Med jævne mellemrum bringer Danske Sportsjournalister fortællinger fra branchen i artikelform her på vort website. Denne gang handler det om Jan Lund. Det er 42 år siden at Jan Lund blev kåret til Årets Sportsjournalist. Med base i Bangkok skriver han dagligt for Jyllands-Posten, udgiver blade og bøger, og senest en samling digte, Blidt favner Drømmefangeren detaljerne, hvoraf flere nu er udkommet som musiknumre.
Af Ib Søby
Søndag den 11. juli 1982 var Jan Lund og en lille håndfuld danske sportsjournalister på Estadio Santiago Bernabèu i Madrid for at dække dette års VM finale i fodbold, der blev vundet af de azurklædte italienere med 3-1 over sort-hvide Vesttyskland. Rossi, Tardellei og Altobelli tryllede i 2. halvleg, og en enlig reducering fra Paul Breitner var kun en trøst for de sejrsvante tyskere.
– Det var på grund af den slutrunde, at jeg blev årets sportsjournalist. Jeg havde studeret noget spansk, og fordi jeg var udsendt af Ritzau, havde jeg adgang til materiale fra andre internationale bureauer. Så i vores lille pressekorps, gik jeg til hånde og hjalp mine kollegaer. Dengang var årets sportsjournalist nok mere en hæder for godt kammeratskab, hvor den i nyere tid er mere rundet af faglighed, siger en beskeden Jan Lund.
Kort efter kom ”dynamit”- perioden, hvor det danske landshold, ledet af Sepp Piontek, henrykkede hele verden, og Jan Lund var med på pressepladserne i Frankrig ´84, Mexico ´86 og Tyskland ´88.
Men hans dagligdag var mere end fodbold.
– Jeg dækkede alle mulige sportsbegivenheder, først syv år for Ritzau og siden knapt fem år for Berlingske Tidende. Det var gyldne tider for dansk speedway, men jeg holdt f.eks. også meget af ishockey, siger Jan Lund, som også har dækket olympiske lege i ´80 i Moskva, ´84 i Los Angeles, ´88 i Seoul, og ´92 i Barcelona.
I forbindelse med EM-slutrunden i Sverige i 1992 var Jan Lund skiftet til Jyllands-Posten, men skulle oprindelig ikke dække det, som blev den allerstørste triumf i dansk fodboldhistorie. På grund af konflikten på Balkan, blev Danmark, som bekendt, udtaget som erstatning for Jugoslavien.
– Det var Ivan Philipsen som skulle afsted, men ligesom mange spillere fra det danske landshold, havde han booket ferie med familien, og så blev jeg bedt om, i huj og hast, at pakke min kuffert og følge Richard Møller Nielsens gutter, husker Jan Lund.
Det blev hans sidste opgave som regulær sportsjournalist, men sporten kom stadig til at fylde meget i aftalekalenderen.
Udenrigskorrespondent
I efteråret 1992 skiftede Jan Lund til Jyllands-Postens kulturredaktion i København, men havde også ambitioner om at blive udstationeret som korrespondent, hvilket lykkedes i 1994, hvor han landede på Manhattan i New York.
– Jeg skulle skrive om folkelig amerikansk kultur og politik, men aftalen indebar også sport, og i første omgang VM slutrunden i USA ´94, hvor Danmark missede kvalifikationen.
I USA fødtes også en stærk interesse for NFL og Baseball.
Perioden førte til mange rejser og reportager, som f.eks. en lang tur langs den legendariske Route 66, men fordi Jan Lund havde sport i blodet, blev det også artikler med sportsstjerner som den femdobbelte olympiske guldvinder i gymnastik, Nadia Comaneci, der havde skiftet Rumænien ud med Cleveland.
Det var oplagt for Jyllands-Postens redaktion, at sende Jan Lund til OL i Atlanta i ´96, når han nu var i nærheden, men opholdet i USA var aftalt til at vare i to år
Jyllands-Posten var på det tidspunkt Danmarks Internationale Avis, og via et kortere ophold i indiske New Delhi kom Jan Lund til Tokyo, og her fik sporten igen en større rolle. Fodboldikonet Michael Laudrup havde forladt de spanske topklubber, og var tiltrådt i J League hos Vissel Kobe.
– Det var en speciel klub i en by som havde været udsat for et voldsomt jordskælv et par år forinden, men jeg kom tæt på Laudrups periode i Japan, og fik ind imellem lov til at køre med i spillerbussen og kunne beskrive J League på tætteste hold, husker Jan Lund, som også kom til at følge vinter OL i Nagano ´98, og VM slutrunden i fodbold i Japan og Korea 2002.
Så fulgte et år i London, inden Jan Lund drog tilbage til Kgs. Nytorv og i nogle år var redaktør for Jyllands-Postens store hold af korrespondenter, mens han selv havde Sverige som stofområde. Han var eksempelvis i Stockholm for at dække det svenske euro-valg, den dag nyheden om drabet på udenrigsminister Anna Lindh tikkede ind.
Men troperne, de store horisonter, og væksten i Asien trak, og i 2006 indgik Jan Lund en freelance-aftale og vendte tilbage med bopæl i Singapore.
Sideløbende med artikler til Jyllands-Posten skabte Jan Lund et virke med produktion af materiale og erhvervsorienterede magasiner og bøger for danske ambassader i regionen, den internationale Balut-organisation IBF, og mange andre. I 2017 blev han gift med en thailandsk kvinde, som er regnskabsførende for et af Bangkoks største hospitaler, og har siden boet i den Thailandske hovedstad.
Blidt favner Drømmefangeren detaljerne
I årevis har Jan Lund siddet med sin PC, faktuel og målrettet, men hvor tankerne indimellem har taget på strejftog af ukendte stier. Fragmenter af minder fra livets rejse, krydret med drømme og forhåbninger, blev hastigt nedskrevet på tilfældige lapper papir.
Efterhånden er de blevet samlet og redigeret, mens Jans niece fra Randers, Camilla Lund, har suppleret med smukke og maleriske fotos.
I 2023 blev digtsamlingen udgivet i Danmark af Forlaget Løfberg.
I løbet af 2024 er flere af digtene blevet vekslet til sange og videoer, i en proces hvor Jan Lund og en medarbejder har anvendt AI teknologi, hvilket har været velfungerende foreløbigt.
– Vi er kun i den spæde begyndelse og jeg har kontakt med flere i musikbranchen. Det er et nyt univers for mig, men også en stor tilfredsstillelse, at skabe noget som er mit helt eget udtryk.
Men hver mandag formiddag er der dog et par ”hellige” timer hjemme i lejligheden i Bangkok, for der følger Jan Lund nøje et sammendrag af den seneste weekends runde i amerikanske NFL.
You Tube: Jan Lund Music
Drømmen og Livskraften
Det handler om drømmen
Om drømmene
Om noget andet
Noget fjernere
Noget tæt på og langt fra
Derude i horisonten
Bag morgentågens slør
Om klokken derude i skoven
Om at tro på den der er
Om at lytte og se
Om guldet for enden af regnbuen
Om det umulige
Om det fjerne
Om det ukendte
Om duften af de vilde roser
Det handler om at turde
Om modet
Om viljen
Den indre kraft
Noget langt væk og tæt på
Derude bag den sidste stjerne
Bag mælkevejens tåger.