Kvinder i sportsjournalistik: Find alle podcast-episoder her

Sportsjournalistikkens historie er – mændenes historie – domineret af mændenes vinkler, holdninger og fascination. I anledning af Danske Sportsjournalisters 100-års jubilæum i 2022 ser Lone Pagh og Susanne Horsdal i podcastserien KVINDER I SPORTSJOURNALISTIK på historien fra kvindelige sportsjournalisters perspektiv. Her har de to tidligere sportsjournalister talt med andre kvindelige sportsjournalister, der repræsenterer de seneste godt 60 år, om baggrunden for at vælge sport som fag, om drømme, udfordringer, dilemmaer, hvad de har lært – og hvilke aftryk, de mener, kvinder har sat på sportsjournalistik.

Podcasten er udviklet og produceret af journalisterne Lone Pagh og Susanne Horsdal

Danske Sportsjournalister har samlet alle episoder her:

EP. 1: SPORT – EN HJERTESAG

At føle sig overset på både egne og sit køns vegne kan være et stærkt brændstof. I afsnittet SPORT – EN HJERTESAG fortæller flere af de kvinder, vi møder, hvordan manglende medieopmærksomhed på den sport, de selv dyrkede, var den direkte årsag til, at de valgte at blive sportsjournalister. Hør blandt andet om, hvordan Ingelise Beuschel som nykåret dansk mester i kvindehåndbold endte som Danmarks første fastansatte sportsjournalist, fordi der ikke var nogen medier, der gad skrive om hendes holds succes, og hvordan Line Baun Danielsen benyttede den store sendeflade på TV2 Sporten til at give kvindesport mere opmærksomhed.

Idé, interview og produktion: Journalist Lone Pagh og journalist Susanne Horsdal

Lyt til episode 1 her:

EP. 2: DER ER SÅ MEGET, KVINDER IKKE FORSTÅR

Fodbold, sportsjournalistikkens mest prestigefyldte område, har ikke været nem for de kvindelige sportsjournalister at komme ind på. ”Der skulle man bare holde nallerne væk,” lyder det for eksempel fra en af de kvindelige sportsjournalister, vi møder i afsnittet DER ER SÅ MEGET, KVINDER IKKE FORSTÅR, mens en anden fortæller, hvordan hun havde følelsen af, at hun skulle være endnu bedre forberedt end sine mandlige fodboldjournalistkollegaer for at blive accepteret – ikke mindst af seerne.

Idé, interview og produktion: Journalist Lone Pagh og journalist Susanne Horsdal

Lyt til episode 2 her:

EP. 3: KAN DU TÅLE MOSTEN?

En sportsredaktion har sin egen kultur, og i mange år var sportsredaktionerne udelukkende befolket af mænd. Fra slutningen af 50’erne begyndte de første kvinder at arbejde som sportsjournalister på lige fod med mænd, men det var et miljø, som var født af det ene køn. I episoden KAN DU TÅLE MOSTEN? fortæller kvindelige sportsjournalister om, hvordan de har fundet sig til rette i sportsjournalistikkens verden og konstaterer, at det ikke kan betale sig at være tyndhudet.
Idé, interview og produktion: Journalist Lone Pagh og journalist Susanne Horsdal

SPECIAL: PIONEREN

Da Ingelise Beuschel i 1957 som 20-årig bankede på døren til Ekstra Bladets sportsredaktør, var det for at få avisen til at skrive mere om kvindehåndbold, som hun selv spillede i FIF og på landsholdet. Da hun forlod kontoret, var hun tilknyttet sportsredaktionen og blev senere fastansat journalist samme sted. I afsnittet PIONEREN fortæller Ingelise Beuschel blandt andet om at være ene kvinde i datidens sportsjournalistiske verden, om tonen på bladet, om kilder, der var lidt for gode venner med journalisterne, om at møde Tarzan, om at være tæt på terror – og om, hvorfor hun besluttede sig for at stoppe på sporten, mens hun stadig var på alder med udøverne.
Idé, interview og produktion: Journalist Lone Pagh og journalist Susanne Horsdal

EP 4: AT FINDE SIN VEJ

I godt 60 år har der været kvindelige sportsjournalister. I begyndelsen var der meget langt imellem dem, men efterhånden er der kommet flere til. I afsnittet AT FINDE SIN VEJ fortæller nogle af dem, der har arbejdet og arbejder som sportsjournalister,om, hvordan de har skabt sig en plads i miljøet, hvad jobbet har givet dem, og hvilket aftryk, de tror, kvindelige sportsjournalister har sat og sætter på faget og journalistikken.
Idé, interview og produktion: Journalist Lone Pagh og journalist Susanne Horsdal