Sofie Munch kåret til Årets Ankerdal: “Jeg har altid været fascineret af sport”

Sofie Engberg Munch håber som modtager af Årets Ankerdal at være en inspiration for andre unge kolleger, i særdeleshed kvinder.

Tekst: Karl Aage Dalgaard
Foto: Michael Barrett Boesen

Dansk sportsjournalistik råder over en masse talenter. Kendskabet er især kommet til udtryk siden 2015 ved uddelingen af Årets Ankerdal – en af de fem specialpriser ved siden af hovedprisen som Årets Sportsjournalist.

Prisen er opkaldt efter Steen Ankerdal – formand for Danske Sportsjournalister (1996-99 og 2003-11) – og Årets Sportsjournalist 1980.

Årets Ankerdal gives til en journalist/fotograf/kommentator/ekspert/vært under 30 år, der i det forløbne år har vist sig som et stort talent indenfor sit område.

Ved Sportsjournalisternes Dag fredag 8. marts i Restaurant Allégade 10 på Frederiksberg oplyste Marco de los Reyes, at seks unge journalister var indstillet til prisen for 2023, og blandt de tre nominerede var der ”hård kamp om titlen, meget hård kamp”.

Trioen var Jesper Amter, TV 2 Sport, Sofie Engberg Munch, TV 2 Sport og Simon Egeskov, Discovery/Eurosport, men der var kun én vinder: Sofie Engberg Munch.

– På nærmest rekordtid er Sofie blevet en markant skikkelse i dansk sportsjournalistik. Eller rettere sagt: en markant stemme. For det er først og fremmest som kommentator, at de fleste af os har lært dig at kende, lød det rosende fra Marco de los Reyes og tilføjede:

– Det er bestemt ikke let at slå igennem som kommentator. Man er konstant til bedømmelse, og alle har en mening om en. Her er en indstilling af dig, og den er heldigvis kun positiv:

”Du er en fin repræsentant for den nye generation af kvindelige sportsjournalister. Du bliver fremhævet som et forbillede og et stort og lysende kommentatortalent. Der står desuden, at du er indstillet for din kompetente kommentering af både kvinde- og herrefodbold. Under uddannelsen kommenterede du med en ro og en forberedelse, der ellers kun burde være etablerede kommentatorer forundt”.

Sofie Engberg Munch var og er stadig meget overrasket af, at hun er vinderen af Årets Ankerdal – som den første kvinde nogensinde.

– Jeg havde oprigtig ikke troet, at jeg ville vinde. Jeg er jo nærmest kun lige kommet ind på ’sportsscenen’, og Simon og Jesper er to personer, jeg i sportsjournalistikkens tegn ser meget op til. Særligt oplever jeg jo dagligt, hvordan min kollega Jesper Amter viser talent og omhu for sit virke, man kun kan lade sig inspirere af.

– Jeg synes, det var enormt anerkendende at få nomineringen, og jeg er også meget stolt over at modtage prisen. Der findes enormt mange dygtige unge sportsjournalister, som hver dag inspirerer mig og giver mig lysten til at gøre mit bedste, så det er dejligt at få den her anerkendelse.

Hvad betyder prisen for dig?

– Enormt meget. Den må betyde, at jeg gør et eller andet rigtigt (sagt med et smil). Jeg har aldrig været god til hverken at modtage ros eller anerkendelse, men den her gør mig oprigtig glad og stolt. Den giver mig også mod på mere.

Hvad kan/vil du bruge prisen til?

– Jeg vil først og fremmest bruge den til at pryde min bogreol. Og så skal det være en reminder til mig selv om, at jeg er dygtig og talentfuld og bare skal blive ved med at klø på. Min karriere er stadig kun lige begyndt, så jeg vil nyde den først og derefter bruge den som brænde til min drivkraft om at blive endnu bedre.

– På den mere seriøse note håber jeg, at den kan inspirere andre. Særligt kvinder, som går med en drøm om at kommentere eller arbejde med sportsjournalistik. Det er ingen hemmelighed, at der ikke er så mange kvindelige hovedkommentatorer. Jeg troede heller ikke selv, at det var en mulighed at kommentere fodbold og være hovedkommentator, før Viaplay tog fat i mig og foreslog, om jeg ikke skulle give det et skud for dem, da de startede Kvindeligaen op i efteråret 2021. Jeg håber, at når der kommer fokus på og anerkendelse til en kvindelig kommentator, giver det mulighed for andre om at drømme og turde kaste sig ud i det – det kunne være, at der render et par store talenter rundt, som bare skal have et skub.

Sofie Engberg Munch er 26 år og stammer fra Fårevejle i Nordvestsjælland. Hun er nyuddannet fra DMJX 12. januar i år, og dagen er ekstra speciel, for det er også hendes fødselsdag.

Som barn og ung har vinderen af Årets Ankerdal dyrket fodbold og atletik, men utroligt mange skader har gjort, at hun aldrig har indfriet sit fulde potentiale.

– Jeg har altid været fascineret af sport og dækningen af sport, i særdeleshed fodbold. Som teenager brugte jeg hver weekend på at se fodbold, og hvis ikke vi havde kanalen, hørte jeg kampene i radioen. Flemming Toft og Carsten Werge har været de stemmer, jeg har forbundet med fodbold, og derfor er det også ekstra stort at lære fra dem i dag.

Til at begynde med var det imidlertid ikke sikkert, at sportsjournalistikken skulle blive en levevej for Sofie Engberg Munch.

– Jeg skulle nærmest skubbes ind i det. Da jeg startede på Journalisthøjskolen i vinteren 2020, lå sportsjournalist lavest i listen af muligheder, jeg tænkte, jeg skulle bruge min uddannelse på – trods det at sport altid har fyldt enormt meget i mit liv, både som udøver og fan. Jeg troede simpelthen ikke, at det var muligt eller i hvert fald næsten en umulighed at blive noget inden for sportsjournalistikken. Det ville kræve et specielt talent, så jeg turde ikke drømme om det.

– Det var først, da Viaplay tog fat i mig med dækningen af Kvindeligaen i 2021, at jeg turde drømme om at arbejde fuldt ud med sport. De havde opfanget en af mine få tweets, som alt sammen handlede om fodbold og især kvindefodbold. Jeg var hos Viaplay i hele efteråret, og der gik ikke lang tid, før DAZN (streaming, red.) også kom på banen. De skulle bruge en dansk kommentator til HB Køges UWCL-kampe. Jeg vidste ikke, da jeg gik ind til kommenteringen, at det var en drøm, jeg havde. Det gik først op for mig, da jeg var i det.

– Det gik enormt stærkt, og i efteråret 2021 fik jeg lavet en praktikaftale med TV 2 Sport for vinteren 2022 og 18 måneder frem. Jeg vidste faktisk ikke, at jeg skulle fortsætte med at kommentere, da jeg sagde ja til TV 2 Sport. Det var først en uge, inden jeg startede, da selveste Carsten Werge ringede mig op for at lægge en plan. Jeg skulle gøres dygtigere og have feedback og lære teknikker – jeg havde jo bare kørt på gefühlen.

Siden er toget bare kørt på skinner for Sofie Engberg Munch – Årets Ankerdal 2023.

– Jeg har kommenteret alle de fodboldrettigheder, vi har på TV 2, inklusiv en EM-slutrunde for kvinderne og skyggekommentering af VM-kampe for herrer. Jeg er også blevet afprøvet i håndbold og slutrunde-debuterede ved EM for herrerne i januar.