Danske Sportsjournalister
NyhederPRMMedlemslisteOrganisationDebatforumOm DSStadionGuideLinksBilledgalleriKontaktAIPS
   
Flere nyheder
Flere pressemeddelelser

 

 

Ved vi hvorfor?

Lørdag d. 12. juni 1999

Vore læsere støder konstant på udtryk, som vi bare bruger - men ved vi egentlig selv, hvad de betyder, og kender vi baggrunden?
DS har fundet nogle eksempler, og du må gerne bidrage med flere:

Akilleshæl.
For at gøre sin søn usårlig dyppede havgudinden Thetis Akilles som barn i floden Styx, men da hun holdt ham i hælen, blev denne ikke berørt af flodens vand. Ved Troja blev han dræbt af Apollo med et pileskud i hælen.

En svale gør ingen sommer.
Udtrykket stammer fra Aristoteles. Wessel har sat det på vers "Du aldrig dig indbilde bør - en svale sommer gør".

Den røde tråd
Gennem den engelske marines tovværk går der en rød tråd, som ikke kan trækkes ud, uden at det hele trevles op. Dermed kan man se, at det tilhører staten.

Fuld som en allike
Der er tale om en forveksling. Det har intet med en allike at gøre. Der er tale om en alke, hos hvem føddernes stilling langt tilbage på kroppen giver en vraltende gang, der ligner en fuld mands. Det forklarer vel mange ting, ikke sandt, Vagn Nielsen.

At købe katten i sækken
stammer fra "Till Uglspil", der havde syet en kat ind i et hareskind og solgt det for en hare.

En Tycho Brahes Dag
Kejser Rudolf den Anden pålagde Tycho Brahe ved astrologiske beregninger at finde årets uheldigste dage. Den berømte astrolog adlød og udpegede 32 af årets dage som særlig uheldige.

Krig på kniven
skyldes den spanske feltherre Don Jose de Palafox´s svar på franskmændenes opfordring til at overgive Saragossa, som de belejrede i 1808.