Mød et DS-medlem: Jonas Nyhøj om håndbold, forbilleder og den svære balance

Danske Sportsjournalister er en forening med mere end 400 medlemmer, der alle har eller har haft berøring med sportsjournalistikkens forunderlige verden i forskellige funktioner.

I en ny serie sætter Danske Sportsjournalister fokus på medlemmerne gennem en række spørgsmål, der belyser vejen ind i branchen og sportsjournalistikken i dag.

Gennem en række artikler vil vi møde forskellige medlemmer, der hver især har berøring med sportsjournalistikken og møde medlemmerne på en anderledes måde.

Næste medlem til at svare på spørgsmål er Jonas Risager Nyhøj, der er ansat på TV 2, hvor han blandt andet arbejder som håndboldkommentator. 

 

 

 

 

 

 

Jonas Risager Nyhøj
Journalist og kommentator på TV2 Sport

Hvorfor og hvordan blev du i sin tid sportsjournalist?

“Jeg troede faktisk også, jeg skulle være jurist, indtil der var en klasselærer, der fik fortalt mig, at jeg burde blive journalist. Hun gav mig et par gode karakterer i dansk – og så har hun sikkert syntes, jeg var lidt for nysgerrig, stillede lidt for mange irriterende spørgsmål og larmede lige rigeligt. Jeg synes ikke, hun var helt tosset, så jeg gav det et skud på Journalisthøjskolen, og var aldrig rigtigt i tvivl om, det skulle være sport. Jeg har været på TV 2 SPORT siden min praktiktid, og anser det for at være et kæmpe privilegium, at jeg kan leve af min interesse.”

Hvad er den sjoveste eller bedste opgave, du har haft som sportsjournalist? 

“Så ubetinget at kommentere de danske håndboldlandshold. Og selvfølgelig specielt de to slutrunder, jeg har været så heldig at lægge stemme til på kvindesiden – VM 2021 og EM 2022. Det er bare noget helt særligt, når der står ’Denmark’ på den ene halvdel af lystavlen – og når en stor del af nationen følger med. Det forpligter og det skærper. Og så er det fagligt en fed udfordring at skulle balancere det begejstrede, det kritiske og det fortællende. Skal jeg koge det til dén bedste oplevelse, bliver det enten det danske landsholds semifinale eller finale ved EM i november. Det var sgu stort.”

Hvad laver du i dag og hvad er du mest optaget af i dit arbejde for tiden? 

“Håndbold. Det fylder hele mit arbejdsliv – og lidt til – fra november-januar. Jeg sidder med næsen i forberedelsen til VM-slutrunden i herrehåndbold, der begynder i næste uge. Bent Nyegaard og jeg skal kommentere 2-3 kampe om dagen fra turneringens begynder, så vi kommer lidt rundt mellem nationerne. Vi har lige været gennem et par testkampe mod Saudi Arabien – ligesom der er et par topkampe fra den danske kvindeliga, der skal ud over rampen, inden det bliver VM tid, så jeg ved godt, hvad dagene skal gå med.”

Hvad eller hvem i sportsjournalistikken inspirerer dig? 

“Det er der mange, der gør. Jeg elsker et godt skriv, jeg enten bliver klogere af eller som kan noget helt særligt sprogligt. Jeg kan også blive inspireret af dygtige nyhedskollegaer i researchfasen – jeg kigger på dig, Lars Bruun Mortensen… Men i forhold til min egen lille gebet er det er nok i nærmiljøet, jeg har suget allermest til mig, da jeg begyndte at lege lidt med kommentatorfaget for en del år siden. Jeg har jo gået op og ned ad – og dækket slutrunder sammen med – Flemming Toft, Thomas Kristensen og Dennis Ritter, som jeg anser for at være blandt fagets dygtigste, hvis ikke de allerbedste. Så jeg har selvfølgelig kigget på, hvad de har gjort og lyttet til, hvad jeg synes, der har fungeret, og så har jeg forsøgt at finde min egen vej i det.”

Hvad ville du ændre i sportsjournalistikken, hvis du kunne? 

“Lad os internt begynde med den gode tone på Twitter.”

Hvorfor er du medlem af Danske Sportsjournalister? 

“Det var efter Dan Philipsens indtog på TV 2, at jeg blev opmærksom på Danske Sportsjournalister. Det virker som en åbenlys, god ide at være medlem at en fagligt funderet forening. Det er min fornemmelse, at de fleste sportsjournalister har dyrket idræt på et eller andet plan, så vi bør vel være tilhængere af foreningslivet…”

Hvem ser du gerne svare på disse spørgsmål næste gang? Og hvad vil du gerne spørge vedkommende om? 

“Da jeg begyndte at dække håndbold var Anders Krog Sørensen min faste makker omkring kvindelandsholdet. Vi har haft virkelig, virkelig mange gode timer sammen. Fra en skurvogn på en p-plads i Nís til Mixed Zone i alverdens haller. I dag er Krogen ”Journalist og Insta-type”. Det er længe siden, vi har talt sammen. Jeg ville gerne spørge ham til den balance, der må være i den blanding.”