Danske Sportsjournalister
NyhederPRMMedlemslisteOrganisationDebatforumOm DSStadionGuideLinksBilledgalleriKontaktAIPS
   
Flere nyheder
Flere pressemeddelelser

 

 

Sahara Marathon

Onsdag d. 13. februar 2019

Pressemeddelelse om Sahara Marathon

Marathon i Sahara
17 danskere rejser den 22. februar til Tindouf i Algeriet for at deltage i Sahara Marathon, der har været afholdt i flygtningelejrene siden 2001.
Der er tale om en international sportsbegivenhed, der hvert år tiltrækker 5-700 deltagere, og der er mulighed for at løbe både hel- og halvmaraton eller nøjes med fem eller ti kilometers distancer.
Selv om der er tale om en sportsbegivenhed, er formålet primært at skabe opmærksomhed og synlighed om saharawiernes situation. Der er tale om et nomadefolk, der boede i Vestsahara, som frem til 1975 var en spansk koloni. Landet var – som andre kolonier – blevet lovet selvstændighed, men blev i stedet besat af Marokko, der primært var interesseret i de rige fosfatforekomster i landet.
Befolkningen blev fordrevet fra deres land og bombet med napalm. Kameler, geder og brønde blev forgifter og hovedparten af befolkningen flygtede ud i ørkenen og fik lov til at overskride grænsen til Algeriet, hvor op imod 200.000 saharawier siden har boet i flygtningelejre – mere eller mindre glemt af resten af verden.
FN har gennem mange år arbejdet på en løsning på konflikten, men hidtil uden held.
”Vi er en gruppe danskere, der deltager i maratonløbet, fordi vi vil vise saharawierne en direkte solidaritet,” siger studerende Mathilde Goldschmidt Andersen, der er en af de danske arrangører.
Hun understreger, at mange marathonløbere rejser verden rundt for at deltage i spændende eller usædvanlige maratonløb – og sådan et er Sahara Marathon. Det er et maraton, som både har til formål at vise, hvordan sport kan være et redskab til politisk aktivisme og konflikløsning samt en måde at skabe mere international opmærksomhed omkring en glemt konflikt og en usikker menneskeretlig situation.
Deltagerne skal være en uges tid i flygtningelejrene og skal udover at løbe, overnatte hos familier i flygtningelejrene, blive klogere på den politiske situation og saharawiernes vilkår samt spise og drikke the sammen med familierne.
Kontakt Ann Langwadt, annlangwadt@gmail.com eller Mathilde Goldschmidt Andersen, Ma@afrika.dk, hvis I vil høre mere. De deltager selv og kan formidle kontakt til de øvrige deltagere, og I kan aftale med dem, hvis I ønsker billeder, video eller andet sendt hjem fra flygtningelejrene. Mathildes telefonnummer er: 42759315
Læs mere om Marathon i Sahara her: http://www.saharamarathon.org/en/home-en/. Her kan man også hente billeder fra tidligere års løb og af livet i ørkenen.
Med venlig hilsen
Ingrid Pedersen