Jan Harkamp er Årets Sportsjournalist 2019

Årets Sportsjournalist 2019 er DR Sportens Jan Harkamp.

DR-journalisten blev i dag overrasket på et redaktionsmøde, forud for pokalkampen FCK-FCM i Parken, hvor bestyrelsesmedlem i Danske Sportsjournalister, DR’s fodboldkommentator Andreas Kraul, kunne overraske sin redaktør med den flotte pris.

Med prisen følger ”Den Gyldne Pen”, som prisen har heddet siden 1987, mens Årets Sportsjournalist er blev kåret siden 1962 og altså nu 61 gange.

På grund af corona-restriktionerne og aflysning af den sædvanlige gallafest på ”Sportsjournalisternes Dag”, så har kåringen været længe undervejs, før dagens passende lejlighed.

Jan Harkamp modtager prisen for DR-dokumentaren ”Svømmestjerner – Under overfladen”, som blev sendt mandag den 22. april 2019 på DR1.

Jan Harkamp og DR-journalisten Anders Rud var bagmændene bag dokumentaren, hvor svømmestjernen Jeanette Ottesen sammen med en lang række andre elitesvømmere, stod frem og fortalte om skyggesiderne ved elitesport og svømning, da de berettede om overdrevet fokus på vægt, usund træningskultur med en hård verbal tone, samt sygdom blandt atleterne. Dokumentaren afslørede, at tingene var foregået i en længere periode fra 2003 til 2012 på det danske svømmelandshold og på danske ungdomshold.

De ekstreme metoder resulterede blandt andet i spiseforstyrrelser, depression og angst for en række af atleterne.

Dokumentaren ”Svømmestjerner – Under overfladen” medførte stærke reaktioner helt oppe på regeringsniveau. Daværende kulturminister Mette Bock sagde efter at have set dokumentaren, at ”man tænker i retning af Kina og Rusland”, og hun slog fast, at den form for træningskultur ikke hører til i Danmark, ligesom hun på baggrund af DR-dokumentaren kaldte afsløringerne uacceptable.

Kulturministeren krævede samtidig en redegørelse fra Danmarks Idrætsforbund, og det førte til en uvildig undersøgelse foretaget af Kammeradvokaten. Undersøgelsen fik Dansk Svømmeunion til at stoppe samarbejdet med den mangeårige direktør, da det blev bekræftet, at både Dansk Svømmeunion og Team Danmark havde svigtet deres ansvar i forhold til de danske landsholdssvømmere.

Undersøgelsen indeholdt interviews med 80 personer i form af elitesvømmere, pårørende, bestyrelsesmedlemmer, ansatte og frivillige – alt sammen foranlediget af Harkamps og Ruds DR-dokumentar.

“Det er en stor dag for Danske Sportsjournalister og dansk sportsjournalistik. Dels har vi ventet længe på, at kunne kåre vinderen, dels er der tale om et grundigt, vedholdende og opsigtsvækkende stykke journalistisk arbejde, som modtager prisen som Årets Sportsjournalist,” siger formanden for Danske Sportsjournalister, Jimmy Bøjgaard.

“Det er bare, at kigge på de konsekvenser, DR-dokumentaren fik, for at forstå vigtigheden af, at den slags sportsjournalistik bliver lavet. Vi ser hvert år mange stærke eksempler på sportsjournalister, der leverer kritiske og afslørende historier, for hvert år skal vi vælge mellem mange stærke historier i forskellige genrer, blot for at finde de tre nominerede. Men i 2019, skilte det her sig ud, og intet sportsjournalistisk værk vakte så stor opsigt, og fik så store konsekvenser, som Jan Harkamps og Anders Ruds afsløringer,” udtaler formanden.

Det er bestyrelsen i Danske Sportsjournalister, der hvert år kårer årets sportsjournalist blandt sine medlemmer.

Anders Rud blev ligeledes i dag tildelt ”Ankerdal-prisen”, som er en årlig talentpris opkaldt efter tidligere DS-formand, Steen Ankerdal.

“Jeg vil godt understrege, at det ikke er en trøstepræmie til Anders Rud, fordi han ikke kunne vinde den anden kategori. Det er en stærk, uafhængig fagjury, som har tildelt Anders Rud talentprisen i 2019. Ham kommer vi til at høre meget mere til,” spår Jimmy Bøjgaard.

På listen over årets sportsjournalister findes der mange store navne. Børge Munk Jensen var den første modtager i 1962, mens store navne som Gunnar Nu Hansen, John Idorn, Knud Lundberg og Svend Gehrs også var blandt de første modtagere for årtier siden. Se listen over tidligere vindere af prisen her

De øvrige nominerede i kapløbet til prisen var BT-journalisterne Lasse Vøge, Michel Wikkelsø og Farzam Abolhosseini for deres dækning af Bernio Verhagen-sagen, mens Politikens Christian Heide Jørgensen og Jeppe Laursen Broch var nomineret for artiklerne om økonomien bag Tour de France-starten i Danmark.