Fortællinger fra DS: Stemmen fra Vejle

Med jævne mellemrum bringer Danske Sportsjournalister fortællinger fra branchen i artikelform her på vort website. Denne gang har Ib Søby talt med  den 66-årige journalist og radiovært Jesper Maigaard, der er speaker på Vejle Stadion.

Af Ib Søby

Det er nedslående at indlede en sæson i 3F Superligaen med 10 nederlag i træk. Den onde spiral slider på spillere, stab, ledelse og trofaste fans, men sandelig også på den mand som siden 2007 har været stadionspeaker i Nørreskoven.

– Jeg er jo speaker med hjertet, og det gør ondt i sjælen, når det går dårligt for holdet, siger den 66-årige journalist og radiovært Jesper Maigaard, der stadig skal bevare fatningen og være publikums guide af respekt for både ude og hjemmehold.

– Det var forstemmende, da Vejle i september tabte hele 0-5 på hjemmebane til Viborg. Allerede 25 minutter inde i 2. halvleg begyndte publikum at forlade stadion, men jeg skal jo vise, at der stadig er en voksen tilstede og følge hele kampen til dørs.

– Så siger jeg farvel til publikum med ordene; hav nu den bedst mulige aften, og må erkende, at når tingene ikke kører, mister holdet også heldet og de berømte små marginaler.

Den professionelle tilgang har Jesper Maigaard fra en 10 år lang karriere som radiovært Radio VLR, samt 27 år hos DR, hvor han var på P4 og P5, og en periode på Radiosporten på P3.

Sideløbende har Jesper haft en mangeårig funktion som speaker og konferencier ved talrige events, og været tilknyttet travbanerne i Billund, Skive og Odense. I ny og næ kan han også høres som speaker på andre fodboldstadions og som pit-reporter på Vojens Speedway Center.

– Jeg føler mig privilegeret ved at have så stor en berøringsflade med så mange speakerjobs. Ved at være tæt på begivenheder og have en vigtig rolle som formidler. Det er ikke noget, jeg tager for givet, siger Jesper Maigaard, der oprindelig blev uddannet lærer fra Jelling Seminarium.

Grundig forberedelse

Det er et nøgleord for Jesper Maigaard at være godt forberedt før en opgave, for når grundlaget er i orden, kan det give friheden til spontane og morsomme sprogblomster.

– Jeg møder frem på stadion omkring to timer før start. Så har vi en briefing om dagens opgave og modstandernes holdopstilling. Vi gennemgår også en minutplan med alt det, som skal kommunikeres ud til publikum. Både via mig, men også via storskærm og fx vores elektroniske bandereklamer.

– I VB har vi to kamerafolk, som føder storskærmen med indhold til publikum, uden om selve tv-signalet, fra den pågældende kamp. Til en normal kamp er vi fem mand på arbejde med kommunikation. Det gælder også omkring U21-landsholdet og kvindelandsholdet, når de spiller i Nørreskoven, siger Jesper Maigaard.

– Ofte må jeg lige ned i omklædningsrummet og spørge en spiller om, hvordan hans navn udtales, for det er også noget, som jeg synes er vigtigt.

– Modsat en tv-kommentator kan jeg godt tillade mig at være mere subjektiv over for alle VB-fans, men jeg skal – på den anden side – ikke gejle en stemning op, hvis ikke der er belæg for det. Altså, hvis VB er bagud 0-4 og reducerer til 1-4 med ti minutter igen, så skal jeg jo ikke prøve at skabe en sambafest, smiler Jesper Maigaard.

Jyllands Rubin

I kraft af store resultater i den danske fodboldhistorie – herunder rekorden for 36 år i træk i landets bedste række – har Vejle Boldklub en stor fanskare, som rækker langt ud over den smukke fjord by.

– Ja, den særlige VB-ånd lever i bedste velgående, selv om det efterhånden er mange sæsoner siden, at Vejle var kendt for ”bare” at score et mål mere end modstanderne. I vores fanskare findes mange kendisser, og fx journalister fra Aarhus og København, som trofast møder frem sammen med 8.000 publikummer – i snit – selv her i perioden, hvor VB har lagt historisk dårligt ud i 3F Superligaen, reflekterer Jesper Maigaard.

Bandet Fenders indspillede i 1984 sangen Jyllands Rubin – skrevet af Henrik Frost og Søren Nielsen – som stadig spilles før kampene, og popstjernen Malthe Eberts Dø for Vejle, er også et sikkert hit blandt den eksklusive fanskare.

– VB er rundet af store sportslige traditioner, og en række store profiler, som Allan Simonsen og Ulrik Le Fevre, for blot at nævne to. Fodboldfans er nostalgikere, og derfor har VB og Nørreskoven så stor en betydning for mange mennesker.

Den store fanskare betyder også, at Jesper Maigaard skal tænke i nye tiltage og nye måder at sige ting på.

– Vi snakker meget om hvordan vi kan forbedre os. Hvordan vi kan forny os, og det er selvfølgelig en langsom proces, for grundlaget for speak til en fodboldkamp, er jo selve kampen, men med moderne tekniske muligheder, kan vi måske gøre oplevelsen for publikum endnu bedre i fremtiden, siger Jesper Maigaard.

I weekenden fik VB sæsonens første point i 3F Superligaen takket være 2-2 mod Aab, så måske vender bøtten, og så bliver det lidt hyggeligere at være Jesper Maigaard på job i Nørreskoven.