Danske Sportsjournalisters bestyrelse vil ud af AIPS

Står det til bestyrelsen i Danske Sportsjournalister, vil foreningen i august melde sig ud af den internationale organisation AIPS (L’Association Internationale de la Presse Sportive).

Det har bestyrelsen besluttet efter nogle ugers debat om AIPS, som i søndags afholdt deres årlige prisfest på Khalifa International Stadium i Doha, Qatar.

– Vi har behandlet sagen intenst i de seneste uger, og vores konklusion er meget klar, at vi ikke længere kan se os selv som medlemmer af AIPS, siger formanden for Danske Sportsjournalister, Jimmy Bøjgaard.

Formelt kræver det en vedtægtsændring, og dermed en ekstraordinær generalforsamling i foreningen.

– Den indkalder vi til afholdelse hurtigst muligt efter sommerferien med AIPS-udmeldelse som eneste punkt på dagsordenen. Her vil bestyrelsen opfordre medlemmerne til at stemme ja til udmeldelse, og selvom det skubber vores exit i nogle uger på grund af formalia, er vi kun glade for, at det er medlemmerne, der skal stemme dette igennem.

– Vores fokus er at være ude i god tid inden VM i fodbold i Qatar, hvor danske sportsjournalister som altid skal dække begivenheden med fri pen, mikrofon og kamera, siger Jimmy Bøjgaard.

Han begrunder bestyrelsens beslutning med, at en dårlig AIPS-beslutning i slutningen af maj om at placere prisuddelingen i Qatar kun har udviklet sig til det værre.

– Vi har brugt mange timer på det her, og har taget beslutningen grundigt og på oplyst grundlag. Derfor må jeg også sige, at det, der for nogle uger siden startede som en debat om placeringen af prisshowet i Doha, har udviklet sig til noget helt andet og værre.

– Tvivlsomme og forskellige forklaringer, som blot har gjort os mere bevidste om, at en genopretning af AIPS indefra ikke er mulig. Der er for tætte bånd til magthavere i sportens verden, og det er det, vi nu tager afstand fra og melder os ud af, siger formanden for Danske Sportsjournalister, som føler, at bestyrelsen har et klart mandat bag sig.

– Vi har fået mange opfordringer, gode råd, og et åbent brev fra 22 af vore medlemmer. Samtidig er vi også blevet vist tillid og har fået massiv opbakning fra vore medlemmer til at bruge tid på at tage beslutningen på oplyst grundlag.

– Vi har brugt tiden på at undersøge, om det har nogle negative konsekvenser for vore medlemmer, og det mener vi ikke, at det har. De positive ting ved at stå frit overskygger i hvert fald de negative. Vore medlemmer indikerer klart, at de ikke vil forbindes med FIFA, IOC og andre magthavere, men vil stå frit.

– På to uger er vi nok blevet klogere end nogensinde på vores medlemskab af en 98 år gammel organisation, og vi har taget beslutningen på et oplyst og velresearchet grundlag, siger formanden, som samtidig varsler en ny retning i internationalt samarbejde.

– Vi melder os ud af AIPS, men vi melder i den grad – og i højere grad – os ind i kampen for fri sportsjournalistik og transparens internationalt.

– Vi kommer således til at fortsætte vort nordiske samarbejde, og ser frem til at være værter for den næste nordiske kongres. Vi fortsætter også arbejdet med vore vesteuropæiske kolleger, og vi har besluttet, at vi nu fra dansk side vil tage initiativ til et nyt internationalt netværk for alle lande, der deler holdningerne om fri og kritisk sportsjournalistik.

– Om det ender som en forening, må tiden vise, men vi inviterer til et netværk, og har rakt hånden ud til den danske organisation ”Play the Game”, som i 25 år har arrangeret konferencer med nøgleordene fri presse, demokrati og transparens. Det er sandsynligt, at den første snak i dette netværk allerede vil foregå på næste Play the Game-konference i Odense senere i juni, siger  Danske Sportsjournalisters bestyrelsesformand Jimmy Bøjgaard.

Danske Sportsjournalister har godt 400 danske sportsjournalister som medlemmer, og fejrede i marts 100-års-jubilæum.