Danske Sportsjournalister
NyhederPRMMedlemslisteOrganisationDebatforumOm DSStadionGuideLinksBilledgalleriKontaktAIPS
   
Flere nyheder
Flere pressemeddelelser

 

 

Telekommunikation for VM-reportere og fotografer

Mandag d. 13. maj 2002

Til journalister, fotografer m.fl
der skal til VM i Korea og Japan.

Fra Steen Ankerdal
Danske Sportsjournalister

Vedr. Telekommunikation.

Som bekendt kan danske mobiltelefoner ikke bruges i Japan eller Sydkorea, hverken til samtaler eller transmission af tekst og foto fra PC'er og Mac'er. Vil man have en mobiltelefon under VM skal den lejes derude:
En type i Japan, en anden i Korea, og en helt tredje til mobil-datatransmission fra Korea.
I Japan er der ifølge vore oplysninger (fra Japan) slet IKKE mobiltelefoner, der kan sende-transmittere tekst og foto.
Til gengæld er der ingen problemer med at sende tekst og billeder hjem via fastnet-telefoner og internet-forbindelser, som findes på hoteller og i VM-pressecentre. Den faste forbindelse er både hurtigere og billigere - og tidsforskellen kommer os til gode.
På stadion både i Japan og Korea kan lejes egen telefon på pladsen i forbindelse med kampene. Desuden er der kort-telefoner med dataforbindelse, der kan sendes på plus PC'ere, man kan maile fra.

Dette er mobil mulighederne:

JAPAN: Mobiltelefoner, kun samtaler, kan lejes i lufthavnen ved ankomsten, i VM's pressecentre, på større hoteller. Det er ikke noget problem, men disse telefoner kan IKKE sende tekst og foto fra vore computere.
Det er til direkte internetopkopling nødvendigt med et såkaldt netværkskort - LAN-kort til computeren. Problemet er, at det ikke er sikkert, at stikket i det danske LANkort passer til de koreanske- japanske netstik. I Korea er det et stik af typen RJ 45, ifølge FIFA's medieguide (side 49). Tal ellers med bladets IT-ekspert om det.
HUSK ADAPTERE hjemmefra både til telefoner (RJ11) og el.
Ringer man op via telefon, skal LAN-kort ikke bruges.
Det gør transmissionen billigere, hvis man via sin internet-udbyder får numre til lokale servere frem for at skulle kalde et nummer i Danmark. Bladets IT-ekspert ved besked.
Til de faste telefoner i mediecentrene kan der købes telefon-kort. Iøvrigt har alle pressecentre en IT-og kommunikations HELP-desk, ifølge FIFA's medieguide.
Vi har ikke kunnet få priser på mobiltelefonleje og samtalepriser fra og til Japan.

KOREA: Mobiltelefoner kan lejes i lufthavne, VM-pressecentre og specialbutikker i større byer.
KT - Korea Telekom er official partner med VM 2002 i korea på kommunikation. De tilbyder i pressecentre leje af mobiltelefoner til SAMTALER. KT reklamerer med en roaming-service, det vil sige, at man kan sætte sit dansk SIM kort i en koreansk telefon, så opringninger til det danske nummer viderestilles.
Ifølge TDC har man ikke roaming-aftale med KT, men med konkurrenten SKT (South Korea Telekom).
SKT er i lufthavne etc.
Systemet fungerer på denmne måde:
Leje af SK Telekom mobiltelefon 1 dollars pr. dag. Minutpris: cirka 16,50 kroner fra Korea til Danmark. Cirka 12 kroner ved omstilling af opkald fra Danmark til nummeret i Sydkorea, svarenmmde til minbutaksten på fastnettelefon fra DK til Sydkorea, siger TDC.
Husk dansk SIM-kort, der indsættes i telefonen.
Alle samtaler skulle "charges" over det danske nummer (SIM-kortet). Som sikkerhed tager udlejeren en kopi af kreditkort.
ALLE LOKALER samtaler er til LOKAL TAKST, selvom det er et dansk sim-kort, oplyser TDC.

Vi HAR IKKE priserne på leje af koreansk mobiltelefon med lokalt nummer (altså ikke roaming service). Der er flere udbydere, og der kan sikkert "shoppes", og så skal der lægges et pænt beløb i depositum. Vi har hørt en lejepris poå ca. 150 kr dagligt plus samtaler, men det er "von hören-sagen".

LEJE AF MOBIL til transmission af tekst og foto:
SK Telekom (og Korea KT) tilbyder en terminal IM 5000, der kan sende tekst og billeder. Lejen skulle være omkring 150 kroner pr.
Denne IM 5000 kan der kun transmitteres (144 kbps), ikke tales på, men ellers fungerer den som en dansk mobiltelefon med software, der lægges ind i PC'en, hvorpå der kan transmitteres. Berlingskes Jesper Caruso så IM 5000 i april i Korea og er overbevist om, at den vil fungere. Kan lejes i pressecentrene i korea på et korttidsabonnement

FASTNET: på hotellet og i alle pressecentre er korttelefoner med analog bredbånds-adgang, så man kan sende tekst og foto hjem herfra. Det samme er tilfældet på vort pressehotel, hvor der også er internet-adgang fra værelserne - plus business center. Alle, der har prøvet det, siger, at det fungerer smertefrit.
HUSK for alle eventueliteters skyld telerfon-stikkonverter ( RJ 11 ligesom i USA) RJ 45 til LAN-kort og el-stik-adapter ( I japan bruger man de amerikanske el-stik) i Korea er det som regel som i DK.