Bogomtale: “Liga” kan noget helt særligt

Carlos Zeca med DM-pokalen - bades i øl under mesterskabsfejringen i Parken. 25. maj 2019 Foto: Lars Rønbøg

En fotografisk rejse gennem den danske Superliga, mesterligt fortalt gennem Lars Rønbøgs linse. Og Mikkel Davidsens tekster. Et pragtværk i stort format. Taget fra bogens forord: “Superligaen er nærhed, lokal idenditet og drama. Superligaen er glæde, sorg, frustration og lidenskab. Superligaen er stadionpølser, duften af græs og kolde fadøl. Superligaen er fællesskab, nære venskaber og familiehygge – i “Liga” fortæller vi små og store historier om Superligaklubberne fra perioden juni 2018 til oktober 2019″.

Sander Svendsen får en ægte krammer af OB-fans den 9. august 2019. Foto: Lars Rønbøg

 

De billedmæssige pletskud står Lars Rønbøg for. Han er uddannet fotojournalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 1998.

Finske Paulus Arajuuri viser springkraft inden EL-kampen mod Spartak Subotica den 16. august 2018. Foto: Lars Rønbøg
Brøndbys nye træner, Niels Frederiksen skriver under – billedet taget inden offentligheden fik noget at vide. I baggrunden daværende sportschef Ebbe Sand. Foto: Lars Rønbøg

“Det hele startede med lidt idéer mellem mig og Mikkel gennem twitter. Men det blev først alvor stort set samtidig med Danske Sportsjournalisters generalforsamling i det tidligere forår”, fortæller Lars Rønbøg til DS-sitet. “Vi kontaktede billedredaktør Tom Tramborg, der har arbejdet meget sammen med Jan Grarup på hans bøger. Han var med. Så gik vi til Divisionsforeningen – ikke for at få dem med på vognen, for vi ville suverænt selv udvælge billeder og redigere, men for at få deres blåstempling og opbakning. Superligaklubberne har været med imødekommende, også når vi skulle have lidt fra kulissen”.

Et usædvanligt billede – Bo Henriksen med den sidste peptalk minutter inden Horsens-spillerne går på banen for at møde FC København. 29. juli 2019. Foto: Lars Rønbøg

Her henviser bogen til et engageret billede af Bo Henriksen fra Horsens omklædningsrum umiddelbart før spillerne går på banen, og et billede lige før Brøndby skrev trænerkontrakt med Niels Frederiksen og to billeder af FCKs Jonas Wind – det ene i et akrobatisk saksespark, det andet da han genoptræner langtidsskadet på en rullemåtte. Fortællingen om et rutsjebanetur.

Sammenhold: Lyngby Stadion, John Skjødt, Stadionpølserne og Superligaen. Foto: Lars Rønbøg

Superligaen er aldrig tidligere blevet fulgt så tæt. Og vel heller aldrig så flot. Knap 300 sider i den bedste “Liga”.

Det bugner med sportsbøger i 2019 og selvfølgelig flest udgivelser jo tættere vi kommer på julen. Her på sitet vil vi præsentere en del fra stakken – alt hvad vi får fingre i. Det bliver i tilfældig rækkefølge uanset idrætsgren, emne, pris, anmeldelser. Det sidste kommer ikke på DS-siden – det lader vi de professionelle anmeldere om. Her bliver bøgerne præsenteret, omtalt og det vil være som en slags info for vores medlemmer. For der er i dette kalenderår kommet flere sportsbøger end tidligere. God fornøjelse.