TV2-chef om nye rettigheder: Superligaen er kronjuvelen

Af Martin Davidsen

TV2 Sport markerede sig i denne uge ved at sikre sig Superliga-rettighederne i fodbold. Fra sommeren 2024 skal kampene i landets bedste fodboldrække således vises på TV2’s og NENT’s kanaler. Her fortæller chef for TV2 Sport Frederik Lauesen om baggrunden og perspektiverne i aftalen.

Hvorfor har det været interessant for TV2 at købe rettighedere til Superligaen?

”Der er jo ingen tvivl om, at når man har sport på programmet, så er Superliga-fodbold en af de allervigtigste rettigheder. Og den stod klart øverst på vores ønskeliste fra TV2 i forhold til rettigheder, vi ikke havde i forvejen, fordi det er en dansk rettighed.”

”Det er en rettighed, der er rigtig tæt på vores seere og vores brugere, og den passer rigtig godt sammen med et klassisk TV2-DNA, som handler om at komme ud og være en del af fællesskabet, komme ud i klubberne og være en del af det og være med til at producere noget dansk sportsindhold i Danmark.”

De senere år er TV2 kommet tilbage på fodboldbanen, efter at der var nogle år, hvor det ikke fyldte så meget i jeres portefølje og på jeres platforme.  Nu har I jo rigtig mange fodboldrettigheder. Hvad er der sket?

”Ligesom resten af branchen oplever vi nogle strukturelle ændringer, som presser vores marked og vores muligheder for at tjene penge.  Det vil sige, at vi oplever et fald i det klassiske kabel-TV-marked, og vi oplever deraf et fald på reklameomsætningen. Så derfor oplever vi en stigning i interessen for streaming, og dermed også en stigning i interessen for reklame og streaming. I det lys har vi for nogle år siden lavet en forholdsvis aggressiv sportstrategi, hvor TV2 skulle tilbage på banen for at kunne blive ved med at drive væksten i vores forretning og skaffe flere kunder til. Og til det er sport rigtig godt, og til det er fodbold det absolut bedste.”

”Det er også dyreste, men det er det absolut bedste i forhold til at tiltrække nye kunder og sørge for, at de bliver der. Der er en seriel fodboldrettighed rigtig vigtig. Så den trappe-stige, vi begyndte på med La Liga, Europa League, Conference League, Landsholdet og nu Superligaen, det har jo været en bevidst strategi for at komme derhen, hvor vi gerne ville for at kunne blive ved med at drive væksten i vores forretning på Play.”

Hvad er det så, at Superligaen kan? Det er jo ikke verdens bedste fodboldspillere, der løber rundt der, men alligevel kan jeg jo fornemme, at det er en attraktiv rettighed.

”For mig er Superligaen ekstremt attraktiv, fordi det er en dansk rettighed. Det betyder rigtig meget for os på TV2. Jeg har også den personlige holdning til det, at jo flere oliepenge og andre mærkværdige penge, der kommer ind i den internationale topfodbold, jo mere interessant for danskerne tror jeg faktisk, at det nære fodbold bliver. Derfor tror jeg også, at vi kommer til at opleve en stigende interesse for Superliga-fodbold i Danmark over de kommende år, hvilket vi vil gøre vores ypperste for at være med til at påvirke. Tilskuerinteressen på stadion er også stigende, så jeg tror faktisk, at det er et produkt i rivende udvikling, som jeg i al ydmyghed håber, at TV2 kan være med til at gøre endnu mere populært blandt danskere.”

Hvad er er jeres ambitioner med Superliga-dækningen?

”Vi har jo en helt klar ambition om, at den her rettighed, selvom den koster mange penge, så skal vi jo selvfølgelig tjene penge på den her rettighed, fordi TV2 er en kommerciel public service-kanal.  Det vil sige, at vi er kommercielle, så vi skal tjene vores egne penge. Vi køber nogle dyre sportsrettigheder, og dem skal vi have en god fornemmelse af, at vi kan tjene penge på. Eller vil jeg ikke gøre mit arbejde godt nok. Derefter er det klart, at vi har en stor ambition om at bruge TV2s redaktionelle muskler til at gøre Superligaen og historier fra Superliganen endnu mere bæredygtige i Danmark.”

”Historiefortællingen om Superligaen skal leve hver dag i hele ugen og ikke kun, når der er kampe. Det tror jeg på i kraft af vores nyhedsmuskler i forhold til vores website tv2.dk, som er Danmarks mest læste, vores nyhedsudsendelser og vores 24-timers newskanal – og ikke mindst et samarbejde med TV2-regionerne. På den måde kan vi være med til at brede det ud. Jeg synes, at der er en rigtig god dækning af Superligaen i dag, men jeg tror især, at vi med vores regionale muskler kan være med til at brede det her ud i hele Danmark, så det i lidt mindre grad handler udelukkende om København og Brøndby.”

Kan du sige noget om det snit, I vil lægge i dækningen? Vil I gå efter den meget nørdede dækning, som vi nogle gange har set på Tour de France eller er det mere over i noget meget bredt, hvor det måske handler om mere end bare detaljerne i spillet?

”Vi har jo heldigvis nu en rigtig god fodboldredaktion, og der er jo ingen tvivl om, at de har jo et lille år til, at de skal være klar med en plan for, hvordan vi skal angribe Superligaen. Jeg kunne da forestille mig, at vi vil prøve at være begge dele, fordi vi har en ambition om at brede det endnu mere ud, end det er i dag. Så skal man på den ene side være folkelige og få nogle folk med på, at det er interessant, der måske ikke på nuværende tidspunkt synes, det er interessant. Og samtidig så kan man også sige, at vi har ufatteligt mange sportskanaler og ekstra kanaler på Play til at lave alt muligt nørdet, så jeg vil da tro, at vi vil lande et sted, hvor vi laver en smule af begge dele. Det er jo i hvert fald ambitionen indtil videre, men det er der nogen klogere folk end mig til det, der skal i gang med at kigge på.”

Vi i DS repræsenterer jo vores medlemmers interesser her. Kan vi forvente en masse jobopslag og muligheder? Er det stedet, man skal søge hen nu?

”Alle er jo velkommen til at sende en ansøgning til vores fodboldredaktion. Jeg kan jo sige igen, at vi er vokset ekstremt meget. Bare for et par år tilbage, der lavede vi én fodboldslutrunde hvert andeet år. Det var det fodbold, vi lavede. Nu har vi jo så mange rettigheder, at vi har brug for rigtig mange gode mennesker til at lave det. Så derfor vil jeg også sige, at jeg føler, at vi er rigtig godt dækket ind. Men ligesom på et fodboldhold, så er der jo altid plads til udskiftninger, så det er der også hos os. Men jeg er rigtig tilfreds med det hold, vi har.”

Hvordan har reaktionerne på den her nyhed været? Hvilke meldinger har du modtaget, både internt og udefra, på at Superligaen vender tilbage til TV2 efter så mange år?

”Vi havde armene op over hovedet i går på TV2 Sport. Der er jo ingen tvivl om, at for vores arbejdsplads og for dem, der er allermest dedikeret og passioneret om sport, er det jo en kæmpestor begivenhed, at Superligaen kommer til TV2. Superligaen er kronjuvelen i danske serielle rettigheder. Nu har vi både Superligaen og fodboldlandsholdet, så på en eller anden måde, så er det med til at gøre os endnu mere stolte af at være en del af TV2 Sport.”