Anders og jeg arbejder sammen, idet han har lært sig det fotografiske håndværk, og det er en stor glæde for mig at se hans talent udvikle sig .

I 90’erne påtog jeg mig ansvaret som ungdomsformand og sidenhen formand i Søllerød Boldklub, og jeg havde i mange år den store glæde sammen med bestyrelsen, trænere, medlemmer, forældre og den daglige leder af klubben min sportsglade kone Helle at se fodboldklubben udvikle sig ganske positivt. Blev kåret til årets idrætsleder i Søllerød kommune i den periode.

Fodboldfotografering er og har været mit hovedområde, men jeg har i alle årene sideløbende fotograferet boligreportager til magasiner og ugeblade sammen med to søde kolleger i Billedbureauet Citrus Press og i de seneste år også sammen med Helle.


Dagen fejres med min store prægtige familie og nogen betydningsfulde venner. Familien er for nylig blevet beriget med lille yndige Carla Aurelia, så jeg er blevet farfar for første gang – og sikke en lykke det er at blive farfar, lyder det fra Per Kjærbye.

Danske Sportsjournalister iler med et varmt til lykke og håber, Per Kjærbye har kræfter til endnu en tørn i DS-bestyrelsen.

Tommy Poulsen