Tilbageblik: Fin fest, fin stemning, fint sted

Foto: Anders Kjærbbe

Af Karl Aage Dalgaard. Foto: Anders Kjærbye

Fin fest, fin stemning, fint sted.

De indledende ord er tyvstjålet ud af munden på bestyrelsesmedlem Flemming Toft, men de fleste af de godt 70 deltagere i Danske Sportsjournalisters 100-års jubilæumsfest i weekenden 18.-19. juni 2022 vil sikkert sige det samme.

De kom til idylliske Faaborg i det sydvestfynske fra nær og fjern. Fra holdepladsen overfor DGI Byen i København kom ca. 30 medlemmer i bus, og stemningen var straks munter og afslappet. En kvartet blev opsamlet ved Hotel Plaza i Odense, og derefter tøffede bussen med rutinerede Elly fra Bellinge Turistfart ved rattet videre til Hotel Faaborg Fjord med ankomst en halv time senere end planlagt.

Solen og andre festdeltagere var allerede dukket op, og nød det dejlige vejr på terrassen, og humøret blev ikke dårligere af, at der blev serveret en velsmagende omelet og kølige forfriskninger.

Sportspresselogen

Så var maven fyldt op til at være seriøse, og det var folket til Sportspresselogen – sat op efter bedste TV 2 News-mønster. Flemming Toft var ordstyrer, og panelet bestod af Christian Heide-Jørgensen (sportsredaktør, Politiken), Stanis Elsborg (senioranalytiker, Idrættens Analyseinstitut og Play The Game) samt Jimmy Bøjgaard (formand, Danske Sportsjournalister).

Emnet var VM i Qatar, og diskussionen gik livligt på fysisk deltagelse af mediefolk i ørkenstaten eller kommentering af begivenheden på afstand, hjemme på redaktionen.

Christian Heide-Jørgensen erklærede, at Politikens to udsendte var godt påklædte til opgaven, men det var svært at vide, hvordan den verdensomspændende begivenhed, der har været meget i fokus omkring behandlingen af migrantarbejdere, ville udvikle sig.

Stanis Elsborg fastslog ved afslutningen på logen, at ”det vil være katastrofalt at blive væk, for så får vi ikke den fulde fortælling fra Qatar. Journalisterne har igennem årene betydet meget for afsløring af korruption og uretfærdigheder i idrættens verden”.

Jimmy Bøjgaard tog derefter handsken op og konstaterede, at ”det gode er, at vi er et frit land, hvor alt kan diskuteres. Det er klart, at en nation som Qatar vækker mere opmærksomhed som VM-vært, end hvis begivenheden finder sted i Paris eller London. Vi viser, at vi ikke er nogen støvet forening, og vi er ikke sportsjournalister. Vi er journalister, der skriver om sport”.

Jubilæumsbogen

Med det skulderklap fra formanden var det derefter gavetid i form af uddeling af jubilæumsbogen ”100 år – 100 historier”. Folk stod stille og roligt i kø for at modtage et eksemplar og uddele roser. Humøret var i top, og det blev heller ikke dårligere hos de mange overnattende (mere end 65), som ved receptionen ventede på at få en nøgle til hver sit enkeltværelse.

Alle vidste, at nu vankede der kaffe og kage og en umådeligt svær jubilæumsquiz, forfattet af Flemming Toft. 25 spørgsmål – alle om sport på nær ét – og nogle af dem var rigtigt nørdede. Det løftede bare stemningen.

Christian Heide-Jørgensen var ikke mere udmattet af sin deltagelse i Sportspresselogen, end at han formåede at servere 21 rigtige svar. I præmie sikrede han sig dermed et ophold på Falsled Kro.

Egentlig burde Politikens sportsredaktør have haft 22 plusser, men han misforstod totalt quizzens første spørgsmål, der ikke handlede om sport men om geografi. Det vestligste punkt i Danmark skulle angives, men i stedet for Blåvandshuk tænkte den gode mand i den helt modsatte retning og svarede Christiansø.

For en god ordens skyld skal det nævnes, at nationens østligste punkt er Ertholmene, som består af Christiansø og Frederiksø samt flere små ubeboede øer og skær.

Gallamiddagen

Tak for quiz. For de fleste var det nu tid til en lille douche og omklædning. Gallamiddagen ventede.

Den blev indledt med en velkomstdrink, og derefter fulgte slag i slag jomfruhummer og oksemørbrad med diverse tilbehør samt Gateau Marcel, havtornsirup og vaniljeis. Alt til ganen blev selvfølgelig ledsaget af hvid-, rød- og dessertvin.

Ind imellem var der tid til en puster med den nye tradition i foreningens historie, Sportsjournalisternes Dag. Uddeling af specialpriserne for 2021. Samt en meget underholdende overraskelse.

Den leverede stand-up komikeren Lars Hjortshøj for fuld udblæsning. Han konstaterede, at nogle af festens deltagere tilsyneladende havde været med ved fødslen af Danske Sportsjournalister, og så gav han den ellers på højtryk med sexliv, småbørn og teenagere. Det var en lille halv time med ”Never a Dull Moment”, titlen på Rod Stewarts album fra 1972. Da Danske Sportsjournalister blot var 50 år.

Hjortshøj smuttede til stor applaus, og så var det tid for afsløringen af Årets Sportsjournalist 2021, som blev en duo i skikkelser af Klaus Egelund og Thomas Nørgaard Andersen fra Ekstra Bladet.

Festen var dermed officielt slut, men selvfølgelig var der lige fri øl-bar og lidt natmad, inden lyset blev slukket for alt og alle i de første timer af den nye dag.

Om morgenen var solen taget hjem, og efter en overdådig morgenmad gjorde de DS-medlemmer, der havde overnattet, det også. I alle mulige retninger.

Hotel Faaborg Fjord er virkelig et besøg værd. Der behøver ikke at gå 100 år til næste gang.

Fin fest, fin stemning, fint sted.