Danske Sportsjournalister
NyhederPRMMedlemslisteOrganisationDebatforumOm DSStadionGuideLinksBilledgalleriKontaktAIPS
   
Flere nyheder
Flere pressemeddelelser

 

 

Ingen frygt for fyring

Torsdag d. 11. marts 2004


Troels Bech har prøvet det - Uffe Pedersen har kun læst om det: At blive fyret
Alligevel er de to OB-trænere enige: Fyringer er en del af gamet - og derfor frygter man som træner ikke en fyring.
Fyringstruslen er ikke et pres at have hængende over hovedet som træner.
Og man bliver ikke en dårligere træner af en fyrings-seddel er den nuværende og tidligere SAS Liga-træner i Odense enige om.

Danske Sportsjournalisters Fyraftensmøde om "Det hårde pres" kom i høj grad til at handle om fyringer i fodboldens verden - og konsekvenserne af dem.
Kun ni havde fundet vej til mødet i Politikens Hus - men de fik til gengæld to timer sammen med et par inspirerende og velforberedte fodbold-folk.

Troels Bech:
"En fyringsseddel er som en joker du smider ind i et spil kort. Når den smides på bordet - ja så slutter spillet og der gives kort igen.
Som træner kender du mekanismerne. Du kender risikoen. Men du koncentrer dig hele tiden om at gøre det bedre - at få ting til at fungere på banen.
Så det er ikke et pres for mig som træner.
Men det kan være et pres for omgivelserne: Sønnen får at vide i skolen at "nåh, nu skal din far nok fyres", familien påvirkes - andre oplever det som et pres men som træner er det samme opgave som dagen før: Få forsvaret til at fungere."

Uffe Pedersen: "Klubberne har målsætninger. Men både journalister og klubbernes ledelse skal acceptere, at de ikke altid holder. Og det skyldes mange faktorer - for eksempel skader. Det er acceptabelt at det ikke holder - men det glemmer mange.
Det er faktisk lettere at være træner i udlandet - her beskyttes trænerne bedre.
Det kan godt være at trænerne fyres en kamp tidligere, men de beskyttes bedre og har ikke så mange opgaver udenom. Eks. at tale med journalister mange gange om dagen - og svare på de samme spørgsmål igen og igen og igen."


Uffe Pedersen fortalte om sin beslutning om at stoppe som SAS Liga-træner i OB - og perioden efter:
"Beslutningen var længe undervejs og blev taget i god overensstemmelse med klubben, der fik tiden til at finde en afløser. Jeg valgte at stå frem og åbent sige hvorfor jeg stoppede, for man kommer ikke godt fra at lyve for journalister.
Reaktionen efter det kom frem var uventet.
Jeg har fået utrolig mange henvendelser: om at komme i morgentv, i aviser, i ugeblade. Ja selv Familie Journalen ville lave tinterview. Jeg fik også fantastisk mange mails - også fra jeres kolleger. De handlede om at andre havde det på samme måde som mig. Ikke følte de kunne få det til at hænge sammen. Det overraskede mig.
Jeg fik en meget positiv reaktion i medierne - ja jeg fik nærmest heltestartus. Og det var der ingen grund til. Jeg passer stadig et fuldtidsjob og får en god løn.
Jeg synes det er verdens bedste job at være træner. Men man har kun et liv. Og realiteten som toptræner er, at du er på jobbet fysisk i 10 timer om dagen. Sover otte timer. Så er der seks timer tilbage til alt andet: Indkøb, rengøring, handle ind, passe have - være sammen med sine børn. Og ganske almindelige ting presser dig fordi du ikke har weekender til at komme i bund med tingene - eller ferier.
Og slet ikke kvalitetstid til dig selv. Jeg havde eks. ikke tid til venner, til mandesnak. Og skete det endelig handlede det om fodbold.
Når jeg gik i seng tog jeg blok og pen med - til taktik-ting. Og vågnede mange gange i løbet af natten.
Jeg tror jeg er flere timer på OB nu end tidligere. Men det er mere sundt. Tænker ikke på eks. baners tilstand som det første når jeg vågner."

Troels Bech:
"En træners arbejdsdag er fyldt med alt andet end træning. Møder ind kl. otte og så går dagen med at besigtige og vælge bane til træning, få status over hvilke spillere der kan træne og hvor meget, planlægge spisning for spillerne, planlægge internt med diverse trænere, ad hoc opgaver som at tale med journalister og administration samt have skoler på besøg, samtaler med spillerne og møder.
Træningstiden er den mindste del af arbejdsdagen. Måske fylder det en femtedel.
Og det er når man har rundet de 80 timers arbejdsuge at I står med blok og pen og aflæser vores ansigtsudtry: om vi er pressede.
Men I skal ikke have ondt af os. For vi synes jo det er sjovt at være træner.
Det er som regel ikke det pres der er under kampene, man dør af. Det er den uregelmæssige liv, cigaretterne og de dårlige spisevaner. Eller for nogle de to ekstra øl for at klare presset.
Og en anden faktor er struktur. Er strukturen i klubben for løs og usikker bruger man enorm lang tid på at få det til at fungere. Når det løses - som det sker i de store danske klubber i disse år - så reduceret stress - og så bliver det pres. Og det er godt.
Det pres I som journalister taler om er resultater. Det oplever jeg ikke som et pres - for handler det kun om resultater kan man lige så godt være tilfreds som træner i Kværndrup. Det vi stiler imod er forventninger, opmærksomhed og pres på det man laver.
Men man har aldrig rigtigt fri som toptræner. I kan ringe, spillerne kan ringe. Man kan ikke sige nej til et sponsor-arrangement bare fordi det foregår om aftenen. Derfor er det vigtigt at dem man deler arbejds- og privatliv med kan se, at arbejde og fritid ikke kan skilles helt ad.

Dialogen på mødet handlede også en del om forholdet mellem trænere og journalister.

Uffe Pedersen: "Troels forholder sig kritisk til spørgsmålene. Jeg havde det mere sådan at jo dummere spørgsmål jo bedre - for så var det lettere at svare. Så kan man jo svare alt muligt. Det svære er de gode spørgsmål. Men genelt vil jeg sige at journalisterne bliver bedre og bedre - og ved meget mere om hvad der foregår i klubben."

Troels Bech: "Enig i bedre journalister - og det er jeg glad for. Det betyder bedre interviews til glæde for alle parter. Velforberedte journalister giver genvej til godt interview - hvis I udfordrer os med skarpe spørgsmål får vi begge noget ud af det.
Houllier sagde en gang at de vigtigste 30 sekunder er fra det første spøgsmål stilles efter en kamp og til man er kommet ind i et interview. Men reaktionen efter en kamp er jo ikke virkelighed. Det er en redigeret virkelighed. Selv ikke en Chr. Andersen får I hele virkeligheden af."

Uffe Pedersen: "Det er utroligt vigtigt at fremstå rigtigt lige efter kampen. Uanset om man har tabt eller vundet."

Uffe Pedersen gav til slut sit bud på hvordan fremtidens træner skal se ud:
Veluddannet - teori/praktik
Mental stærk
Beslutsom
Motivator
Medieerfaring
- og pænt tøj.

........................
PS. Læs debatindlæg under "Debatforum".