Danske Sportsjournalister
NyhederPRMMedlemslisteOrganisationDebatforumOm DSStadionGuideLinksBilledgalleriKontaktAIPS
   
Flere nyheder
Flere pressemeddelelser

 

 

Svar vedr. AIPS-kort

Fredag d. 20. juli 2001

Apropos AIPS-kort og fodbold

Jyllands-Postens sportsredaktør Frits Christensen og Ritzaus Bureaus Søren Lassen har til bestyrelsen og på DS’ hjemmeside opfordret DS til at ændre aftalen med DBU om, at det er AIPS-kortet – vort medlemskort – der er sammen med fotografernes PF-kort er adgangstegn til presselogen ved Superliga-kampe.


Begrundelsen er, at journalist-praktikanter og ”løse” korrespondenter, der i en kort periode er på en sportsredaktion, eller kun sporadisk arbejder med superliga-fodbold, nu pålægges en urimelig udgift (450 kroner årligt efter forårets kontingentforhøjelse). Frits tilføjer, at det nogle gange kan tage så lang tid at få et nyt AIPS-kort frem fra Ungarn, at praktik-tiden forinden er udløbet, hvilket gør AIPS-kort-kravet helt urimeligt.


Vi kan ikke være uenige med Frits i, at det ikke er rimeligt at afkræve praktikanter eller deres arbejdspladser AIPS-kort, hvis det først når frem, når praktiktiden er forbi. Men det er et praktisk problem, som vi i bestyrelsen straks skal have løst.

Noget andet er de ”løse fugle”, som eventuelt ikke opfylder betingelsen for at blive medlem af DS og få AIPS-kortet.

At de nu skulle have fået et problem er positivt forkert!
De har i flere år skullet vise pressekort og AIPS-kort for at komme ind på pressepladserne. Det var aftalen med Divisionsforeningen, hvad vi et par gange de sidste to-tre år har appelleret til DF og klubberne om at respektere/overholde, som det har fremgået af indlæg på hjemmesiden.

AIPS-kort og pressekort skulle tilsammen sikre, at det var professionelle, arbejdende journalister, der optog pladserne i presselogen til superliga-kampe – ikke interesserede, osende kollegaer, der ville gratis til bold.

Vi skulle måske have fastholdt formuleringen ”pressekort og AIPS-kort”. Men da man principielt skal være medlem af DJ og have pressekort for at komme ind i DS og få AIPS-kort, gør den nye formulering ingen reel praktisk forskel.

Heller ikke i forhold til dengang Frits var formand for DS, og vi fik Divisionsforeningen med på, at AIPS-kortet var et godt middel til at luge ud blandt ”gratisterne” i presselogen, der optog pladserne for de arbejdende.


Konkluderende er det eneste nye, at det nu er skrevet ind i DBU’s propostioner for Danmarksturneringen, at AIPS-kortet og PF-kortet er pressens adgangskort til presselogen. Så Ritzau får altså ikke et nyt problem med sine løse medarbejdere uden presse- og AIPS-kort. Situationen er uændret – også for DS, der ser det som sin opgave at skaffe DJ-journalister og pressefotografer ordentlige forhold. Amatørerne, fanklubberne og de mere eller mindre flygtige internet-redaktions-medarbejdere må andre tage sig af.


Hvor stringent AIPS-kort-reglen håndhæves på det enkelte stadion, kan kun erfaringerne i den nye Superliga-sæson vise. Smidighed og konduite har aldrig skadet noget samarbejde, men vi har heller ikke indgået aftalen med DBU bare for, at der skal blæses på den!

Så er det naturligvis også nyt, at kontingentet er steget til 450 kroner. Men det øger altså kun udgiften for den enkelte eller vedkommende arbejdsplads med 150 kroner årligt i forhold til det gamle kontingent, der i næsten ti år stod på 300 kroner.


Hvad vi taler om er en udgiftsforøgelse på 150 til maksimalt 600 kroner om året, afhængig af om man har en eller to praktikanter på sporten ad gangen.

Kan det virkelig vælte budget-læsset på JP’s eller nogen andens sportsredaktion?

Iøvrigt kan det da godt undre lidt, at kontingentforhøjelsen nu bruges som argument for, at AIPS-kortet ikke skal være professionelle sportsjournalister ADGANGSKORT til arbejdspladserne på danske fodboldstadions.

Som jeg husker debatten på generalforsamlingen i marts var der ikke én, der argumenterede mod kontingentforhøjelsen på de 150 kroner årligt.

Forhåbentlig fordi det primære formål var og er at øge aktiviteten i DS til gavn for medlemmerne og fagligheden.

Pbv
Steen Ankerdal