Danske Sportsjournalister
NyhederPRMMedlemslisteOrganisationDebatforumOm DSStadionGuideLinksBilledgalleriKontaktAIPS
   
Flere nyheder
Flere pressemeddelelser

 

 

Mere Morten

Mandag d. 23. august 1999

Herning Folkeblad bringer denne artikel om Danske Sportsjournalisters møde med Morten Olsen forleden:


Fodbold skal underholde


I Morten Olsens fodboldverden skal man styre spillet og underholde publikum

Af FRITS NIELSEN

Det er ikke det at vinde, det er måden ,man vinder på.

Sagt af Danmarks kommende landstræner i fodbold, Morten Olsen. Danske sportsjournalister havde inviteret Morten Olsen til møde forud for landskampen mod Holland for at høre Olsens synspunkter om dagens fodbold og noget om hans egen fodboldfilosofi.

Og da Olsen lagde for med at slå fast, at fodbold på topplan drejer sig om at underholde, kan rød/hvide fans se fremtiden trygt i møde med den kommende Olsen-bande.

- Hvert land har sin fodboldtradition, og det er i sidste ende publikum, der skal acceptere og bestemmer, hvordan der skal spilles. I Tyskland løber de, og i Italien spiller de det, vi vil kalde kynisk fodbold. I Danmark vil folk se teknisk fodbold, men alle steder vil tilskuerne have noget for øjet. Men hvert land sin tradition, siger Morten Olsen, som vil have spillere, der er uddannet til at kunne noget med boldet.

Kreativitet, intelligens og hurtighed er nogle af nøgleordene for Morten Olsen, der vil se sine hold dominere kampene.

Fodbold skal underholde

- Fodbold er en del af showbusiness, men i langt de fleste tilfælde vinder også det hold, der har bolden mest, fastslår Morten Olsen, der lynhurtigt drejer snakken ind på spillertyper og uddannelse af spillere.

Her efterlyser han mere kvalitet i ungdomsrækkerne.
- De bedste trænere, er trænere, der selv har spillet fodbold på topniveau. De kan lære spillerne de finesser, der skal til, siger Morten Olsen, som dog ikke kan se sig selv i den rolle.

- Det har jeg hverken tålmodighed eller pædagoiske evner til, siger han.

Han peger på Holland som et eksempel på, at man én gang for alle bestemte i hvilken retning ungdomsspillerne skulle udvikles.

- De uddanner spillere til at lave mål og ikke noget med at uddanne nogen til at forhindre andre i at gøre det, forklarede Morten Olsen, og peger på dagens forsvarsspiller.

- Han skal jo være så boldsikker, at han kan støtte midtbanen og gå med frem. Og de bedste hold har jo gode boldsikre forsvarsspillere. Det er ikke nok at losse ud af banen.

Der må skabes en »vi følelse«
Selv om dagslønnen hos dagens topspillere til forveksling ligner en månedsløn hos almindelig dødelige, mente Olsen ikke, at de mange penge slækkede på motivationen hos stjernespillerne.

- Pengene tænker de på, når de forhandler. Så har de både advokater og agenter med, men når det er overstået, er de fodboldspillere. En topspiller er meget ærekær, forklarer Morten Olsen.

- Som træner gælder det om at skabe en »vi-følelse«. Det gælder både i serie 4 og i Ajax. Den forsvandt for eksempel i Ajax, da de Boer-brødrene ikke mere ville være i klubben. Ajax stod fast på, at de skulle blive, da de havde kontrakt, og Ajax vandt da også sagen. Men set i bakspejlet skulle de bare have fået lov at rejse, da Ajax havde vundet retssagen. Sådan gik det ikke, og der blev for meget uro på holdet, fortæller Morten Olsen og er derfor også inde på de problemer, han har haft andre steder end i Ajax.

Succes det første år

Morten Olsens trænerhistorie er nemlig, at han tidligere har haft stor succes som træner i både Brøndby, Køln og Ajax. I Brøndby kom holdet helt til semifinalen i UEFA-cuppen og derefter i Køln, hvor han i frelserens rolle reddede gedebukkeklubben fra nedrykning. Sidst havde han succes i Ajax, der det første år med Olsen ved roret vandt stort set alt.
Men succeshistorien blev kort alle tre steder, og han måtte forlade alle tre klubber inden kontrakten var udløbet.

- Mine krav til et vinderhold er, at de skal spille bedre og vise, de er mestre. Og det kræver noget, siger Morten Olsen, som trak på smilebåndet, da en journalist spurgte, om han var for hård en træner.

- Jeg kræver noget, og kan ikke tolerere, at professionelle ikke udfører et ordentlig stykke arbejde. Det er OK, at ikke alting lykkes, men løbearbejde og indstilling skal være tilstede hver gang, slog Morten Olsen fast.

- I de professionelle klubber er spillerne lejesoldater. Penge og kulturelle forskelle gør det svært at skabe en holdånd. Fremtidens europæiske tophold vil i større grad end i dag være præget af spillere med samme mentalitet, siger Morten Olsen, og peger blandt andet på Barcelona, der har haft succes på de mange hollandske spillere.

På det danske landshold vil Morten Olsen hverken få problemer med kultur eller motivation. Så hvis ellers de danske spillere kan både med hæl og tå og samtidig flytte sig for hinanden, synes landsholdets fremtid at være i gode hænder hos Morten Olsen.

Bemærk også:

Århus Stiftstidende bringer i dag en helsides reportage fra Danske Sportsjournalisters møde med Morten Olsen, skrevet af bladets udkørte medarbejder Jan Schouby.