VM i Qatar: “Kritisk dialog er bedre end boykot”

Fra fyraftensmødet - Trine Christensen, generalsekretær i Amnesty Danmark og DBUs formand Jesper Møller. Foto: Per Kjærbye

VM fodbold i Qatar 2022 har været under beskydning. Danske Sportsjournalisters klub har holdt fyraftensmøde med netop dette VM under behandling. Her er  et summary…

Boykot ikke fodbold-VM i Qatar 2022. Det er bedre at få en kritisk dialog med magthaverne i golfstaten.

Det var det klare budskab ved Danske Sportsjournalisters hasteindkaldte fyraftensmøde i EURO 2020 Copenhagens lokaler i Telia Parken.

Budskabet blev leveret til de fremmødte sportsjournalister med flere af formanden for Dansk Boldspil-Union (DBU), Jesper Møller, og Trine Christensen, generalsekretær for Amnesty International Danmark.

Siden Qatar i 2011 blev tildelt værtskabet af VM har en international sportsbegivenhed næppe fået så megen omtale, inden den overhovedet har fundet sted, og det er bestemt ikke positivt. 

Arbejdsforholdene i Qatar for godt to millioner migranter fra primært lande som Nepal og Filippinerne tåler ingen beskrivelse. De kommer til landet med håb om at tjene penge, opbygge en tilværelse og gavne deres familier i hjemlandene. Den virkelige situation er ganske og helt umenneskelig anderledes.

Trine Christensen fortalte om kafala-systemet, som giver en arbejdsgiver total hånds- og halsret over en ansat migrant. Ifølge systemet kan en migrant ikke forlade Qatar uden arbejdsgiverens tilladelse, passet er inddraget, og der er ingen mulighed for at få nyt job hos en anden arbejdsgiver. Desuden risikerer arbejderne at få mindre løn end lovet eller slet ikke noget, og arbejdsbetingelserne er urimeligt hårde og levevilkårene totalt kritisable. 

Efter pres – ikke mindst fra Amnesty International – blev en ny arbejdslov indført i Qatar i slutningen af 2016. Trine Christensen oplyste, at det er blevet lidt bedre med hensyn til udrejse og pas, mens jobskifte stadig ikke er muligt.

Siden 2016 har Jesper Møller haft fokus på Qatar. Blandt andet med møder i Folketingets Kulturudvalg. Herfra kom han netop til fyraftensmødet hos Danske Sportsjournalister.

”Det var en kontroversiel beslutning, da Qatar blev udpeget som VM-vært,” sagde han indledningsvis.

Derefter oplyste DBU-formanden om et formaliseret samarbejde med flere andre organisationer som eksempelvis fagbevægelsen, Amnesty International, Danmarks Idrætsforbund (DIF) og de andre nordiske lande.

”Vi skal have en åben debat byggende på nordiske værdier,” fastslog Jesper Møller og glædede sig over, at flere danske idrætsledere var kommet frem i internationale forbunds- og organisationskredse. Han nævnte Per Berthelsen i håndbold, Henrik Bach Nielsen i ishockey og DIF-formand Niels Nygaard i EOC – den europæiske olympiske komité.

Både Jesper Møller og Trine Christensen slog fast, at kritisk dialog fremfor boykot er nøglen til at ændre på arbejdsforholdene i et land, der siden 2015 har været vært for VM i håndbold, VM i cykling (2016), VM i gymnastik (2018) og lige nu VM i atletik. Så kommer fodbolden i 2022, og det kan nok ikke udelukkes, at Qatar med tiden også vil gå efter at arrangere De Olympiske Lege.

Til fodbold-VM i 2022 står nu mere eller mindre imponerende stadions, mægtige motorveje og flotte hoteller – takket være ikke mindst migrantarbejderne – færdige til den store begivenhed, så nu er fokus ifølge Jesper Møller på servicesektoren sammen med fagbevægelserne. Kort og godt: Hvordan bliver de folk, der skal servicere de mange VM-gæster – deltagere og turister – behandlet?

Sammen med de andre nordiske fodboldforbund, Amnesty International og andre organisationer har DBU været på flere besøg i Qatar, og man er blevet bekræftet i, at der er gjort en forskel, og at der på flere områder er sket fremskridt, men at der fortsat er lang vej igen.

Derfor vil en boykot af VM heller ikke være nogen god idé.

Med hensyn til fodboldlandsholdet sagde Jesper Møller, at DBU klart vil overveje, hvordan man skal forholde sig, hvis Danmark kvalificerer sig.

”Skal vi flyve ind og ud af Qatar mellem kampene eksempelvis? Vi skal tænke på konsekvenserne,” lød det fra DBU-formanden og understregede, at en boykot af VM utvivlsomt ville få konsekvenser.

Hvis der er spillere, som ikke ønsker at deltage, skal de heller ikke straffes, lød det fra Jesper Møller:

”DBU skal gå foran og tage tæskene.”

Fra Amnesty Internationals side håbede Trine Christensen på, at man i sportsverdenen fremover ville tænke ting igennem, inden værtskaber blev uddelt.

”Kafala skal ud af VM,” sagde hun bestemt. Det gøres bedst – også af sportsjournalister – med kritisk dialog og nul boykot.

Karl Aage Dalgaard