Danske Sportsjournalister
NyhederPRMMedlemslisteOrganisationDebatforumOm DSStadionGuideLinksBilledgalleriKontaktAIPS
   
Flere nyheder
Flere pressemeddelelser

 

 

Vagn Nielsen fylder 60 år

Søndag d. 12. august 2001

DEN RUNDE DINOSAUER

Af Hans Chr. Blem og Mads Wehlast

Dansk sportsjournalistiks muntre søn, Vagn Gert Nielsen, Ekstra Bladet, fylder 60.

Det sker meget passende tirsdag 14 august, samme dag som landstræner Morten Olsen bliver et år ældre.
De to har krydset hinandens fodspor en del gange. Det var eksempelvis VG, der med omhu og akkuratesse førte Morten Olsens dagbog i Ekstra Bladet under EM i Frankrig i 1984.
Vagn Gert er som kollega Jan Løfberg skrev i Berlingske Tidende en af de sidste store dinosaurer, der er tilbage i dansk sportsjournalistik.

Der er næppe den sportsgren, som den glade søn af violisten Henry ikke har skrevet om - hvis ikke i eget navn så for kolleger, der pludselig kunne være blevet ramt af tze-fluen.

Da en kollega måtte gemme sig under sin seng, da der blev opstand i det daværende Tjekkoslovakiet under VM i cykling, måtte VG til tasterne.

EB's udsendte var med møje og gode overtalelsesevner kommet igennem via telefonen til redaktionen i København. Han skyndte sig at fortælle, hvad der skete omkring ham, men han turde ikke rejse sig op, da han var bange for, at der ville ryge en kugle eller flere ind til hans hotelværelse, hvis de russiske venner opdagede ham, og så måtte den gode kammerat VG til tasterne og peppe kollegaens stof lidt op.

VG startede sin karriere som elev på Ritzaus Bureau i 1959, hvor han blev lært op af Allan Larsen og Palle Voigt samt Ekstra Bladets senere film-skribent Paul Jørgen Budtz.
Han kom til Ekstra Bladet 1. december 1961, hvor han kom under kyndig vejledning hos Axel Alstrup og Svend Nielsen.

De tre rejste senere sammen verden rundt for at dække OL, VM og EM i fodbold plus boksning og roning.

VG har indskrevet sig stor hæder - og mange gange ligeså stor skræk - blandt kolleger.

Under OL i Moskva i 1980 sad adskillige kolleger i det russiske stats cirkus, da de pludselig opdagede VG og Ole Kramme, der stod midt i manegen og bukkede.

VG var også manden, der fik Axel Alstrup til at tabe næse og mund, da han midt under åbningsceremonien af OL i Mexcio City i 1968 pludselig dukkede op i hvid Røde Kors kittel bag den mexicanske præsident.

VG har om nogen været på fornavn og dus med "de store" i dansk og international sport.

Under VM i fodbold i Argentina i 1978 havde han direkte forbindelse med den argentinske landstræner Cesar Luis Menotti, der dog tog røven på VG ved at ringe til ham på modtagerens regning.

Diego Maradona var også ofte i røret til ham under VM i Italien i 1990, hvor de begge med udgangspunkt i Napoli fik mangen en god passiar i en sen nattetime, mens den lokale Napoli TV station samtidig berettede løst og fast om argentinerens gøremål.

VG var i en årerække landets bedste ro-reporter. Han kendte både ugler og lumske bølger, hvad der ofte gav både roere og ledere noget at tænke over.

VG er en trofast kammerat, hvad bl.a. Michael Laudrup kan tale med om. VG fulgte som det naturligste med i flyet til Rom, da Michael Laudrup i 1982 skiftede fra Brøndby til Lazio.

Det er siden blevet til et par artikler fra VG's pen om Laudrup, og det passede VG fint, da Laudrup skiftede til Japan, for der havde VG tidligere været, da Kalule skulle bokse om en VM-titel.

Daværende landstræner Bo Johansson var med samme fly som VG til Japan, da Laudrup skulle debutere. Den flyvetur glemmer Bo Johansson aldrig.

VG har trods sin store rejseaktivitet en skræk for at flyve. Derfor taler han som et vandfald og prøver at dulme nerverne med sort kaffe eller noget lignende, og det kom der ifølge Bosse en meget munter flyvetur ud af.

VG er aldrig bange for at hjælpe kolleger - det kan både ældre og yngre af slagsen skrive under på. Han kender sportsjournalistens hårde game på godt og ondt, men han prøver hele tiden at se på jobbet fra den lyse side med et stænk af humor og ironi.

Når VG ikke fører sig frem i Ekstra Bladets spalter, er han for det meste at finde på en eller anden fodboldbane rundt i landet.

Trods alderen er han fortsat "aktiv" på Ekstra Bladets fodboldhold, AB´s masters samt på Stjerneholdet, hvor han har mange gøremål. Både som "verdens største" højre back samt som forsvarsmur overalt på banen, når modstanderen en sjælden gang får tildelt et frispark.

Indendørs kan VG "opleves" i vintermånederne hver onsdag mellem kl. 12-13 i Idrætshuset på Østerbro.

Her "spiller" han uden briller, og det er bestemt ingen fordel for modstanderne, der plejer at møde frem med både ben- og skridtbeskytter.

Han har lovet at taget brillerne på og lade fodboldtøjet hvile for en stund, når der bliver reception i Hercegovina i Tivoli fredag 17. august fra kl. 13-16.

KOM I GOD TID, BLIV LÆNGE OG TAG GODT FRA.
Det er nemlig VG, der betaler!