Danske Sportsjournalister
NyhederPRMMedlemslisteOrganisationDebatforumOm DSStadionGuideLinksBilledgalleriKontaktAIPS
   
Flere nyheder
Flere pressemeddelelser

 

 

DS-formanden til kongresser i Athen

Tirsdag d. 30. april 2002

Flemming Thor Madsen, formand for Danske Sportsjournalister, har repræsenteret DS på AIPS- og UEPS-kongressen i Athen i den forløbne uge.

Her er formandens orientering oven på en uge i den græske hovedstad:


AIPS

64 nationer var repræsenteret på den netop afsluttede AIPS-kongres.
Det var den 65. kongres, som dennegang blev afviklet i Grækenland (Athen og Olympia), mens det er Portugal, der står for den næste kongres – i april 2003.
På forhånd var der lagt op til en stille kongres – og det blev det.
Præsident Togay Bayatli kunne dog konstatere, at der var færre, der havde betalt for AIPS-kort på nuværende tidspunkt sammenlignet med sidste år.
- Nogle af vore vigtige lande er i økonomiske krise, og vi ved, at flere sportsjournalister har sagt farvel til deres jobs netop på grund af denne krise. Men vi vil stadig arbejde hårdt for at fastholde og udbygge AIPS-kortet.
Hvis man sammenligner kortsituationen far 2000/2001 med 2002/2003 var der pr. 15. april bestilt 6027 kort mod 8795 i perioden forud. Selvfølgelig kommer der hele tiden flere til, men bl.a. har Norge sagt fra, fordi Europa har så dårlig indflydelse i AIPS. Vore naboer har henstillet til medlemmerne, at de ikke indbetaler deres AIPS-bidrag. 45 har i dag det nye kort mod 427 i sidste periode.
Danske Sportsjournalister havde pr. 15. april givet ordre på 290 kort, mens vi i forrige periode fik og betalte for 464 kort. Vi er over 300 i dag, men er helt på Norges side. Men naboerne har deres eget sports-pressekort, som de bruger i forbindelse med hjemlige aktiviteter. Vi bruger fortsat AIPS-kortet.
Men vi vil have indflydelse. Derfor fremsætter Danske Sportsjournalister også til næste kongres et forslag om, at de to kontinental-formænd får sæde i AIPS-styrelsen, som vicepræsidenter. Så er hvert kontingent sikret indflydelse.
I dag er det svenske Leif Nilsson, der sidder som UEPS-formand. Han er netop fratrådt sit job på Ekspressen, men er på bladets lønningsliste i endnu 18 måneder.
Får vi vedtaget vort forslag næste år, kan Leif Nilsson blive AIPS-vicepræsident i fire år. Men vælges han ikke, er han ved at være færdig i den internationale styrelse, idet han så ikke længere er full-time sportsjournalist ved valget i 2004. Hvilket det kræves for at komme i styrelsen.
Og netop alder og folk, der går på førtidspension, blev der talt en del om. Flere mener, at de nu har tid til at virke i AIPS og UEPS, men det skal kun være folk, der er aktive og som tjener mindst 80 procent af deres indtægt ved sportsjournalistik, der kan vælges. Og derfor vil man nok i fremtiden se en lavere alder i styrelserne – hvilket nok ikke er til skade. Derfor vil det være godt, hvis Norden allerede nu kan køre en person i stilling til et job i styrelsen.
For første gang i vist nok kongressens historie blev der holdt flyttedag. Efter to dage i Athen kørte ’hele flokken’ til Olympia. En bustur på seks timer – hver vej. Det var lige i overkanten, mente mange.
Alligevel blev det en oplevelse at holde de sidste to dages kongres på akademiet i Olympia, hvor der også blev tid til et besøg på Olympia stadion fra før Kr. fødsel. Den olympiske ild tændes ved hjælp af solens stråler i et hulspejl omkring Zeus-templet ved siden af det 192 meter lange grusstadion i Olympia.
Ved åbningsceremonien, der blev foretaget af præsidenten for det græske parlament, Mr. Apostolos Kaklamanis blev de to aviser La Gazzetta dello Sport fra Italien (1896) og L’Equipe fra Frankrig (1900) hædret for, at de gennem 100 år har skrevet om sport. Vicepræsident Alain Lunzenfichter fra L’Equipe modtog hædersgaven, og netop Lunzenfichter fremstår mere og mere, som den nye AIPS-præsident, når Togay Bayatli om et par år har udtjent sin præsidentperiode.
thor
………………

FIFA
PÅ AIPS-kongressens første dag var der en diskussion omkring det forestående VM i Japan/Korea.
Keit Kooper fra FIFA fortalte om reglerne for journalister under VM.
FIFA har bestemt, at hver eneste træning vil blive en åben træning i de første 15 minutter. Her kan journalister få lejlighed til at snakke med spillere, trænere og ledere. Efter det første kvarter bestemmer de forskellige nationers trænere om der efterfølgende skal være lukket træning.
Så for de danske journalister, der skal følge det danske landshold, er det gennem forhandling med DBU (Morten Olsen) om den daglige kontakt. Før kampene vil der dagen før blive afviklet pressekonferencer med trænere og spillere.
Efter kampene vil der ikke blive afviklet direkte pressekonferencer. Dog vil de to trænere samt de vigtigste spillere give deres vurderinger til tv, som vi sende det på storskærme til en mixed zone, hvor journalisterne må tage notater, hvorefter de kan vente – og håbe – at ’deres’ spillere kommer forbi.
Keit Kooper kunne også fortælle, at der ved VM i Frankrig var alt for mange journalister, der bestilte billetter til kampe, som de aldrig kom til. I en enkelt kamp helt op til 150 billetter. For at dæmme op til det, vil der ved første udeblivelse blive uddelt et gult kort. Sker det igen får vedkommende et nyt gult kort, og det betyder som bekendt rødt kort. Og dermed udelukkelse for næste runde.
VM bliver i øvrigt et rygefrit VM. Det bliver kun tilladet at smøge den få steder – så måske er det på tide med en afvænning allerede nu for de af vore kollegaer, der er på ’den hvide pind’. Ellers blev det fortalt, at det var godt på forhånd af købe et JR Rail Pass for Japan, ligesom Kooper også foreslog reporterne at tage paraply med.
- Får når det regner, så regner det altså.
Endelig virker danske mobiltelefoner ikke. Der skal lejes en i Korea og skal man videre til Japan skal der lejes en ny. De to nationer har nemlig forskellige signaler.
Men ellers ar Kooper optimist før VM, idet FIFA har gjort alt for at få det til at fungere.
Og det samme har Korea. Sagde Lee Yun-Taek – en af de to ’arkitekter’ bag VM.
Bygningen af de 10 nye stadion har kostet Korea den nette sum af to billioner dollars.
- Vi ved, at den store fokus på Korea via tv og de skrevne medier vil være stor, men da vi stor viden om at arrangere store sportsbegivenheder, er vi ikke nervøse. Alle vil med garanti se tilbage på et stort VM i Korea, der i Seoul har værtsbyen til åbningscerimonien, mens finalen spilles i Yokohama.
Det internationale medie-center i Seoul er på 40.000 kvardratmeter, og her vil tv og den skrive presse få alle de faciliteter, der kunne ønske sig. 700 journalistiske arbejdspladser er der, ligesom der er arbejdspladser til 150 fotografer. Og i alle presserum vil være fyldt med computere, printere, telfoner, fax og fotokopimaskener sam,t selvfølgelig et stort service personale.
På samtlige spillesteder oprettes der pressecentre, der vil åbne den 31. maj og lukke dagen efter den sidste kamp på spillestedet. Her vil de samme faciliteter forefindes, som på det store pressecenter i Seoul.
Så det eneste der mangler er en dansk sejr over Uruguay i Busan, en opfølgning mod Senegal og en uafgjort mod Frankrig. Så er de VM-bolde vist barberet.
thor
……………..

UEPS
Som altid holdes der kontinental kongresser før selve AIPS-kongressen. Og sådan også i Athen, hvor UEPS-præsident, svenske Leif Nilsson, var positiv overfor et norsk forslag om at gøre bestyrelsen mindre – ned til otte medlemmer.
- UEPS behøver en mere effektiv organisation, der kan give UEPS mere power. Og det kan man bl.a. gøre ved at ’nøjes’ med en præsident, en vicepræsident, en sekretær, en kasserer og fire bestyrelsesmedlemmer.
- Videre hed det fra Norge, at hvis UEPS mente, at AIPS var effektivere til at arbejde for Europa, hvorfor så beholde UEPS?
- Bestyrelsen ser positivt på Norges forslag, som vi vil føre frem på næste UEPS-kongres i Portugal. I dag er det en økonomisk byrde, med en så stor bestyrelse. Men det er ikke derfor, vi er positive. Det er fordi, vi også kan se, at vi kan levere et mere effektivt arbejde.
Vicepræsident Evgen ’Kuki’ Bergant fra Slovenien gik af efter mange års arbejde, og ved et kampvalg blev polske Jerzy Jakobsche valgt med 21 stemmer (bl.a. en stemme fra Danmark) foran Emanuel Fantaneanu fra Rumænien, der fik 16. Åbenbart var der en delegeret, der kendte begge særdeles godt, idet der på hans ugyldige stemmeseddel stod: Begge er uduelige.
Under Leif Nielssons beretning blev fire medlemmer honoreret med æresemblemet. Det var græske Eli Sporidis, tyske Klaus Hun og svenske Cars Stenfeldt, der var tilstede, samt UEPS’ første formand, englænderen Frank Taylor, der grundet sygdom svigtede kongressen.
- Vi skal arbejde for at gøre UEPS mere kendt. Derfor så vi også gerne, at UEPS-emblemet kom på AIPS-kortet. Men det er der ikke stemning for i AIPS, sagde Leif Nilsson.
Fra salen blev det foreslået, at man i stedet for et AIPS-kort fik et UEPS-kort, mens de andre kontinenter også kunne få deres egne kontinentalkort. Måske kommer det som et punkt på næste kongres, men det er tvivlsomt om det kan blive vedtaget. Stemningen var størst for UEPS-emblemet på AIPS-kortet.
Igen måtte Leif Nilsson konstatere, at UEPS-medlemmerne ikke var flinke til at pege på årets bedste sportsudøver. Kun seks nationer havde givet deres bud før deadline men efter en rundringning nåede man op på 17 nationer, der for 2001 pegede på Michael Schumacher, som dog endnu ikke har haft et hul i sin kalender til at få trofæet og til Svetlana Khorkina fra Rusland. Som bekendt deltager Danske Sportsjournalister ikke i afstemningen.
UEPS har 25 år på bagen i år, og man har med økonomisk hjælp fra AIPS, ladet udarbejde et jubilæumsskrift, som blev uddelt på kongressen og senere vil tilgå alle.
Selv om kasserer Erw Barhel fra Luxembourg stadig kunne fremvise et pænt regnskab, undlod han ikke at nævne, at UEPS i fremtiden skulle finde andre indtægtskilder. Hvis det ikke sker, vil det blive svært at holde en solid balance i regnskabet.
thor
…………………
OL 2004

OL i Grækenland om to år bliver De Grønne Lege. I hvert fald hvis det står til den græske olympiske komite, som i forbindelse med AIPS kongressen fortalte om de kommende lege.
Den hvide by Athen vil blive renset for reklamer på facader og gader. I stedet skal der opstå grønne arealer, og det første indtryk lader sig ane, når man lander i den nye hovedstads lufthavn ’El Venizelos’, der fremstår som en ’ren’ airport. I alt flyttes der 700 oliventræer, så storbyen bliver venligere og mere indbydende overfor de kommende gæster.
Og Athen prøver også at gøre noget mod det trafikale kaos, der er – og altid har været – i den græske hovedstad. Nye motorveje bygges. Med et budget på 544 millioner euro bygges 200 kilometer nye motorveje i og omkring Athen, ligesom også veje i de øvrige OL-regioner opgraderes. Dermed er det ikke kun Athens indbyggere, der får glæde af OL-gevinsten.
Arbejdet med OL 2004 blev påbegyndt næsten samme dag, som Grækenland den 5. september 1997 fik overdraget OL-rettighederne. Ved et nærsyn næsten fem år efter, kan man se, det går fremad, men alligevel tvivler man om det hele står klar til den store OL-invasion. Budgettet for OL er 1.96 Billion Euro (kurs 7.40).
Der bliver fem forskellige OL-byer placeret i og udenfor Athen. Åbnings- og afslutningshøjtideligheden holdes på det marmorbeklædte hvide olympiske stadion, der blev opført i 1980, men som blev lukket ned efter pokalfinalen mellem AEK og Olympiakos den 27. april.
Det hvide olympiske stadion renoveres. Græstæppet og tartan-banen udskiftes – eller det vil sige flyttes til et andet satdion, så en anden region får glæde af noget, der bare ikke er godt nok til et OL i 2004. Samtlige hvide stole byttes ud med stole placeret i forskellige farvesektioner, så tilskuerne får lettere ved at finde frem til deres pladser.
Det store tv- og medie center er under opbygning lige uden for det olympiske stadion. Endnu et stort hul i jorden, men det skulle stå klar med alle faciliteter til at servicere de 5500 journalister samt 1200 fotografer, som forventes at skulle dække OL 2004.
Og det bliver med garanti et varmt OL, der afvikles fra den 13. til 29. august 2004.
Der bliver en første presse akrediteringsrunde med deadline den 2. august 2003, så endnu en i oktober og endelig deadline sættes til december, hvor også betalingen skal finde sted.
Og lad os bare fortælle allerede nu, at det bliver dyrt at dække OL. I øjeblikket opereres der med værelsespriser i tre kataegorier. Luksus til 487 Euro pr. værelse pr. dag, en A-klasse til 250, en B-klasse til 175 og en C-klasse, der endnu ikke er prissat. 80 procent af værelserne er enkeltværelser, mens de sidste 20 procent er dobbeltværelser, og der skulle være 10.500 senge at vælge imellem i de fem forskellige olympiske byer.
Holdes tidsplanen så ser det ud til et fantastisk OL. Idrætsarenaerne er super-duper, og Grækenland vil efter OL fremstå som en af de stærkeste sportsnationer i fremtiden med de nye faciliteter. Et af højdepunkterne bliver ganske givet marathonløbet, der starter i byen Marathon med opløb på det første olympiske stadion (1996) i Athen.
Spændende ser det ud. Organisationskomiteen sagde, at tidsplanen holder, mens personerne lidt længere nede af rangstigen mente, at man for det meste var lidt bagud.
Og når man kender grækernes fornemmelse for tid og hurtighed kan man blive lidt bekymret, selv om der resterede 841 dage, da jeg var på besøg i OL-nationen.
thor