Johan har været selvstændig i fire år: “Min nysgerrighed har hele tiden ført mig nye steder hen”

Johan Lyngholm-Bjerge.

Med jævne mellemrum vil vi på Danske Sportsjournalisters hjemmeside bringe interviews og portrætter af foreningens medlemmer. Denne gang har vi stillet en række spørgsmål til Johan Lyngholm-Bjerge, der er freelancejournalist og forfatter og aktuel med bogen Blåt Blod, der er en 100-års-jubilæmsbog om Lyngby Boldklub.

Af Martin Davidsen

Hvornår og hvorfor valgte du i sin tid at blive freelancejournalist?

“I 2017 søgte jeg en frivillig fratrædelse fra B.T. efter at have siddet over fem år på sportsredaktionen og aldrig prøvet andet som færdiguddannet journalist. På det tidspunkt skiftede gode kolleger og chefer i ét væk, mens hele avisen befandt sig i en ombrydningstid, og det pustede til min lyst efter at kaste mig ud i noget andet. Umiddelbart efter rejste min kone og jeg og vores to små børn et par måneder til Østen, og det var her – i en lille villa i Thailand – jeg oprettede et CVR-nummer for i første omgang at sælge et par rejseartikler. Derfra tog det ene det andet. Et interview af Jakob Kjeldbjerg førte til, at vi sammen skrev hans selvbiografi, så sendte Politiken mig til Tour de France, så skulle jeg som presserådgiver hjælpe Mark O. Madsen i UFC, og så fik jeg tilbudt nogle udfordrende redaktøropgaver i magasin- og bogverdenen. På den måde har min nysgerrighed hele tiden ført mig nye steder hen, og nu skriver vi 2021.”

“Det har aldrig været et mål i sig selv at arbejde freelance, og det er det stadig ikke. Jeg har aldrig set mig selv som en ”klassisk” freelancer, der hopper fra opgave til opgave uge efter uge, for meget af det, jeg laver, er lange og gentagne projekter, der gør, at jeg ikke hver måned skal ud og jagte min løn. Derfor kan jeg også sagtens se mig i en fast stilling igen, hvis det overordnede projekt er motiverende for mig.”

Hvordan er din freelancevirksomhed bygget op?

“Man kan vel sige, den er bygget op af en blanding af fastlance og freelance-opgaver, ligesom jeg også laver andet end sport. Sportens verden er fortsat en meget stor del af mig, men jeg trives også fint med at få input fra andre stofområder. Eksempelvis har jeg i snart tre år været skrivende redaktør på to årlige arbejdsgivermagasiner i Dansk Industri henvendt til transportbranchen. Det er en helt anden verden, men jeg trives med ansvaret for at disponere over et budget og få hele produktionsfasen til at spille sammen med fotografer og øvrige freelancere, som jeg selv henter ind til opgaverne. Derudover leverer jeg på fast basis longread artikler til Danske Spils Tipsunivers – enten i form af aktuelle analyser af engelsk fodbold eller nostalgiske features af tidligere hold og storspillere – og så forsøger jeg hele tiden at være i gang med en bog. Enten som forfatter eller redaktør på Forlaget Momenta. Derudover forsøger jeg også at finde tid til at efteruddanne mig. Sidste år færdiggjorde jeg et kursusforløb i Innovative Sports Management Masterclass.”

Hvilke opgaver har du?

“Udover hvad jeg allerede har nævnt, har jeg også en spændende tjans som dansk korrespondent for Englands største fodboldmagasin Four Four Two. Her har jeg faktisk lige afleveret en dansk EM-optakt, ligesom jeg i ny og næ leverer interviews med danske spillere til magasinet. DR Sporten, Euroman, Politiken og Børsen har jeg også løbende skrevet for på mere klassisk freelance-manér, mens det seneste år har handlet meget om at skrive bogen om Lyngby Boldklub og redaktørarbejde på min gode ekskollega Jeppe Dong Abrahamsens 100 års bog om NFL.”

Hvordan er din hverdag anderledes i forhold til din tid som fastansat journalist?

“Da jeg i sin tid valgte at fratræde B.T., var en af årsagerne, at familielogistikken på daværende tidspunkt var stærkt udfordret. Min kone var dengang hospitalssygeplejerske med vagter på alle tider af døgnet, mens jeg som sportsjournalist på et dagblad også arbejdede aften og weekend. Det gjorde det svært at hente og bringe to helt små institutionsbørn og få hverdagen til at køre. Nu er ungerne blevet ”store”, hvilket gør mange ting lettere, men det er stadig rart at have muligheden for at aflevere om morgenen og hente om eftermiddagen, hvis det er nødvendigt. Så bruger jeg lidt flere aftener på at indhente nogle tabte arbejdstimer. Min arbejdsbase er et kontorfællesskab på Vesterbro i København, hvor jeg sidder blandt andre kreative sjæle, når jeg ikke er på opgave i marken eller holder møder med netværk. Min kontorbase giver mig det sociale rum, jeg har brug for til at motivere mig i dagligdagen.”

Hvad er det bedste og sværeste ved livet som freelancer?

“Det bedste er at have muligheden for at springe på spændende lystbetonede projekter, der måtte dukke op. Det har før sendt mig til både Marokko og Florida med kort aftræk. Og så har man muligheden for at udvikle sine kompetencer ved at prøve sig af på andre platforme.  Det sværeste er, at man ikke har den sikkerhed og de goder, der automatisk følger med en fastansættelse. Grundlæggende er man mere sårbar. Det skal man lære at ruste sig mod.”

Hvordan har corona-situationen påvirket din freelance-tilværelse?

“Jeg har været heldig, at mine ”faste” arbejdsopgaver har været mere eller mindre upåvirket. Lige da Covid-19 ramte for et år siden, mistede jeg en større opgave, men ellers er jeg sluppet meget nådigt.”

Hvis du skulle give kolleger, der overvejer at gå freelance, et godt råd, hvad skulle det så være?

“Man skal være bevidst om, at det kræver hårdt arbejde at skabe sig en forretning. Det kræver tålmodighed, alsidighed, pågåenhed, omstillingsparathed og et stærkt netværk. En meget stor del af det, jeg laver – eller har lavet – er kommet i stand via tidligere chefer eller kolleger, så i første omgang gælder det om at gøre opmærksom på sig selv. Og så skal man kunne tilbyde andet end en skarp artikel til en avis. Du skal være dygtig til at analysere, hvor der er et behov og så byde ind med noget unikt der. Og som det nok vigtigste råd: gå efter nogle vedvarende aftaler, så du ikke hele tiden er på jagt.”

Hvordan oplever du generelt dansk sportsjournalistiks tilstand her i 2021?

“Jeg synes, vi står stærkt med et skarpt felt af dygtige journalister på tværs af generationer og platforme. Der er så mange dygtige formidlere, hvad enten det er på skærmen, på lyd eller på skrift. Det lover godt for en stor dansk sportssommer.”