Danske Sportsjournalister
NyhederPRMMedlemslisteOrganisationDebatforumOm DSStadionGuideLinksBilledgalleriKontaktAIPS
   
Flere nyheder
Flere pressemeddelelser

 

 

DR med på en bytter

Torsdag d. 5. august 1999

Berlingske Tidende skriver:

DR med på en bytter

TV-Tour: DR kan forestille sig en byttehandel med TV 2, når de fælles Tour de France-rettigheder i løbet af efteråret skal fordeles. DR-ledelsen er fortsat bekymret for udviklingen i international cykelsport.

Af Kurt Lassen

Danmarks Radio sidder fremdeles med rettighederne til at vise de kommende fem års Tour de France til en værdi af 15 millioner kroner. Uden egentlig at vide, om man vil benytte sig af retten.
Måske man endda vil udnytte rettighederne til at bytte sig til andre attraktive sportsbegivenheder hos konkurrenten, TV 2.

DR deler nemlig Tour-rettighederne med TV 2, som har samme beløb investeret i sommerens altoverskyggende mediebegivenhed. TV 2 har en klar kommerciel interesse i en afklaring, fordi der står reklamekroner på spil.

Men i DRs chefredaktion har man ikke just travlt med at få rollefordelingen på plads. Faktisk mener ledelsen ikke, at cykelsporten endnu har formået at fjerne doping-mistanken fra egne rækker. Derfor står stationen i selvsamme moralske dilemma, som DR stillede sig selv i før forårets Giro d'Italia. Dengang valgte man at udtrykke mistillid til cykelsporten for så alligevel at sende fra Giroen og lægge billet ind på rettighederne til Tour de France.

"Vi står samme sted, som vi gjorde før Giro d'Italia. Jeg er stadig dybt bekymret for, hvordan cykelsporten udvikler sig. Mange diskuterer stadig, om Touren i år fik gjort sporten ren. Der var ingen skandaler - kun et par småsager - men mistroen er der stadigvæk. Der vil altid være enkeltpersoner, der doper sig, men vi skal have sikkerhed for, at der bliver gjort noget mod den systematiske doping i cykelsporten. Ellers har den ingen fremtid på DR," siger programchef på DR 1, Jørgen Ramskov.

Dermed står DRs tvivl overfor TV 2s erklærede mission om under alle omstændigheder at sende Tour de France de kommende år. TV 2 mistede godt nok cirka halvdelen af seerne i år målt med Touren sidste år. Alligevel udtrykte TV 2-direktør Jørgen Flindt Pedersen i tirsdags stor tilfredshed overfor TV 2-Sportens redaktionelle dækning af årets Tour de France.

"Ledelsen er yderst tilfreds med vores arbejde. Også kommercielt var det fuldt ud tilfredsstillende. Uden Touren havde det set sort ud for TV 2 i sommer," understreger sportschef Morten Stig Christensen.

I gæld til annoncører

TV 2 nåede ikke ud til den andel af seere, som stationen havde stillet annoncørerne i udsigt, så der forestår en afregning i form af ekstra reklametid til kunderne. Men hvis cykelsporten formår at holde doping-spøgelset på afstand, vil TV 2 fortsat sommer-satse på Touren:

"Nu er medløberne, hustruerne og og bedstemødrene væk fra Tour de France. Men det er stadig et godt produkt for den brede sendeflade. Det har ugen efter Touren vist," siger Morten Stig, der på trods af et optøet forhandlings-klima mellem DR og TV 2 fortsat undrer sig over, at DR i det hele taget bød på Tour-rettighederne.

Derfor har Morten Stig Christensen heller ikke de store intentioner om at gå DR varmt i møde omkring de kommende års Tour de France-sendinger:

"Touren handler ikke om en udstrakt hånd fra vores side. Det er svært at finde ud af, om DR vil sende eller ej. Efter at de først havde gjort sig hellige, købte de sig i nattens mulm og mørke ind på Touren. Men man kan da tænke sig alt imellem de to yderpunkter, at den ene køber den anden ud, eller vi sender parallelt fra Tour de France," siger Morten Stig Christensen.

På DR er man i det lidt lunere hjørne, fordi specielt DR-Sporten føler den ligger lunt i seer-svinget, mens TV 2 generelt er plaget af vigende seertal.

Samtidig glæder man sig på DR også over, at de to stationers sportsredaktioner igen taler sammen. Blandt andet omkring fællesnordisk indsats for at købe rettighederne til VM i fodbold i år 2002 og 2006, samt en enighed om fordeling af byttet ved næste års OL i Sydney.

"Det er da dejligt, at vi kan samarbejde igen. Nu må vi i løbet af efteråret forhandle os frem til, hvad vi gør. Omkring Touren er der fire modeller: Vi kan skiftes hvert år, vi kan skiftes til at sende dagligt, eller vi kan gøre det ugentligt. Vi kan også bytte-bytte-købmand. Jeg vil ikke bruge ordet presse hinanden, men vi kan bytte rettigheder," siger Jørgen Ramskov, der endnu engang understreger det positive forhandlingsklima.

Et klima, der opfattes en smule mere anstrengt hos konkurrenten.

"DR havde en periode, hvor de gik i seng med TV 3. Nu skal TV 3 ikke bruge DR længere, fordi stationen har fået sine egne rettigheder og stjerner. Så det er da indlysende, at DR kigger over til os. Og vi er i en situation, hvor vi ser på, om vi kan samarbejde," siger TV 2-sportschef Morten Stig Christensen.