Danske Sportsjournalister
NyhederPRMMedlemslisteOrganisationDebatforumOm DSStadionGuideLinksBilledgalleriKontaktAIPS
   
Flere nyheder
Flere pressemeddelelser

 

 

Sportens og kulturens journalister under samme paraply

Onsdag d. 17. oktober 2012

© Torben Hansen, Nordjyske.
© Torben Hansen, Nordjyske
© Torben Hansen, Nordjyske

Af Flemming Olesen

I mediehuset på Langagervej i Aalborg har man aldrig været bange for at gå nye og uprøvede veje, i bestræbelserne på hele tiden at være nytænkende og på forkant inden for den danske medieverden.
NORDJYSKE Medier var således først i Danmark til at etablere en 24 timers lokal tv-kanal – som stadig kører for fulde omdrejninger, og dagligt når ud til over 100.000 husstande ilandets nordligste region.
En lokal radiokanal har eksisteret i endnu længere tid end tv-kanalen, og naturligvis er nettet forlængst blevet en integreret del af mediekoncernens virksomhed, ligesom smartphones og tablets nu kan bruges i jagten på nyheder fra mediehuset.
Journalisterne på NORDJYSKE Medier har lagt arm med mange, nye udfordringer og arbejdsopgaver hen over årene, og der har i den grad været fart over feltet, når en historie skulle vinkles, først til det hurtige medie: nettet.
Så til den æterbårne kanal: radioen.
Derpå til det visuelle medie: tv-kanalen.
For sluttelig at blive bearbejdet til det oprindelige medie: avisen.
Det er hidtil foregået gruppevis, med en sportsredaktion, en erhvervsredaktion, en kulturredaktion, en samfundsredaktion o.s.v. som selvstændige enheder, samlet under en centralredaktion.
Men nu er også de dage forbi på NORDJYSKE Medier. For nu kommer man op med en helt ny idé, der blandt andre berører den selvstændige sportsredaktion – redaktionen, som ofte har været at betragte som en stat i staten, selvstyrende, med eget budget, arbejdende på tider, da andre redaktioner var affolket, og uden diskussion som den redaktion, der har skullet levere oftest lige op til en deadline.
Nu vil NORDJYSKE samle sports- og kulturredaktionen under samme paraply.
Udstyre gruppen med en fagredaktør.
Og gennemføre ændringen hurtigst muligt og senest ved årsskiftet.


Nye tider – igen
Og ikke kun for sports- og kulturjournalisterne bliver det nye tider igen, for også andre redaktioner smelter sammen under det nye koncept på Langagervej i Aalborg.
Derfor dette spørgsmål til sportsredaktør Claus Jensen:
- Hvad skal du dække i weekenden ?Puccinis opera La Bohème i Aalborg Kongres- og Kulturcenter, eller AaB i Superligaen i fodbold ?
Svaret bliver givet kun et par døgn efter, at alle medarbejdere pr. mail er blevet orienteret om den forestående strukturændring, så der er forståeligt nok lige nogle ting, der skal defineres nærmere, og nogle tanker, der skal vendes måske op til flere gange i hver enkelt journalists hoved.
- Jeg skal forhåbentlig fortsat dække AaB Superliga, for meldingen er, at det her ikke nødvendigvis er ensbetydende med, at alle skal arbejde med både sport og kultur. Man skal have lyst …
- Og hvor er så lige fidusen i den nye konstruktion ?
- Tja, den synes jeg måske også nok mangler, lige i øjeblikket. Kollegerne er lige nu lidt undrende, og også lidt forvirrede. Logikken i det hele kan vi have lidt svært ved at se, siger Claus Jensen.
Det er, efter hvad han er oplyst om, ikke meningen, at sportsredaktionen skal beskæres i antal medarbejdere. Han vil da ikke afvise, at sport og kultur i visse sammenhænge kan gå hånd i hånd og skabe bedre produkter, men det vil i Claus Jensens øjne være i begrænset omfang.
- Jeg vil sige, at vi har lidt svært ved at se vejen lige i øjeblikket.
Og på bundlinjen aner de NORDJYSKE journalister snarere, at det handler om besparelser, når man nu slår samfund og debat sammen, job og erhverv, sundhed og fritid samt sport og kultur.
En kul-spo redaktion
Mens det virker logisk med de tre førstnævnte sammensmeltninger, så er det forståeligt, at man på såvel sportsredaktionen som på kulturredaktionen står mere måbende end andre steder i huset.
Strukturændringerne i mediehuset har allerede forårsaget tre redaktionschefers afsked, og på den ny ”kul-spo” redaktion, som man i al gemytlighed har betegnet den blandt nogle af de implicerede journalister, kan stillingsbetegnelsen som sportsredaktør og kulturredaktør rent logisk også tænkes at forsvinde, når man i stedet vil indsætte en overordnet fagredaktør.
Claus Jensen er på dette tidspunkt i hvert fald i tvivl om sin fremtidige rolle og stillingsbeskrivelse, men som han siger:
- Vi må gå ind til det her med åbent sind og se, hvad det fører med sig.
Inden for de seneste tre år har NORDJYSKE Medier nedlagt 20-25 stillinger, men udspillet til denne, redaktionelle ændring er meldt ud som et led i at tilpasse sig de forandringer, der sker i samfundet, og især i medieforbruget.
Det tager også højde for en tilpasning af hele organisationen på NORDJYSKE Medier, som de ændrede vilkår for medierne byder på.
Ledelsen vil med egne ord skabe en holdopstilling, der kan leve op til de indholds- og mediemål, man har sat sig, og så ønsker man at skabe en struktur med korte beslutningsveje og ubesværet kommunikation, så man bliver i stand til at handle hurtigt og fleksibelt.
Kerneforandringer bliver transformation fra print til digital, og mere dialog med brugerne, løbende besparelser og nye vilkår, herunder ændringer af udbuddet af medier, samt nye medieprodukter, der både opstår hurtigere og lever i kortere tid, er ledelsens udmelding.
Forvandlingens time efter 27 år
På kulturredaktionen på NORDJYSKE arbejder Max Melgaard, ansat på 27. år i huset som en både skarp og velanskrevet journalist, med bid i sit sprog, stor indsigt i det kulturelle stof, og aldrig bleg for at tage en udfordring op.
Men i huset er det ingen hemmelighed, at hans viden inden for sportens verden stopper der, hvor ”fremmedord” som:
off side – time out – icing – tiebreak
skal I anvendelse.
- Max, skal du I GigantiumIsarena her i ugen og dække Aalborg Pirates mod OdenseBulldogs ?
- Pirater er sådan nogen med klap for øjet, og bulldogs er nogle grimme, engelske hunde, ikke sandt ?
Også han lader sig citere for, at det hele virker mystisk – men han erkender dog, at de to fagområder, sport og kultur, har samme minister.
Max Melgaard står som de øvrige på dette tidspunkt og afventer yderligere udspil fra ledelsen.
Han havde gerne set, at der blev udnævnt to fagredaktører til at lede den ny gruppe, så man hver især havde en fagkyndig at læne sig op ad.
Til gengæld ser han positivt på, at flere mellemledere nu er fortid, så når det gælder besparelser, har også det øvre led nu bidraget.
Og så skal ret være ret.
- Jeg har faktisk en gang dækket en AaB-kamp i fodbold. Det var en slags totaloplevelses-teater, med en masse aktører på en grøn græsplæne.
- Det var skide morsomt ….


FAKTA:
Danmarks næstældste avis

Det er kun Berlingske Tidende, som kan datere sig længere tilbage i tiden end Aalborg Stiftstidende.
Den nordjyske avis udkom første gang fredag den 2. januar 1767 som et ugeblad under titlen: Nyttige og Fornøyelige Jydske Efterretninger.
Undervejs er lokale aviser som Ny Tid og Aalborg Amtstidende blevet opslugt, og i 1999 blev man til Nordjyske Stiftstidende via en fusion med Vendsyssel Tidende, Fjerritslev Avis og Løgstør Avis.
Nu er man blevet til NORDJYSKE Medier, idet paletten er udvidet til at omfatte stort set alle platforme, radio, tv, avis, net, tablet m.v., der er i brug i en moderne medievirksomhed.