En af de mest udfordrende arbejdsdage i dansk sportsjournalistiks historie

Foto: Lars Rønbøg / FrontZoneSport via Getty Images)

Jeg har sjældent været så stolt over at være formand for Danske Sportsjournalister, som jeg er i dag.

I aftes var en tung aften, hvor mange kolleger blev sat i en ekstraordinær og svær situation med mange store beslutninger og afvejninger på kort tid, samtidig med at følelserne prægede en hel nation, og selvfølgelig også alle jer, der var på arbejde.

Jeg har set meget, læst det meste, og hørt meget refereret af det, der er blevet produceret i det seneste døgn omkring og efter Christian Eriksens forfærdelige kollaps. Artikler, klummer, tv-klip, studiesnakke, reportager i tekst, billede og lyd, tweets og facebookopdateringer.

Kombineret med det, man hører og læser som reaktion fra brugere, læsere, lyttere og seere, så er der berettiget grund til at være stolt af vores forening og gode venner og samarbejdspartnere.

I et af sportsnationens følelsesmæssige hårdeste døgn til dato, var det i høj grad sportsjournalistikken, der informerede danskerne og tog os med igennem situationen og dens udvikling. Alt imens vi var iagttagere til de virkelige helte i form af sundhedspersonalet på og udenfor banen omkring Eriksen, landsholdets spillere og stab, samt personalet på Rigshospitalet.

Mens alt dette foregik, var det op til jer derude, at formidle intet nyt og senere godt nyt til en skræmt, nyhedshungrende, bedende og følelsesmæssigt ramt nation.

Det var flot, at opleve den fintfølende sans og dosering for, hvad der skulle ud hvornår. Hurtigt ændrede prioriteter, der ændrede EM fra en fodboldturnering til en menneskelig skæbne, mens jeres beskrivelser om landsholdets sympatiske ageren, og alle de gode tanker rettet mod Danmarks nummer 10 og hans familie, ramte danskerne lige i hjertet.

Skribenter, kommentatorer, eksperter, fotografer, værter, journalister, redaktører, fodboldlegender og al teknisk personale blev i dén grad udfordret, særligt i de første svære minutter og timer. Det var måske den mest udfordrende arbejdsdag i dansk sportsjournalistiks historie, og jeres måde at løse det på har min dybeste respekt.

Tak for empatien, der skinnede så tydeligt igennem.

Jeg ved, at mange af vore medlemmer har været berørt af situationen i dag. Selvfølgelig særligt dem, der var i Parken i aftes. De er vant til at stå overfor Christian Eriksen med blok, mikrofoner og kameraer, og var selvfølgelig påvirkede af, at se ham ligge sådan.

Fra Danske Sportsjournalister sender vi gode tanker til spillere og stab i landsholdslejren i Helsingør, og til vore samarbejdspartnere i DBU og den danske Euro 2020-organisation. Jeg vil også gerne kvittere for DBU’s professionalisme i håndteringen af situationen – ikke mindst på pressemødet i eftermiddag.

Vigtigst skal der lyde et dybfølt ønske om snarlig god bedring til Christian Eriksen og hans familie.

Jimmy Bøjgaard
Formand, Danske Sportsjournalister