Danske Sportsjournalister
NyhederPRMMedlemslisteOrganisationDebatforumOm DSStadionGuideLinksBilledgalleriKontaktAIPS
   
Flere nyheder
Flere pressemeddelelser

 

 

Sydafrika - bedre end forventet

Torsdag d. 10. december 2009

Sydafrika - bedre end forventet

Danske Sportsjournalisters næstformand, Andreas Kraul, var i Sydafrika i forbindelse med VM-lodtrækningen i Cape Town den 4. december. Han havde også mulighed for at besøge andre nøglelokaliteter under den forestående slutrunde i sommeren 2010 - deriblandt både det danske hovedkvarter på Garden Route samt åbnings- og finalebyen Johannesburg.
Her er de umiddelbare indtryk, som måske kan bruges i forbindelse med planlægningen af VM-dækningen:

1) Transport
Sydafrika er et stort land, også større end man umiddelbart tror. Derfor er planlægningen af transport vigtig, men besøget viste, at der er forholdsvis gode muligheder for indenrigsfly.
For eksempel ligger der cirka 30 minutters kørsel fra det danske hovedkvarter i Knysna en lufthavn (i George). Her er der op til otte daglige flyvninger til Johannesburg (2 timer) samt tre-fire til Cape Town (40 minutter), hvilket for eksempel gør det muligt at overvære en dansk formiddagstræning og stadig nå en aftenkamp i Cape Town eller sågar Johannesburg.
Man skal dog være opmærksom på, at der er lidt andre vejrforhold, som kan spille ind. Derfor er det ofte en god idé at regne med tidsmæssig elastik i planlægningen. For eksempel prøvede jeg at få et fly aflyst på grund af tåge i VM-byen Nelspruit, hvilket i stedet gav en køretur på fire timer til Johannesburg.
Netop angående kørsel, så er der nogle VM-byer, som ligger inden for køremulighed, når det gælder kilometertallet. Her skal man dog være opmærksom på, at der kun er meget få motorveje i Sydafrika, så man kan ikke regne med 110 kilometer i timen. Langt fra. Allerbedst er det samtidig at alliere sig nogle stykker med en chauffør, der kender veje og området. Derudover skal man IKKE køre alene eller få sammen om aftenen eller natten. Sørg for at have overnatning på plads.

2) Sikkerhed
Det leder naturligt over i det store spørgsmål om sikkerhed. Mit indtryk af landet var på det område godt og bedre end forventet. Det gælder imidlertid kun, hvis man er meget opmærksom på, hvor man færdes. Bare to gader i den forkerte retning, og så kan situationen være en helt anden.
Det samme gælder i bil, og derfor er det ekstra vigtigt med en chauffør, der er sted- og lokalkendt. De penge kan vise sig at være givet rigtig godt ud!
Ved selve stadion, pressecentre osv. vil sikkerheden være helt i top. Eventuelle problemer kan opstå i forbindelse med indkvartering, sene ankomster osv. Derfor endnu engang: Hav indkvartering og transport til hotel på plads på forhånd. Og tag ingen chancer.
Specifikt omkring det danske hovedkvarter i Knysna på Garden Route, så hører dette område til blandt de sikreste i landet. Der er generelt fredeligt med mange velhavende pensionister, men igen gælder det om at tænke sig om og ikke tage chancer.

3) Det danske hovedkvarter
DBU har valgt et hovedkvarter i Knysna ved det Indiske Ocean, hvilket giver en frygtelig masse logistisk planlægning, eftersom alle tre indledende kampe spilles over 1.000 kilometer væk i Johannesburg-området.
Til gengæld er byen og området både meget smuk og som nævnt ganske fredelig. I juni og juli (vinterperioden) er det behagelige danske forårstemperaturer om dagen, mens det kan blive ganske koldt om aftenen. Selve Knysna er hyggelig med gode restauranter, nærliggende nationalparker med rigt dyreliv samt flotte udsigtspunkter.

4) Johannesburg, Pretoria og Rustenburg (spillebyerne)
Danmark indleder VM mod Holland på nybyggede Soccer City i Johannesburg. Denne by er blandt de allerfarligste i Sydafrika, og specielt det gamle centrum skal man holde sig fra. Stadion ligger i udkanten af byen, og det kan anbefales også at booke sig ind på et af de store turisthoteller i samme område. Byen ligger i 1.700 meters højde, hvilket kan mærkes. Derudover bliver der rigtig koldt om aftenen (minusgrader) i VM-perioden.
Pretoria er regeringsbyen i Sydafrika, mindre og mere sikker. Der er mange ambassader placeret her. Cirka en times kørsel fra Jo’burg. Danmark møder Cameroun her. lidt varmere end i Jo’burg.
Rustenburg ligger også cirka en time fra Jo’burg og en mineby i bjergene. Lunere end i de to andre spillebyer. Sidste puljekamp mod Japan.

Håber noget er brugbart
Andreas Kraul,
næstformand