Formand Jimmy Bøjgaard ser tilbage på et begivenhedsrigt jubilæumsår, og lufter samtidig tanker om fremtiden for Danske Sportsjournalister
Tekst: Karl Aage Dalgaard
Foto: Anders Kjærbye
2022 har fået et særligt kapitel i Danske Sportsjournalisters historie. Året, hvor foreningen fyldte 100 år.
Det blev markeret to gange. Først med en hyggelig og afslappet fødselsdagsreception på selve dagen – 11. marts – i Pejsesalen på hæderkronede KB’s anlæg, dernæst med en storslået festlig sommerweekend 18.-19. juni på Hotel Faaborg Fjord i det naturskønne, sydvestlige hjørne af Fyn.
2022 er også året, hvor foreningen har været meget i offentlighedens søgelys med debat og diskussion om medlemskabet af den internationale sportsjournalistorganisation, AIPS, og det er noget, som har fyldt meget hos formand Jimmy Bøjgaard, som i dette sidste interview med Den Gyldne Pen både ser tilbage og frem for Danske Sportsjournalister.
Skuffet over fremmøde
Diskussionen og debatten om AIPS mundede ud i en ekstraordinær generalforsamling i slutningen af september, hvor eneste punkt var ”Afstemning om Danske Sportsjournalisters medlemskab af og tilknytning til Association Internationale de la Presse Sportive (AIPS) og Union Europenne de la Presse Sportive (AIPS Europe)”.
Bestyrelsen gik ind for en udmeldelse af AIPS, men sådan gik det ikke. Mindre end en halv snes medlemmer troppede op, og selv om de fleste stemte for, var det ikke nok til at træde ud internationalt, for vedtægterne i Danske Sportsjournalister kræver i den sammenhæng to-tredjedeles flertal.
Var det ikke en skuffelse?
– Jo, men jeg er ikke skuffet over sagen. Den føler jeg bare, vi som bestyrelse håndterede, som vi havde pligt til. Men jeg er skuffet over, at der ikke er flere, som kom, siger Jimmy Bøjgaard (mindre end fem procent af foreningens godt 400 medlemmer, red.).
Hvad har du gjort dig af tanker ved en lignende situation?
– Min og bestyrelsens oprindelige tanke var faktisk at vente til den ordinære generalforsamling i marts 2023, men det var et ønske fra en større kreds af medlemmer, at vi skulle have en afklaring inden fodbold-VM i Qatar.
– Det var ikke en fejl på det tidspunkt, men det kan man måske sige i dag, at det var. Det vigtige er, at vi var rolige omkring det – vi ville gerne have en debat om det, og det ville medføre vedtægtsændringer, der skulle ordnes på generalforsamlingen, men der var et ønske om at få det fremskyndet pga. Qatar fra de medlemmer, som skulle afsted til VM.
Ingen fare på færde
– Det havde nok været bedre, at det var sket på en ordinær generalforsamling, men for os i bestyrelsen var det fløjtende ligegyldigt, hvornår det skete. Vi har gjort det, vi skulle med generalforsamlingen, og den besluttede, at vi skulle blive i AIPS, siger Jimmy Bøjgaard og føler på ingen måde, at han og bestyrelsen er blevet presset.
– Jeg tror egentlig ikke, at det her fylder så meget hos medlemmerne, for så var de nok også dukket op til generalforsamlingen. Måske har vi nogle medlemmer, der ikke engang ved, at DS er medlem af AIPS, men der er ingen fare på færde for vores forening andet end det principielle, og måske kan vi med det her nærme os vore europæiske kolleger lidt mere og holde nogle uformelle snakke.
Debatten om AIPS i de øvrige nordiske og flere sammenlignelige vesteuropæiske lande som eksempelvis Holland og Belgien har ikke været så heftig som i Danmark. Hvorfor ikke?
– Forskellen er, at debatten i Danmark har været anderledes end i de andre lande. Der snakker de også om det i bestyrelserne, medlemslandene er utilfredse, og der ulmer en hel masse ting. Men der er ikke den brede debat som i Danmark, hvor flere medier har været på.
Et kig på fremtiden
Nok om AIPS i denne omgang. 2022 var også et år med fest og farver, fordi Danske Sportsjournalister rundede en særlig milepæl.
– 100 år er en stor ting. Jeg elsker, at vi er en meget stærk historisk forening, som lever i en moderne tid, hvor ting udvikler sig meget hurtigt. Jeg tror på, at det første gør os stærkere til at imødekomme udfordringer.
– Jeg vil især huske året for jubilæumsfesten og ikke mindst jubilæumsbogen. En superflot bog. Stor tak til alle medlemmer, der har bidraget. Det er en god markering. Vi har også fået ret god omtale rundt omkring. Tegn på at vi og vores fag er respekteret. Med hensyn til festen valgte vi at være midt i landet på Fyn. Fantastisk aften og weekend. Jeg ville gerne have haft, at der var endnu flere med, men sådan er det, siger formanden og tilføjer, at jubilæumsåret også har været en anledning til at kigge på fremtiden.
Det gjorde DS-bestyrelsen eksempelvis på et større møde i slutningen af oktober.
Mødets konklusion var, at det handler om, hvordan foreningen kommer videre og bliver mere relevant for medlemmerne. For det er en udfordring i mange foreninger, at folk ikke gider deres forening.
Relevante arrangementer
– Det handler ikke om, at vi nu skal gøre alle ting anderledes. For mig er det utroligt vigtigt, at vi værner om vores kultur og en gave, at stærke karakterer i vores branche har tegnet os igennem 100 år. Det er en styrke, og det skal vi hylde. Et af eksemplerne er, at vi har en veteranfrokost, hvor vi hylder vores ældre medlemmer, og bringer dem sammen.
– Jeg synes bare, at 100 fantastiske år på bagen er en god måde at starte en ny æra i en moderne tidsalder. Jeg er kommet med nogle af de indledende tanker, og jeg lægger op til, at vi i bestyrelsen skal se på alt, hvad der er indtægter (også potentielle) og udgifter for foreningen. F.eks. vil vi fremover spare porto og kommunikere via e-mail og også opkræve kontingent elektronisk, ligesom vi har fået mobilepay. Det er små ting og kan synes logisk. Men mange små ting kan bringe os ret langt, så vi tilpasser os den virkelighed, som vore medlemmer lever i.
– I det ligger også, at hvordan kan vi lave flere relevante arrangementer. Hvordan kan vi gøre det relevant for folk at betale et kontingent til foreningen. Vi kan selvfølgelig fortælle dem om alt det, de ikke får gavn af, men vi kan også gøre nogle synlige ting osv. Jeg synes, det er godt at tænke nogen visioner ind, og vi har sat gang i det i bestyrelsen på mødet i oktober, hvor vi konkret behandlede og talte om kommunikation, arrangementer, administration og medlemskab, siger Jimmy Bøjgaard og fortsætter:
– Vi er ikke en forening, som kommer til at klistre et eller andet whiteboard til med slogans, og hvad man nu vil kalde det med store, smarte strategier, men jeg synes, at tiden er inde til at give vores forening et sundhedstjek, og nu tager vi så initiativ til at facilitere en debat med vores medlemmer om, hvad det er, vi skal kunne.
Tilbud og udvikling
Hvad synes du, at der særligt skal gøres noget ved?
– For mig at se er det egentlig vigtigst, at vi giver folk et tilbud, og vi udvikler foreningen. Vi laver nogle ting. For mig er det også helt fint, at en stor del af det er det sociale, fordi det kan også lige så meget være en flanke af denne her forening, at hvordan gør vi så det bedst muligt og mest relevant.
Jimmy Bøjgaard har været med i foreningens bestyrelsesarbejde siden 2014, hvor han blev suppleant. Dernæst blev han næstformand i 2017, inden han et par år senere steg helt til tops som Andreas Krauls efterfølger.
Han er på ingen måde blevet træt af formandshvervet trods et begivenhedsrigt og til tider temmelig turbulent jubilæumsår. Ja, faktisk har der været knald på siden begyndelsen af 2020 med covid-19.
– Der kan godt være, at der kommer en mæthedsgrænse. Der er perioder, hvor man ville ønske, man havde mere tid, men omvendt tror jeg faktisk også, det er en styrke. Jeg vil hellere være formand nu i en travl tid i stedet for som pensionist, hvor jeg måske har mere tid til det. Jeg tror faktisk, at man er en bedre formand nu, hvor jeg er meget aktiv mediemand, og kan bruge mit netværk, hvor det gavner foreningen, lyder det fra Danske Sportsjournalisters 48-årige formand.
Han gentager gerne, hvad han vil arbejde for og håbe på for foreningen i fremtiden.
– Vi skal kommunikere bedre med vores medlemmer. Og mere moderne. Det er en vigtig ting. Vi har godt og vel 400 medlemmer, og jeg vil godt understrege, at jeg er utroligt glad for, at vi er gået ca. tre procent frem i medlemmer efter flere år med nedgang og stagnation.
– I den forbindelse tænker jeg også på kampagner for at få flere medlemmer. Det er med til at ruske lidt op i bestyrelsen og i foreningen. Det er vigtigt. Vi skal have de unge med ind, og det gælder begge køn. Vi skal være relevante for de yngre sportsjournalister, som er født ind i en digital verden, for i fremtiden er det dem, der skal tegne foreningen.
Teksten er oprindeligt bragt i Danske Sportsjournalisters medlemsblad Den Gyldne Pen.