Danske Sportsjournalister
NyhederPRMMedlemslisteOrganisationDebatforumOm DSStadionGuideLinksBilledgalleriKontaktAIPS
   
Flere nyheder
Flere pressemeddelelser

 

 

Formandens beretning

Onsdag d. 7. marts 2012

Formanden i gang med beretning © Lars Rønbøg

Årsberetning Danske Sportsjournalister – generalforsamlingen 7. marts 2012

Hjerteligt velkommen til årets generalforsamling, hvor jeg nu på bestyrelsens vegne vil aflægge beretning efter mit eget første år som formand for Danske Sportsjournalister. Som traditionen foreskriver vil vi dog først mindes de gode kolleger, som desværre ikke længere er blandt os.
En af de gæve gamle kæmper i dansk sportsjournalistik, Hans Erik Struckmann, er død. Han blev 80 år.
Struckmann var en slagfærdig og festlig sportsjournalist, både i spalterne og privat, og indtil det sidste var han blandt andet trofast deltager til Danske Sportsjournalisters generalforsamlinger.
Struckmann arbejdede på Aktuelt fra 1. juli 1961 til 1. februar 1985, og det var her, han havde sin storhedstid i sportens verden.
Han var med på det stærke hold på Aktuelt med bl.a. Knud Lundberg og Jens-Carl Kristensen, og Struckmann var en personlighed, som nød både stor respekt, og som kaldte smilet frem.

En anden af vore gode kolleger, som vi mistede i det forgange år er Egon Balsby. Han blev 61 år.
Egon var journalist i en lang årrække og huskes blandt andet for, at han var manden, der skrev bogen om Peter Schmeichel. Han blev uddannet på Dagbladet i Ringsted, hvorefter han blev ansat på Berlingske Tidende. I en lang årrække var han formand for bladets medarbejderforening.
Indtil kun få dage før hans alt for tidlige død, kunne læserne af Berlingske Tidende fornøje sig med Egon Balsbys skarpe kommen¬tar til livet i den danske andedam i rubrikken "Groft Sagt". Egon Balsby døde i Mombasa i Kenya efter få dages sygdom.
Danske Sportsjournalisters tidligere formand Flemming Thor Madsen er død efter længere tids kræftsygdom. Han blev blot 65 år. Flemming Thor Madsen har altid været meget aktiv og en ivrig sportsmand. Derfor ramte det ham hårdt, da sygdommen kom og satte en stopper for hans sportslige udfoldelser.
Jeg husker selv Flemming Thor fra mine første år som nyuddannet journalist, hvor han altid fremstod som en imødekommende og ikke mindst hjælpsom kollega.
I det hele taget var Flemming Thor Madsen var et yderst afholdt menneske, og mange kolleger har nydt mange timers i hans selskab – selv når de elskede scrapbøger frem med minder fra B1901 og Næstved blev hevet frem.
Flemming Thor Madsens liv handlede meget om sport, og han var aktiv og succesfuld som både bordtennisspiller, håndboldspiller og som fodboldspiller i B1901 og Næstved, hvor han i mit fødeår – 1975 – var med til at vinde DM-bronze. Jeg husker ikke, hvem der vandt guld det år.
Som Journalist begyndte han med en elevplads hjemme i Nykøbing Falster, hvorfra han skiftede til Næstved Tidende og hele 22 år som sportsredaktør, inden han i 1997 kom til Ekstra Bladet.
I vores forening bestred han i fire år – fra 1999-2003 – posten som formand, og han trak generelt et stort læs i bestyrelsen med altid smittende humør.
Flemming Thor var en mand, man kunne stole på – og han vil blive savnet.
For ganske kort tid siden mistede vi også Poul Ib Pedersen, der efter et kort sygdomsforløb døde 79 år gammel. Poul Ib – ofte kendt under navnet ’Ibber’ – var i en lang årrække sportsredaktør på Fyens Stiftstidende, og som pensionist fortsatte han som fast skribent fra især hestesporten, der havde hans særlige interesse og kærlighed.
Poul Ib Pedersen var med sit ligefremme væsen og aldrig svigtende humørfyldte bemærkninger en stor personlighed i den fynske sportspresse.
Også for ganske nylig blev en anden af dansk sportsjournalistisk gamle kæmper taget fra os, da Henning Hauth døde, 80 år gammel.
Henning var som regel den første, jeg mødte, når jeg som praktikant i slutningen af 90’erne mødte ind på Radiosportens kontorer i Radiohuset på Rosenørns Allé. Her havde Hauth styr på alle begivenheder i sportens verden, lige som han tidligere også havde haft det som ledende redaktionssekretær på Berlingske Tidende og B.T.
Først og fremmest var Henning imidlertid et varmt og respekteret menneske med sans for den finurlige detalje, og med kærlighed både til Frank Sinatra og hjerteklubben, AB, hvor han optrådte både som fodboldspiller, bordtennisspiller og med tre danske mesterskaber i cricket. Boldøjet er sågar gået i arv til børnene, Dorte og Lars Hauth, der begge vandt danske mesterskaber i bordtennis.
Jeg vil gerne bede generalforsamlingen rejse sig og mindes vore afdøde kolleger.
ÆRE VÆRE DERES MINDE!
*
Vi har jo allerede taget hul på 2012, som i vores branche er et af de år, der bliver set frem til. Et af de store år. Til sommer er der EM-slutrunde i fodbold med dansk deltagelse, og sidst på sommeren venter så De Olympiske Lege i London med et stort antal danske deltagere – og et meget stort antal danske pressefolk.
Det er begivenheder, vi glæder os til, men også begivenheder, der skal vise vores værd som sportsjournalister – og også her i vores forening.
I den forbindelse er det endnu engang værd at fremhæve samarbejdet med Danmarks Olympiske Komité og især Casper Hollerup, som gør, at vi har fået stort set alle de akkrediteringer, der har været efterspurgt – og sågar reddet enkelte kolleger, der i sidste øjeblik har haft brug for at kunne få det rigtige skilt om halsen, når det går løs i London.
Det er selvfølgelig i sådanne situationer, det er godt at have Danske Sportsjournalister. Nogle gange bliver man især fra nyuddannede mødt med en vis portion skepsis over for foreningen, for hvad skal de egentlig bruge denne forsamling til? Det kan godt blive en udfordring for os i de kommende år. At holde sammen som faggruppe og få de nye folk med i fællesskabet.
I den forbindelse er det godt at kunne fremhæve nogle eksempler.
Som den succesfulde kamp for at udvide de danske akkrediteringskvoter til begivenheder som OL og EM i fodbold.
Eller vores stadige arbejde for at give medlemmerne mulighed for at efteruddanne sig eller deltage i fyraftensmøder, seminarer og studierejser, der kan udvide horisonter og skabe bedre journalistik.
Lad mig i den sammenhæng især fremhæve en studietur omkring NHL og ishockey-journalistik, som Frits Nielsen stod for i begyndelsen af året. Vi fra DS støttede projektet fra start, og det blev alle steder beskrevet som en stor succes fra de medlemmer, der deltog.
På samme måde var det seminar, vi i samarbejde med Update afholdt i august med deltagelse af blandt andre Bayern Münchens pressechef også både velbesøgt og meget rost.
Den slags tiltag vil vi gerne se endnu flere af i fremtiden.
Hvert år afsætter vi også 40.000 kroner på foreningens budget netop til efteruddannelse og fyraftensmøder. Alle kan søge den pulje – også som bidrag til deltagelse i konfrencer som for eksempel Play the Game. Endnu har vi aldrig brugt hele puljen på årets budget. Men det vil vi gerne. Lad det være en opfordring.
*
Når jeg nu taler om udfordringerne med at holde fællesskabet i vores faggruppe, så er det en glæde, at vi i bestyrelsen senere her på generalforsamlingen kan præsentere to kandidater – Rune Knudsen og Mette Cornelius - til positionerne som suppleant i DS-bestyrelsen. Endda fra nogle af de elektroniske medier, der ikke altid er de flittigste indehavere af DS-kortet. Det er vigtigt, at vi står sammen fra flest mulige medier – og med flest mulige stemmer og ansigter.
I den forbindelse er det til gengæld trist for mig, at vi i dag – ikke siger farvel til – men dog i bestyrelsesmæssig forstand må tage afsked med to af de helt store. Sidste år takkede jeg Steen Ankerdal for hans enorme indsats som formand, og i år skal jeg så nærmest sige endnu mere tak for den ildhu og det engagement, Steen har lagt i bestyrelsen – og for at have været ved min side som næstformand i mit første år som formand..
Ja, og nu kommer så det virkelige chok, for ud over Steen, tager vi i bestyrelsen i dag også afsked med den, der i virkeligheden har sørget for, at meget har fungeret, at det praktiske har været på plads – og at medlemsbladene er kommet ud i de rigtige postkasser. Hanne Højer har fået nyt job på Radio 24/7, hvilket desværre ikke længere gør det muligt for hende at udføre det kæmpe arbejde for foreningen, hun hidtil har præsteret. Det er tæt på en katastrofe, men heldigvis har også Hanne været god til at gøre overgangen blød og stadigvæk være til rådighed.
Med Hanne Højer og Steen Ankerdal træder to af de helt store ud af bestyrelsen. Det er Årets Sportsjournalist fra henholdsvis 1980 og 1991, og det er to kæmpekapaciteter, det bliver nærmest umuligt at erstatte. Jeg synes, vi skal rejse os og sige tak for indsatsen.
I denne forbindelse er der lige yderligere en person, der fortjener en særlig anerkendelse, for det er en markant åreladning, DS-bestyrelsen lige nu oplever, og det betyder, at der bliver trukket ekstra hårdt på andre. Der er mange tidskrævende opgaver, mange administrative udfordringer, og jeg tror ikke, vi var kommet igennem, hvis ikke det havde været for vores fremragende kasserer i det nordjyske.
Flemming Olesen har efter sin frivillige aftrædelse fra Nordjyske påtaget sig yderligere en række opgaver til de mange, der i forvejen ligger på hans solide skuldre. Det synes jeg også, vi skal udtrykke stor tak for.
*
I det forgange år fortsat forsøgt at fastholde vores adgang til de bedste og mest optimale arbejdsforhold for alle medlemmer. Håndbold EM i Serbien var på mange måde eksemplarisk, og med Dan Phillipsen fra bestyrelsen som ankermand blev alle små knaster fjernet.
Personligt kunne jeg godt tænke mig, at samarbejdet med fodboldlandsholdet kunne blive så afslappet og givende som med håndbolden, men også med DBU har vi en løbende og god dialog, der gerne skulle munde ud i lige så fremragende arbejdsforhold ved den kommende slutrunde i Polen og Ukraine.
I den forbindelse er det selvfølgelig uheldigt, når pressepladserne som i onsdags i Parken ikke har fuldt udsyn over banen. Det gør det selvsagt svært at dække kampen fyldestgørende, og det vil jeg selvfølgelig påpege i den løbende dialog.
Presselandsholdet er det sjældent svært at hente kommentarer fra. Vi havde et svingende 2011 resultatmæssigt, men optimismen fejler intet, og der venter nye spændende kampe i 2012 – nu med Hummel som fast tøjsponsor, hvilket vi er meget glade for.
Samarbejdet med Betsafe fortsætter også i 2012. Vi har været meget glade for vores nye samarbejdspartner, der blandt andet i efteråret udmøntede dig i Presseligaen.
*
Til slut vil jeg lige dykke ned i det historiske perspektiv, for ët af vores meget aktive medlemmer – ja, æresmedlemmer, Poul Erik Andersson, har meget venligt gjort mig opmærksom på, at vi her i marts faktisk fejrer 90 års fødselsdag for foreningen, der i begyndelse hed Københavnske Sportsjournalisters Klub.
Dermed er vi faktisk to år ældre end AIPS.
Poul Erik har selv i dag været medlem i præcis 50 år – og har vist nok kun svigtet en enkelt generalforsamling. Han husker, da foreningen fyldte 40 år, hvilket blev fejret senere på Gl. Strand, noget med både sang og bægerklang. Nu må vi se i dag.
Foreløbig slutter jeg beretning og siger tak for mit første år som formand.