Danske Sportsjournalister
NyhederPRMMedlemslisteOrganisationDebatforumOm DSStadionGuideLinksBilledgalleriKontaktAIPS
   
Flere nyheder
Flere pressemeddelelser

 

 

Formandens beretning

Lørdag d. 12. marts 2011

ÅRSBERETNING DANSKE SPORTSJOURNALISTER 2010

Velkommen til generalforsamling, hvor jeg på bestyrelsens vegne skal aflægge beretning om det forløbne år.
Men først skal vi mindes gode kollegaer, der ikke mere er blandt os.

Sportsjournalist THOMAS JOHNSEN, JydskeVestkysten, døde på sin 44 års fødselsdag i juni..
Thomas Johnsen kæmpede med kræftsygdommen i flere år, men han arbejdede videre med stor ildhu og dækkede sine stofområder, især som en meget kompetent håndboldmedarbejder.
Thomas Johnsen, der var gift, men ikke havde børn, var elev på Horsens Folkeblads sportsredaktion i slutningen af 80'erne. Han havde en uforlignelig humor og var både flittig og professionel til fingerspidserne. Han fungerede bedst i aften- og nattetimerne og fandt hurtigt sin egen arbejdsrytme, som bredte sig til resten af redaktionen på effektiv vis. Han nød stor respekt hos sine kollegaer, nok også fordi han ikke var de store armbevægelsers mand.
Livets meningsløshed ramte os den sommerdag, hvor en så ung kollega og et dejligt menneske døde.
.

PER KROGH, Frederiksborg Amt Avis, forlod os i april 2010 78 år gammel.
Per Krogh var født i Gilleleje, men fik sin skole- og handelsuddannelse i København sideløbende med, at han trådte sine første journalistiske skridt som freelance-medarbejder på det daværende Idrætsbladet og Politikens Sport.

Senere flyttede Per Krogh til Helsingør efter opfordring af Helsingør Idrætsforenings daværende hovedformand Aksel Stub. Han fik job på Gummistøvlefsbrikken Tretorn og senere Skibsværftet, så han var lokalt kende, da han fik fast ansættelse på Amtsavisen redaktion i Helsingør, hvor han også skrev om sport.
Meget logisk, fordi Per var en glimrende håndboldspiller i Helsingør IFs storhedstid. Det blev her til fire danske mesterskaber og landskampe på herrelandshold, U-landsholdet og markhåndboldlandsholdet. Han gjorde sig også målmand på SBU’s unionshold i fodbold.

Journalistisk gik han fra redaktionssekretær og lokalredaktør i Helsingør til hovedredaktionen i Hillerød som erhvervs- nyheds- og navneredaktør – og naturligvis håndboldmedarbejder, inden han sluttede på lokalredaktioner i Helsinge og Fredriksværk.
Per Krogh var 17 år formand for Helsingør Turistforening.

Som pensionist holdt Per Krogh journalistikken vedlige som freelancemedarbejder ved Helsingør Dagblad og Helsingør Kommunes seniorblad »Kontakten«.


Fotograf JØRGEN SCHIØTTZ fra det socialdemokratiske dagblad Aktuelt og Det fri
Aktuelt kæmpede også mod kræften, men måtte efter seks år give op i september 2010 - 73 år gammel..

I mere end 39 år var Jørgen ansat på Dagbladet Aktuelt hvor især fodboldfotos havde hans store interesse. I en årrække var Jørgen medlem af Danske Sportsjournalisters bestyrelse – som den første fotograf – hvor han kæmpede utrætteligt for bedre forhold for PF-erne.

Omkring 1994 var der en regeringsrokade, og alle fotograferne ventede udenfor dronningens palæ på Amalienborg, deriblandt også Jørgen.

En ung politibetjent ville flytte PF-erne og råbte på umiskendeligt jysk: ”Forsvind, I der”.

Ti centimeter fra betjentens ansigt sagde Jørgen med høj og tydelig stemme: ”Hvis du vil ha' os til at flytte os, skal du be' pænt om det, og ikke bare skrige ”Forsvind”, husk på du er i København, og ikke hjemme på pløjemarken!”

Jo han kunne blive vred, men var for det meste den hyggelige og dygtige fodboldfotograf med piben i munden.
Personligt havde jeg glæden ved at kende Sjøtter fra mange fodboldrejser og arbejdet i Danske Sportsjournalister. Han var undervejs i sit farverige liv gift med en af mine skolekammerater, vi arbejdede sammen i den korte periode i 80’erne, hvor jeg var på Det fri Aktuelt og vi nød mange gode stunder sammen på jobbet, på rejser og privat.
Han var et menneske, der også havde overskud til at tage sig andre og med sin varme en god samtalepartner. Det var en ven, der døde i efteråret – og det var smerteligt.
Må jeg bede forsamlingen rejse sig og mindes vore afdøde kollegaer, idet jeg udtaler et
ÆRET VÆRE DERES MINDE……… TAK

Apropos Schøtter og Aktuelt falder ordet SOLIDARITET mig ind.
Som ansatte på den gamle Arbejderpresse avis – og i øvrigt med vores baggrund og alder spillede solidaritet og sammenhold en væsentlig rolle i vores liv.
Og selvom Danske Sportsjournalister ikke er en fagforening, det har vi DJ til, så bygger DS i meget høj grad på fællesskab, fælles interesser og fælles indsats, selvom vi også i det daglige konkurrenter.
DS’s indflydelse som interesseorganisation for sportsjournalister står og falder med, at foreningen har opbakning i kredsen af danske sportsjournalister. Derfor er det naturligvis betænkeligt, at vort medlemstal er faldet til omkring 500 det sidste år fra cirka 600, da vi var flest.
Noget hænger sammen med, at der er skåret ned i de trykte medier efter de gyldne år i 90’erne.
Men nok så vigtigt, at en række udøvende sportsjournalister, især nok de yngre, der ikke er belastet af de samme gamle traditioner som os ældre medlemmer, ikke mener, at de har brug for foreningen og fællesskabet.
SOLIDARITET er i den sammenhæng en by i Rusland, for man klarer sig selv, for det skal man kunne i vor individualistiske tid – men i øvrigt er sportsjournalist ikke mere en livstidsbeskæftigelse – og en livsstil, som den er for nogle af os ”gamle”, men noget man er i en periode, inden man fortsætter til nye opgaver og udfordringer..
Flygtigheden er i disse IT- og Facebook-tider med det syntetisk fællesskab langt mere iøjnefaldende end før.
Samtidig er mange af dem, der arbejder på de nye IT-medier glade amatører - hele eller halve - der hverken kan eller vil engagere i det faglige fællesskab.
Det er et problem, vi deler med rigtige fagforeninger, men det bliver det jo ikke mindre af.
Det er i øvrigt påfaldende, at medlemstallet falder i takt med, at flere arbejdsgivere ikke mere vil betale kontingentet, og AIPS kortet for deres folk, selvom det er et arbejdsredskab!
Jeg forstår godt, at vore kollegaer reagerer på det, men med vore lønninger er kontingentet på 400 kroner årligt ikke noget, der slår en journalist-økonomi omkuld. Og det er jo stadig sådan, at foreningen leverer varer til gavn for medlemmerne.
I det forløbne år har vi sammen med olympisk komite (DIF/DOK), hvor vi har et fortræffeligt samarbejde med Casper Hollerup – fået hævet den danske OL-kvote,så vi har 44 pladser til OL og London. Og vi arbejder på at få et par specialakkrediteringer mere til dem, der ikke kunne få alle de akkrediteringer, de gerne ville have.
Vi er inde over akkrediteringer til fodboldlandskampe og ligabold, som forhandlings- og samarbejdspartnere, og var det samme i forbindelse med VM og EM’er i håndbold, hvor vore håndboldkollegaer tog sig af de problemer, der opstod.
Jeg havde en disput med dansk-sydafrikanere efter vores generalforsamling, hvor jeg havde udtalt mig om sikkerheden i Sydafrika i forbindelse med VM. Indrømmet jeg reagerede skarpt -. For skarpt, men jeg blev gal over, at rejsearrangøren beskyldte os for at bruge vores tid på druk og damer – købedamer. Rejse-Jensen hævdede, at der bestemt ikke var farligt i Sydafrika. Det var nu heller ikke det, jeg havde sagt, blot opfordret til at være lidt mere omhyggelig med, hvad man foretog og gjorde som udsendt til VM 2010.
Den debat løb af sporet, fordi temperamenterne kom i kog, men der må være grænser for, hvad vi skal stå model til.

PARKENS ENEGANG
Det gælder også herhjemme, hvor jeg føler, at en klub som FC København og PARKEN igen har tilsidesat alle samarbejdsrelationer ved at flytte presselogen fra det nederste til det øverste afsnit på hovedtribunen – uden så meget som et ord til os
Det gør, så vidt jeg kan se vore arbejdsvilkår ringere, fordi vi får længere ned til presserummet – og skal kæmpe os igennem på trapper fyldt med tilskuere. Ikke et ondt ord om dem, men det tager tid, og det har vi som bekendt ikke meget af på en liga- eller landskampsaften.
I betragtning af, at FCK i andre sammenhænge er meget imødekommende over for pressen og Charles Maskelyne som pressechef er en både kompetent og samarbejds-dygtig mand, er det en lidt uforståelig og mystisk fremfærd.
Det kan jo ikke udelukkes, at vi kunne bidrage med nogle fornuftige forslag.
FCK/PARKEN har tidligere flyttet radiomedarbejdere uden hensyn til, at der på de nye pladser ikke var stik og teknisk udstyr til radiomedarbejderne.
Det holder simpelthen ikke, at FCK er så ligeglad med mediernes arbejdsvilkår – formentlig fordi de skal tjene på deres sponsorer med gode pladser, og så må pressen vige. De skulle nok lige huske, at omtalen og dækningen i medierne er en del af forudsætningen for, at firmaer kan se en fordel i at betale for sponsorater.
Jeg nævner disse ting som eksempler på noget af det, DS laver hen over et år, med det formål at forbedre eller fastholde acceptable arbejdsvilkår.

KURSER

Et andet vigtigt punkt på Foreningens dagsorden er afholdelse af kurser og gå-hjem møder.
Tidligere har fotograferne været bedst til at møde op, men de seneste gange har der været glædeligt mange som til mødet i oktober med Silkeborg-træner Troels Bech og Randers-direktør Jacob Nielsen, der fortalte om trænerfyringens anatomi og personlige konsekvenser. .
Et fortræffeligt møde som Mads Wehlast var tovholder på.
Vi arbejder på seminarer i samarbejde med DJE til efteråret sensommeren, hvor vi har tre møder af en dags varighed hver til efteråret.
Temaerne er:
Research i sportens verden for sportsjournalister.
Nye medier
Smartphones - hvad de kan og kan bruges til.

INTERNATIONALT
Internationalt har vi deltaget i AIPS kongres i Tyrkiet – Flemming og Andreas, UEPS seminar om nye medier på Rhodos Flemming og Steen samt møder med vore nordiske kollegaer.
Det fortsætter i år, hvor Flemming og jeg deltager i AIPS kongres i Seoul, mens Andreas Kraul, Jørn Højmark og Erik Berth til maj er til Nordisk Kongres i Norge til maj.

OL 2012
Akkrediteringer til OL i London 2012 blev håndteret i november-december og blev en lang proces, fordi der var mange flere ansøgere end de 44 akkrediteringer 33 E, 9 Ep og 2 Eps, vi fik tildelt.
Vi fulgte det hidtidige princip om, at alle berettigede medier kunne få en journalist. Men her opstod problemerne i modsætning til tidligere, hvor det var fotopladser, der var for få af.
Vi fik en akkreditering mere, og vi arbejder stadig på at få et par specialakkrediteringer mere, så nogle af dem, der ikke har fået alle ønsker opfyldt kan få det.
HER ER det relevant at rejse spørgsmålet, om vi skal fastholde den praksis, at alle kvalificerede ansøger-medier kan få minimum én journalist, selvom det går ud over dem, der ønsker mange. Politikens sportsredaktør og jeg er bestemt ikke enige om det.
Spørgsmålet er: Hvad synes generalforsamlingen. Skal bestyrelsen frem mod næste OL og VM, hvor der bliver kvoter, fordi medietallet er eksploderet, fastholde denne praksis. Eller skal den ændres????

BETSAFE

Efter en lang årrække samarbejde med Danske Spil, tidligere Tipstjenesten meddelte info-chef Thomas Rørsig, at Danske Spil skulle spare. Derved mistede vi i efteråret det årlige tipstilskud på 75.000 kr. Dertil kom, at de 30.000 kr vi havde fået for at levere tips til 20 blades tips mm var røget, fordi Tipstjeneste honorerer de af vore folk, der afleverer tipsprocenter hver uge, direkte.
Vi stod altså i efteråret med udsigt til et 2011- hul i økonomien på 105.000 kr, og det trak bekymrede rynker i kassererens pande.
At vi undrede os over, at Danske Spil med sit milliardoverskud ikke skulle have råd til at have os blandt overskudsmodtagere, er indlysende. Men sådan var det – og bestyrelsen gik derfor i gang med at finde alternativer. Tidligere har nogle af de private spilleselskaber som Ladbrokes spurgt, om vi ville være interesserede i et samarbejde.
Vi har altid sagt nej. Dels af loyalitet over for Danske Spil, dels af respekt for lovgivningen, der jo har givet Tipstjeneste monopol på at drive spullevirksomhed i Danmark. At forbudet i praksis ikke er blevet håndhævet er i den sammenhæng uden betydning.
Som det ser ud, bliver Danske Spils monopol i maj. Der er enighed om liberalisering i Folketinget, men da sagen skal rundt om EU-kommisionen, kan de nye spillevilkår først føres ud i livet hen over sommeren. Men det betyder, at vejen banet for, at vi legalt kan samarbejde med et privat spilleselskab.
Selvom det hører hjemme under næste års beretning skal jeg ikke undlade at oplyse, at Andreas Kraul og Michael Quereshi har lavet et slot stykke arbejde og landet en aftale med BETSAFE, der sikrer vores økonomi med et årligt udbytte på 130.000 kroner.
Vi skal levere tippere, der leverer odds på kampe hos Betsafe, som får en plads på vores hjemmeside som samarbejdspartner. Desuden håber vi, at aviserne vil bringe disse tips på samme måde, som de har bragt tipsprocenter fra Danske spil.
Aftalen er foreløbig to-årig. Den falder i to tempi, før og efter den nye lov.
Den blev underskrevet før generalsamlingen af Andreas Kraul, der senere i dag forventes valgt til formand.
Richardt Funch var her i formiddags, hvor bestyrelsen fik lejlighed til at hilse på vor nye samarbejdspartner. Det tegner meget lovende.
Vort blad DANSKE SPORTSJOURNALISTER udkom i det forløbne år for 50. gang.
Det er bare flot – og redaktør Tommy Poulsen fortjener den største tak for sit utrættelige – og til tider utaknemmelige arbejde med at få kradset artiklerne hjem.
Aftalen med BETSAFE betyder, at vi kan bevare bladet, der er en vigtig del af vor identitet, med tre årlige numre. Dog har bestyrelsen besluttet at bladet fremover udkommer med 24 og ikke sider, hvilket giver en vigtig besparelse, som kassereren vil redegøre for.
.
Tilbage er der blot at sige tak tilbestyrelseskollegaer og samarbejdspartnere for indsatsen i det forløbne år.
Som alle ved er dette min sidste beretning, idet jeg træder af nu – efter samlet 10 år som formand.
Det har intet med træthed at gøre, men hænger sammen med, at jeg ikke længere er med ude på rejser og kan være med til at løse de opståede problemer. Det skal en formand være – også fordi det giver den vigtige kontakt med og kendskab til medlemmerne.
Andreas Kraul, vores næstformand, foreslås senere i dag af bestyrelsen foreslår som ny formand for DS. Ikke nogen nyhed, eftersom det har været planen de sidste to år.
For mig er det blot at sige: TAK – det har først og fremmest været sjovt at være med, fordi man som bestyrelsesmedlem og formand i foreningen får en masse kontakter og lærer mange gode folk at kende, hvoraf bliver til venskaber for livet.
STEEN ANKERDAL