DS orienterer: Rusland og Belarus suspenderes internationalt

Kære medlemmer,

Hermed en medlemsorientering omkring krigen i Ukraine.

I de seneste 10 dage har der bag kulissen af europæisk sportsjournalistik pågået en intens dialog omkring situationen i Ukraine.

Helt konkret, så tog den belgiske formand forrige tirsdag kontakt til os, og jeg drøftede samme dag på telefon detaljerne i forslaget, som gik på, at suspendere Rusland og Belarus fra arbejdet i vores internationale sammenslutning AIPS (International Sports Press Association).

Særligt fokus var der på, at Nikolai Dolgopolov fra Rusland var vicepræsident for AIPS, og Nastassia Maryinina, Belarus, medlem af forretningsudvalget i AIPS Europe. Det skal siges, at Dolgopolov allerede her havde trukket sig.

Belgierne og hollænderne var blandt initiativtagerne, og de gik efter mindst 10-15 landes opbakning som medunderskrivere til et brev til AIPS, for at få Rusland og Belarus suspenderet til næste kongres, hvor emner skal diskuteres.

I bestyrelsen hos Danske Sportsjournalister bakkede vi omgående op, og midt under jubilæumsreceptionen i fredags fik jeg alle tilstedeværende bestyrelsesmedlemmers opbakning til, at vi fra dansk side var medunderskrivere på den henvendelse til AIPS og AIPS Europe, som blev sendt i lørdags.

17 lande var medunderskrivere: Østrig, Belgien, Estland, Danmark, Finland, Georgien, Tyskland, Irland, Litauen, Luxembourg, Moldova, Holland, Norge, Sverige, Schweiz, Ukraine samt Island.

I går torsdag meddelte AIPS Europe så, at de suspenderer alle relationer med foreningerne for sportsjournalister i Rusland og Belarus.

Kort efter sendte formanden for de ukrainske sportsjournalister, USPA, en mail rundt til os, hvor han takker for beslutningen, og opbakningen fra europæiske sportsmediers medlemmer.

Vi følger situationen tæt, og vil drøfte den med vore europæiske kolleger i den kommende tid frem mod næste kongres i AIPS.

P.v.a. bestyrelsen

Jimmy Bøjgaard
Formand