Bogomtale: Memory Lane med Per Kjærbye – magiske øjeblikke

Danish Dynamite – Jesper Olsen, Preben Elkjær, Allan Simonsen. Foto: Per Kjærbye

Vi kender alle Per Kjærbye, for enden af linsen. En af de allerstørste sportsfotografer nogensinde. Han har gjort en fremragende bog sammen med Hans Krabbe (tekst og idé). Den er den ultimative tour-de-memory, der fortæller 40 års fodboldhistorie. Jeg anmelder ikke, men kalder det alligevel et mesterværk, som bør være på alles hylder, hvis man er til fodboldnostalgi, kunst og kultur. Jeg bad Hans Krabbe om kort at fortælle om baggrunden og arbejdet med denne moppedreng. Glem alt om den digitale verden – det her er den virkelige verden. Skåret ned fra 70.000 til 600 relevant udvalgte fortællinger. “Magiske øjeblikke”. (FT):

Er det her den danske fodboldhistoriens mest omtalte kamp – 4-2 sejren over Sovjetunionen 1985? Preben Elkjær har bragt Danmark foran 2-0. Foto: Per Kjærbye

Hans Krabbe: “Jeg har jo kendt Per i mange år, og den seneste håndfuld år har jeg jævnlig prikket til ham, fordi jeg syntes, han skyldte sig selv og Fodbold-Danmark at lave det testimonial over moderne dansk fodbold, som kun Per var i stand til.

Han slog sig i tøjret længe, den gamle. Men … Med en 70 års dag i pipeline og et 40 års jubilæum sammen med fodboldlandsholdet begyndte ideen så småt at finde klangbund i Kjærbyes hoved.

Manden selv troede ikke på, at nogen ville udgive sådan en bog. Men to henvendelser til forlagene gav to kaffemøder i januar 2019, og efter det andet var vi ikke i tvivl: Pers gode fotos ville få det fineste liv i en coffee-table bog, som Politikens Forlag gerne ville udgive.

Jesper Grønkjær har scoret mod Finland – Thomas Helveg, Morten Wieghorst og Claus Jensen jubler med (2003). Foto: Per Kjærbye

Og så gik vi i gang. Per skar ned fra 70.000 til 10.000 motiver. Og af dem valgte vi de omkring 600, som skulle med i bogen.

Praktisk fandt jeg på temaerne. Derefter bad jeg Per finde de relevante fotos til dem, og så brugte vi ellers weekender og aftener hen over foråret på at snakke os igennem den nyere danske fodboldhistorie med mest fokus på landsholdet, men også med betydelige kapitler med FC København og Brøndby, som Per jo har været helt tæt på siden klubbernes fødsler.

Som breaker-kapitler har vi zoomet ind på dem, vi syntes har været de største i dansk fodbold. Blandt andet derfor har en glemt figur som Henning Jensen sin plads. For bogen skulle være Pers personlige testimonial. Og her fyldte den stille mand fra Nørresundby sin del.

Far og søn. Finn og Michael Laudrup på KBs anlæg 1978. Foto: Per Kjærbye

Processen har været en fornøjelse fra første sekund. Det har været sjovt at hjælpe Per med at forløse de personlige beretninger om billederne. For bag hvert eneste foto er der jo en unik historie, og da Per er en mand af mange ord, har kunsten været at destillere vores samtaler ind til præcist det, der karakteriserede lige dét knips med udløseren.

Vi er jo et par nostalgikere, så de tidlige år i sort/hvid – fra dengang fodbold stadig havde sin uskyld – fylder en del. Dels var tiden sjov, dels rummer den jo også fødslen af den landsholdstradition, vi lever højt på i dag.

Og det er spøjst at opleve, hvor mange fodboldelskere, der siger det samme om Italiens-kampen i 1981: Det var den aften, det begyndte. Og hvor var Arnesen fantastisk …

Det har rejsen med vores bog også været. Ikke mindst fordi vi oplevede et forlag, der gik all-in og bare lavede en bog, vi i vores vildeste fantasi ikke havde forestillet os.

Så nu står dansk fodboldfotografis Grand Old Man med et udvidet visitkort på fire kilo og kan sige: Det var det her, jeg fik 40 år til at gå med.

Det er en ret god fornemmelse at have været med til”.

Politikens Forlag

Det bugner med sportsbøger i 2019 og selvfølgelig flest udgivelser jo tættere vi kommer på julen. Her på sitet vil vi præsentere en del fra stakken – alt hvad vi får fingre i. Det bliver i tilfældig rækkefølge uanset idrætsgren, emne, pris, anmeldelser. Det sidste kommer ikke på DS-siden – det lader vi de professionelle anmeldere om. Her bliver bøgerne præsenteret, omtalt og det vil være som en slags info for vores medlemmer. For der er i dette kalenderår kommet flere sportsbøger end tidligere. God fornøjelse.