Formandens nytårshilsen: Et 2022 med jubilæum og store sportsbegivenheder

Kære medlemmer,

Jeg ønsker jer alle et godt nytår. Jeg håber, at I kom godt ind i 2022.

Det bliver et specielt år for vores forening, som i marts fejrer 100 års jubilæum. Helt præcist er det den 11. marts, hvor vi på dagen fejrer med en jubilæumsreception efter den ordinære generalforsamling, mens vi slår Sportsjournalisternes Dag sammen med 100 års gallafesten, som bliver i weekenden 18.-19. juni med overnatning, priser og festivitas. Meget mere om dette meget snart.

Man gider næsten ikke høre mere om corona, og det lyder som et ekkokammer af alle andre skåltaler for tiden, når jeg skriver, at jeg håber 2022 bliver året, hvor vi for alvor slipper coronaen, dens besværligheder, og manglende glade stunder i samme omfang som tidligere.

Vi glæder os til allerede her om godt en uge, tirsdag den 11. januar kl. 12.00, at gennemføre veteranfrokosten på Fridas, Gammel Kongevej. Husk coronapas efter gældende regler for restauranter, men mød så i øvrigt gerne op sammen med den flok, der allerede er tilmeldt. Så sent som i dag har en af årets første gerninger fra tre af foreningens gratiser (over 60 år) været, at sende mig en mail eller sms med tilmelding. Min email er: jimmy@boejgaard.dk og telefonnummer er 2024 2011. Bare smid mig en besked, og I er tilmeldt. Foreningen er som tidligere år vært ved frokostplatte, to pilsnere og en snaps.

Vi har fået godt gang i arbejdet i den nye bestyrelse, hvor det største emne på de første bestyrelsesmøder naturligvis har været jubilæet i 2022, herunder arbejdet med en jubilæumsbog skrevet af medlemmerne. Tak for de mange tilsagn om, at skrive et erindringskapitel af en slags, og hvis du føler for at skrive, og endnu ikke er blevet kontaktet, så tag fat i Martin Davidsen eller Flemming Olesen fra bestyrelsen.

Det bliver et stort sportsår. OL lige om lidt. Tour-start i Danmark. VM i fodbold i Qatar. Og der kunne tilføjes meget mere til den liste. Vi følger det hele, og arbejder som altid på de indre linjer, så vi varetager DS-medlemmers interesse bedst muligt. OL er som altid i tæt samarbejde med DIF. Beijing 2022 bliver uden tvivl en udfordring, men jeg håber, at I der skal af sted, kommer godt igennem.

Qatar kommer vi helt sikkert til at debattere en del. Det trak overskrifter, da Dansk Journalistforbund i det forgangne år var ude, at fraråde journalister, at arbejde i Qatar. Det skete kort efter, at en norsk journalist og fotograf var blevet tilbageholdt på en helt simpel reportagerejse, som også flere danskere har gennemført. Jeg vil lige tilføje, at jeg læser synspunkterne fra DJ-næstformand Allan Boye Thulstrup lidt mere nuanceret, og vi kommer helt sikkert til at vende Qatar med Tine Johansen og Allan Boye Thulstrup i DJ-ledelsen, præcis som jeg f.eks. vendte Hviderusland med dem for godt et år siden.

Vi som forening fraråder ikke, at man arbejder i Qatar. Jeg synes heller ikke, at det er vores opgave. Vi er til for at facilitere viden og debat, og vejlede vores medlemmer, hvis primære dialog om den slags jo i øvrigt også altid går via egen arbejdsgiver.

Men vi anbefaler, at man tænker sig godt om, og forbereder sig grundigt sammen med sin arbejdsgiver og relevante myndigheder. Jeg synes, at vi skal sammenligne det med korrespondenters arbejde, og den forberedelse, der er i, at rejse i lande, der er meget anderledes i forhold til f.eks. EU-lande. Som verdenen er i dag, så må vi indstille os på, at også lande som Rusland, Hviderusland og OL-relevante Kina er lande, hvor man skal overveje, hvordan man rejser, bor og arbejder. F.eks. med noget så simpelt som den bærbare eller telefon, man bruger på rejsen og f.eks. kobler på wifi.

Apropos Qatar, så deltog bestyrelsesmedlem Flemming Olesen og jeg i december på Nordisk Kongres med Norge som værter. Kongressen afholdes hvert andet år, og blev i sidste øjeblik aflyst fysisk i Oslo, men afholdt digitalt. Her havde vi en længere seance med den norske journalist, som blev tilbageholdt i Qatar. Han fortalte åbent og detaljeret om forløbet, som jeg ikke må referere i hele sin detaljegrad, men pointen er, at de straks fra ankomst og tjek af tilladelser og dokumenter, havde en klar fornemmelse af, at de blev kigget over skulderen. Det endte godt, men det kalder på alle alarmklokker, når optagelser beslaglægges og tjekkes, så der de facto ikke er pressefrihed i et land, der er værter for VM i fodbold og mange andre sportsbegivenheder. Det skal vi reagere på, og følge tæt sammen med vore nationale og internationale kolleger, og dermed være med til at lægge pres på.

Vi planlægger i efteråret, at lave en seance med Amnesty, for at få belyst forholdene og søge viden til medlemmer, der skal af sted til VM i Qatar, eller i almindelighed blot gerne vil høre om emnet.

Godt nytår.

Jimmy Bøjgaard
Formand