Årets Ankerdal: Overraskende men rar følelse

Danske Sportsjournalisters generalforsamling og Sportsjournalisternes Dag den 3. marts 2023 på Restaurant Pilen, Frederiksberg. Foto: Claus Birch

Det kom bag på Nicklas Degn, at han blev Årets Ankerdal 2022.

Tekst: Karl Aage Dalgaard
Foto: Claus Birch

Steen Ankerdal var om nogen et fyrtårn i dansk sportsjournalistik. Altid på farten og ivrigt debatterende i fagets tjeneste. Som den eneste har han to gange været formand for Danske Sportsjournalister: 1996-99 og 2003-11. Samt et af de 11 æresmedlemmer i foreningens 101-årige historie.

Steen Ankerdal døde i 2014, men hans ånd lever stadig stærkt i Danske Sportsjournalister – takket være hædersprisen Årets Ankerdal, som gives til et medlem af foreningen under 30 år, ”der i det forløbne år har vist sig som et stort talent indenfor sit område”.

For 2022 var de tre nominerede Simon Egeskov, Discovery Plus, Nicklas Degn, Radio4 og Jesper Amter, TV 2 Sporten.

Sebastian Stanbury stod for prisoverrækkelsen ved Sportsjournalisternes Dag 3. marts, og han syntes, at der ikke blot var tale om tre talenter i faget, ”for de mestrer allerede mange forskellige genrer og platforme”.

Vinderen blev Nicklas Degn – Nicklas Erbillor Degn.

– Som tilrettelægger, producer og til tider også vært på Radio4 har Nicklas Erbillor Degn været en vigtig drivkraft i stationens prisværdige insisteren på at løfte og perspektivere de vanskelige og vigtige debatter i idrættens verden i blandt andet programmerne Sportsugen og 4 på Foden (https://www.radio4.dk/program/sportsugen-med-elgaard/), sagde Stanbury og fortsatte:

– Udover det kritiske fokus har han også blik for den gode historie, som den blandt andet udfoldede sig, da Hertha Berlin og Hamburger SV tørnede sammen i en kamp om pladsen i Bundesligaen. Det kom der en fin reportage ud af (https://radio4.dk/program/sportsugen-med-elgaard/?gid=36794&title=hsvs-sorte-dag-reportage-fra-en-fodboldaften-i-hamborg).

– Samtidig har han oplysende og effektivt brugt sin Twitter-profil (https://twitter.com/NicklasDegn) til at holde fast i og oplyse om nogle af de dagsordener, som mange overser – for eksempel sportens klimakrise og kvindefodboldens gennembrud, ligesom han er optaget af idrættens talrige problemer med sportswashing eller som instrument i jagten på blød magt.

– Endelig er der også enorme mængder italiensk fodbold, og med afsæt i den passion har han også vist det store engagement i journalistikken, som generelt kendetegner ham. Han har stiftet sitet calcio.dk, der netop har italiensk fodbold som afsæt (https://www.calcio.dk/). Her skriver han blandt andet tekster om især det fascinerende, men også det mere dunkle ved sporten i det støvleformede land.

– Nicklas Erbillor Degn har et journalistisk drive, der adskiller ham fra mængden af spirer i branchen – særligt når det kommer til de kritiske dagsordener, lød det afsluttende fra Sebastian Stanbury, inden han overrakte prisen.

– Det lyder som en kliché, men jeg er virkelig overrasket. Det er sgu en rar følelse. Jesper og Simon er superdygtige, ja, faktisk naturtalenter på en tv-skærm, og de har helt fortjent begge været nomineret før, så jeg havde ikke rigtig regnet med noget, men det gør ikke glæden mindre.

Hvad betyder prisen for dig?

– Den betyder, at der er noget bund i at arbejde med nogle af de vinkler af sporten, som ikke nødvendigvis er de store kioskbaskere. Jeg gør mig ikke særligt meget i decideret resultatformidling, fordi det ville drukne i alt det gode af slagsen, der allerede findes i Danmark. Men at de kritiske vinkler og historier om særligt sportspolitik anerkendes med en pris som det her, ser jeg et meget stort perspektiv i, og det er jeg først og fremmest glad for på branchens vegne.

Hvad kan/vil du bruge prisen til?

– Til at lave endnu mere kritisk og kærlig sportsjournalistik om det spændingsfelt, der eksisterer lige der, hvor spillet inde på banen møder spillet uden for kridtstregerne. Der skal endnu større fokus på sportens største idrætsorganisationer og sættes spotlight på, hvordan de forvalter deres magt, som i yderste potens har en kæmpestor betydning for rigtig mange mennesker. Ikke kun hvad angår dem, der ser og forbruger sport, men her tænker jeg også på foreningslivet. Der går jo på mange måder en direkte linje fra toppen af FIFA og ned til græsrødderne i de danske lokalsamfund. Det er enormt vigtigt, at vi kerer om det, og det gør vi blandt andet med kritisk journalistik.

– Det føles rart og pudsigt at blive kåret til årets unge sportsjournalist, for jeg føler mig efterhånden gammel i gårde. Jeg begyndte som 16-årig, men er nu fyldt 30, og har ikke haft lange stræk, uden at jeg har beskæftiget mig journalistisk med sport. Nu føler jeg efterhånden, at jeg har fået en fod inden for og har fundet min plads og mine emner, så det ser jeg virkelig frem til at få ud over rampen nu. Det synes jeg, den her pris markerer en milepæl for, siger Nicklas Degn og håber, at han er et forbillede.

– Vi har brug for mange flere unge journalister, som vil vælge at kaste sig over sport. Det håber jeg. Jeg skal ikke gøre mig til dommer over, om det fundament eksisterer lige nu, men det håber jeg virkelig. Og så er der de seneste par år kommet flere meget, meget talentfulde kvindelige sportsjournalister. Det har vi i særdeleshed et ansvar for at skabe et bedre fundament for.