Svensk sportsredaktør: mere video, mindre blok og pen

Landsholdets anfører Simon Kjær bliver "videoovervåget" af "skrivende" journalister. -@Anders Kjærbye

De traditionelle medier – skal vi kalde dem det – har nogle udfordringer, som er til at få øje på. Nogle er igang med en videreudvikling på vejen mod det, der kaldes: vi er der, hvor brugerne er. Med andre ord, læserne er for alvor blevet “brugere”. Det har de vel altid været. Nu er det bare i en helt ny form, med nogle helt andre krav og nogle helt andre bud på fremtiden, der presser den såkaldte traditionelle medieverden. Og hermed den traditionelle sports-medie verden. Vores verden.

Selvfølgelig er det gået igang i Danmark, men derfor er det spændende altid at kigge mod øst og vest. Hvad gør de andre? Hvor langt er de? Hvad kan vi bruge det til?

De nordiske sportsjournalister havde møde forleden i det svenske. DS-formand Jimmy Bøjgaard og næstformand Flemming Olesen var med. Og jeg bad sidstnævnte om at fortælle, hvad de fik med hjem til os andre og dansk sportsjournalistik – med fremtiden for øje:

 

I Sverige er kursen sat for ”Next generation ’s sports journalism”.

Det handler om selektiv journalistik – og om  de hurtige medier, web og tv især.

Det blev demonstreret for deltagerne i den nordiske kongres, netop afviklet i Stockholm, hvor der  var besøg på Expressen og Dagens Nyheter, og hvor det blev vist med tal og eksempler, hvad det er, de to mediehuse fokuserer på i kampen om at fastholde læsere og seere i en stadig mere fortættet medie-konkurrence.

På Expressen kunne Martin Heinius, sports editor, fortælle om, hvordan man i stigende grad lægger flere og flere ressourcer over på web-baseret tv-produktion, med egne studios, live show og interview, som i højere grad kommer bag om den enkelte sportsbegivenhed, frem for at referere den.

Han sagde, at der er en klar tendens til, at kunderne hellere vil have baggrund og personlig opfølgning på de enkelte begivenheder, end have den traditionelle kampafvikling og løbende analyse. Og så er de enkelte journalister i stigende grad udstyret med håndholdt kamera og mikrofon (der var 30 sæt til rådighed for journalisterne), end de er til sportsbegivenhed med blok og pen.

Hver dag satser man på at have minimum 100 egenproducerede tv/video-indslag. Den dag, vi var på besøg, kunne man registrere 143 af slagsen.

På Dagens Nyheter kunne Martin Jönsson, head of editorial development, fortælle om en succesfuld overgang fra traditionel avisabonnement til digitalt abonnement.

Man lægger en god historie ud på sin hjemmeside, holder øje med, om den fænger, d.v.s. om der er mange klik på den, og bum – så låses den. Og vil du så ind og læse, må du købe.

Dagligt kan man på redaktionen se ”bevægelserne” på den enkelte historie, og dermed får man også et overblik over, hvad det er, man skal satse på, og hvad der ikke sælger.

Eksempelvis vælger man på Dagens Nyheters sportsredaktion nu at udvælge de mest interessante kampe i Allsvenskan i fodbold – og udeblive fra mindre interessante kampe. Når man er til en kamp, laves der traditionelt kampreferat, men det vigtigste er opfølgningen, det tv-seerne ikke fik fra kampen. Og så handler det naturligvis også om at skabe sig de kontakter til spillere, trænere og ledere, der kan give de solo-historier, de store tv-kanaler ikke bidrager med.

Også selve betalingssystemet for at købe sig adgang til net-historierne har svenskerne udviklet, så det er meget enkelt og nærmest uproblematisk at håndtere, en vigtig detalje, som Martin Jönsson lagde stor vægt på.

– Man må på ingen måde føle, det er besværligt eller problematisk at tegne sig for et køb eller et abonnement af den ene eller anden slags. Så falder folk hurtigt fra, sagde han.

En helt anden vinkel på ”Next generation ’s sports journalism” blev diskuteret og analyseret, da repræsentanter for tre af de nye olympiske idrætter, e-sport, klatring og surfing, stillede op og fortalte om deres oplevelser med journalister, deres håb og forventninger til mediebilledet.

Den del af den nordiske kongres gav også stof til eftertanke, og især grobund for en tese om, at der ligger mange, gode menneskelige historier og venter på at blive beskrevet – frem for kun at jagte den resultatorienterede vinkel, for på såvel Expressen som på Dagens Nyheter kan man med klare tal dokumentere, at det er dette felt, der holder disse medier – og dermed deres sportsjournalister – oven vande. (Af Flemming Olesen, næstformand i DS)

Redaktionel efterklang:

Dagens Nyheter er Sveriges største morgenavis. Expressen er den næststørste af aviserne, der kommer senere på dagen. De er begge ejet af Bonnier-koncernen, der også står for Sydsvenska Dagbladet og dele af det svenske TV 4. 

Som en efterfølger eller reaktion til ovenstående har jeg bedt tre sportsredaktører på tre af de større dagblade om deres kommentarer til de “svenske bud  på fremtiden”. Det er Thomas Møller Kristensen fra Jyllands-Posten, Søren-Mikael Hansen fra Politiken og Allan Olsen fra Ekstra Bladet. Deres holdninger kommer meget snart her på sitet. (teaser). Er der andre meninger, så kom frit frem. ftoft@icloud.com