Danske Sportsjournalister
NyhederPRMMedlemslisteOrganisationDebatforumOm DSStadionGuideLinksBilledgalleriKontaktAIPS
   
Flere nyheder
Flere pressemeddelelser

 

 

Oplæg om stadionforhold

Tirsdag d. 28. august 2007

Danske Sportsjournalister har en løbende oversigt over forholdene på danske fodboldstadions.
Der er på det seneste kommet opfordringer til at lave en status over, hvordan det ser ud.
Vi vil derfor opfordre alle, der kan bidrage, om at fremsende ændringer til DS' oversigt.

Vi vil også gerne have tilføjet, hvor der er ADSL og trådløse muligheder, ligesom fotograferne kan have nye ønsker, siden disse oplæg sidst blev udarbejdet.

BEMÆRK - nedenstående er et oplæg til DIG, så DU kan bidrage til en komplet liste til vore forhandlinger med klubberne og divisionsforeningen.
Vi vil også gerne have tilsvarende lister for håndbold og ishockey, så vi kan få en komplet á jour ført liste over stadionforholdene til ligakampene i fodbold, håndbold og ishockey.
Andre bemærkninger er også meget velkomne-
Send din mail til:

tommy.poulsen@horsens-folkeblad.dk

Her er vores status:


a. Brøndby Stadion
Det er et problem, at stadion lukker to timer efter kampene, samtidig med at spillerne ofte først kommer ud op til en time efter en kamp.
Der har været problemer med passage fra presseområde til spillerne. Det er uholdbart, hvis man ikke kan komme fra pressepladserne til mixedzone. Den korteste vej er ofte blevet blokeret. Det går også ud over fotograferne.
Parkeringsforhold i Brøndby er et problem for dem, der kommer i sidste øjeblik, fordi de har dækket andre kampe.
Uheldigt med VIP'ere til pressemøde i Brøndby.
.................................
b. Parken
Pressepladserne er blevet alt for små efter flytningen af pladserne.
Skrivende journalister med computer og notesblok kan ganske enkelt ikke have begge dele på den beskedne plads, der er afsat.
Problemet er det samme til landskampene.
DBU siger, det er Parkens anliggende.
Parken siger, det er DBU's arrangement.
Ingen vil tilsyneladende bidrage til en løsning.
...................................
c. Esbjerg Stadion - presseboksen er for lille, men der er pladser uden for boksen, og der er en udmærket med service, programmer, holdsedler og en bon til pølser. Desuden et udmærket presserum. God adgang til spillerne. Parkeringsområde bag stadion med plads til pressen.
...............................
d. FC Midtjylland - perfekte parkeringsforhold for pressen, pressesum med alt, hvad vi skal bruge og Kaj Radoor som en fremragende hjælper, pressebordene er meget små, men der er kun to ved siden af hinanden, så det er muligt at komme ud. Problem: Hvis man skal gå fra pressebordene til presserummet i pausen, er det næsten umuligt at komme frem og tilbage, men man kan blot gå et par minutter før. God service via Kaj Radoor og Torben Kølbæk.
..............................
e. Silkeborg Stadion - dejlige bløde sæder, fin service med mad før kampen sammen med VIP'erne, kaffe og vand i pausen, programmer og holdleder forefindes i rigeligt mål. Efter kampen går vi tværs over banen og følger med spillerne ind til omklædningsrummet. Fine arbejdsforhold. Presselokale forefindes. Problem: At komme ud fra parkeringspladsen efter kampen. Det kan tage op til en halv time, fordi det er som en flaskehals.
...............................
f. Forum Horsens Stadion - pressebordene er alt for små, men stadion er under ombygning, og centerleder Jørn Juul har lovet, at pladserne bliver større på det nye stadion, som står klar i marts 2009.
Midlertidigt benyttes de gamle pressepladser bag målet, men til næste hjemmekamp i september (ikke på søndag mod Esbjerg) bliver der pressepladser, hvor tv-kommentatorerne sad til kampen mod Brøndby.
I pausen er der servering kaffe og kage sammen med VIP'erne ved forevisning af pressekortet.
Efter kampen er der et presserum under tribunen, hvor primært forografer har arbejdet, og de har været tilfredse. Leif Hamborg har vist folk på plads.
..............................
g. SønderjyskE - gode presseparkeringsmuligheder tæt på stadion, indgang i hallen, hvor der kan købes forfriskninger før kampen. Der udleveres en bon til pressen, som derefter må stå i kø i cafeteriet i pausen for at få en fransk hot dog eller lignende. Pressepladserne er enkle og effektive, og på pladserne har man Keld Werner til at tage sig professionelt af pressen. Han servicerer med programmer og holdleder og er meget behjælpelig. Fin service hos nyoprykkerne, og de enkle presseborde er et forbillede med god plads til computer og blok. Der er også et presserum stillet til rådighed for pressen, og man har fået løst det gamle problem med, at der stod tilskuere med fad-øl bag ved den skrivende presse.
................................
h. Randers Stadion har været gennem en ombygning og modernisering, men pressepladserne er de samme som før. Der er fine parkeringsforhold. Der kan købes forfriskninger og mad i klubhuset før kampen, og der er udmærkede presseforhold - ikke mange pladser, men de er der. Ib Rasmussen servicerer pressen med programmer og holdsedler, og der er kaffe under hele kampen. Fin service.
.................................
i. Århus Stadion - store problemer med parkeringsforhold. Presserum til fotografer er alt for lille, og pressepladserne optages ofte af tilskuere, der drikker fadøl. Servering af sandwich, kaffe og vand fungerer udmærket.
Lars Windfeld forsøger at finde et nyt og større presselokale
Ole Hall sørger for afmærkning af pressepladser, så der ikke er tvivl om, hvad der er presseområde, og hvad der er tilskuerpladser.
...................................
j. Vejle Stadion
- Vi har været til møder med VB i flere omgange, senest med Jan Dahlin, men hver gang får VB ny ledelse, som ikke arver noget af forgængerens viden.
Parkering - det rene kaos, selv med få tilskuere. Sidst var der en handicapbus, der blev sur på en pressefotograf, fordi han ville parkere på pressepladsen, for her skulle en handicappet hjælpes ud. Der er alt for lidt styr på parkeringen.
Fin service med holdsedler og smørrebrød og kaffe i pausen.
Pressepladserne er anbragt sammen med VIP'erne, og i mange tilfælde sidder der VIP'ere og drikker fadøl på pressepladserne. Det er en meget uheldig blanding. Den skyldes dog for en del, at der kun er meget få journalister til 1. divisionskampene.
Der arbejdes på et nyt stadion, som skal stå klar til januar 2008.
Claus Elgaard har lovet, at der bliver bedre pressepladser, og at de bliver adskilt fra VIP'er og andre tilskuere.
........................................
k. Aalborg
Parkering er fint for medier, som kommer permament. De har P-kort og holder lige uden for døren. Medier, som kun kommer til en enkelt kamp, kan kontakte AaB-kontoret (Jette Randrup), i ugen op til kampen og få anvist en plads. Akkreditering er ikke nødvendig forlods. Det foregår i foyer'en på kampdagen, hvor man får et håndleds-bind med nummer på sin plads. Presserum findes i samme foyeer, lige over for opgangen til tribunen. Der er ISDN i såvel presserum som på pressepladserne. Pressepladserne er udendørs, lige op ad nævnte trappe. Gode, brede pladser, afskærmet fra publikums-gangen bagved og med fin udsigt over banen. Separate rum/lokaler til radio/tv-folkene, som fungerer ok. Adgang til spillerne er let og simpel - ned ad tribune-trappen, gennem en låge ind til grønsværen (mod forevisning af sit håndleds-bind) og ned ad spillertrappen til omklædningsrummene, hvor vi gerne må komme til. Forplejning er helt i top - Superligaens i særklasse bedste - med en buffet, der både omfatter forret, varmt mad samt ost/dessert, og der er vand/kaffe/the.
....................................
l. Viborg:
Parkeringsforhold ikke optimale - der er ganske få pladser, og ringe kontrol med, hvem som indtager dem. Akkreditering er ikke nødvendig, men i VFF ser man gerne, at journalister melder sig på forhånd. Pressepladser er der rigtig mange af, og man kan sidde såvel inde som ude, alt efter temperament. Indendørs er der ADSL, og man kan sidde og arbejde så længe, man har behov for på sin plads. Gode og komfortable forhold. Der er separate rum til radio/tv, og - efter oplyst - ingen problemer for disse folk. Adgang til spillerne foregår ned ad en trappe ved pressepladserne, og så ind under tribunen, til højre / venstre alt efter, hvilket hold, man vil have i tale. Der er adgang til omklædningsrummene. Forplejning er kaffe og vand ved de indendørs pressepladser.
.........................................
m. FC Nordsjælland;:
Dårlige parkeringsforhold, usmidige kontrollører og uheldig placering af pressepladserne - modsat tribunen, hvor alle dem, vi skal snakke med, sidder.
.............................................
n. Odense Stadion - alt for få parkeringspladser. Stort set umuligt at få en parkeringsplads, og der er netop kommet EuroPark-kontrol, som har ført til mange uventede og uforståelige parkeringsbøder.
Der er akkreditering til hjemmekampene, og det fungerer fint.
.............................................
o. Lyngby Stadion
Nyoprykkerne har via pressechef Jakob Jermin gjort alt for at give pressen gode arbejdsforhold, når man samtidig tager de trange forhold i betragtning.
Der er generelt behov for bedre faciliteter i Lyngby, men vi møder velvilje, gæstfrihed og stor forståelse, ikke mindst takket være klubbens pressechef.


Der kan også være behov for at a jour føre denne oversigt over stadionforhold:

Her er de væsentligste ønsker vedr. presseforholdene, både omkring byggeriet og det praktiske, når nye faciliteter tages i brug:

1. Minimum 20 siddepladser med skrivepladser. Det er vigtigt, at pressepladserne er brede nok, så alle journalister kan sidde og skrive. Vi advarer mod at afsætte for lidt plads til hver journalist - som det er sket mange steder rundt om i Europå på nye stadion. På hver plads skal der være et el-stik. Det er det vigtigste, da pressefolk i dag møder med computere, der kræver strøm.
Det er vigtigt med mulighed for at overdække pladserne i tilfælde af regn, så der ikke kommer vand i computerne.
Pas på med at lave presselogen for lille. Se, hvordan det er i Esbjerg og Ikast. Der er slet ikke plads til alle, og det giver problemer.

2. I gamle dage var telefonstik det vigtigste. I dag skal der også være telefonstik til radioreporterne, men de skrivende journalister vil oftest bruge mobiltelefon og sende via dem. Derfor vil der til 20 pladser være brug for 3-4 elstik, evt. et par stykker med forlængerledninger.
Adgang til internettet er for journalisterne på stadions efterhånden blevet et must på linje med stole og borde. Ikke mindst for den store hord af journalister, der skal skrive under kampene og sende stoffet hjem i det sekund, at kampen fløjtes af.
Derfor er det nødvendigt med netadgang. Både på pressepladserne og i presserummet. Det smarteste ville være en trådløs forbindelse, som det er nemt at komme på. LAN-kabler er også brugbart.
Det er hverken særlig dyrt eller vanskeligt at etablere netforbindelse i et begrænset område på pressepladserne.


3. Det er vigtigt, at pressefolk ikke bliver placeret sammen med VIP'erne og sponsorerne. Det gør man f.eks. i Vejle, og vi kunne underholde med masser af problemer med at blande disse to kategorier. La' vær med det.

4. Placering af presseboksen skulle meget gerne være midt for banen. Hvis der laves et bur til pressefolk, er det vigtigt, at der ikke er store sprosser, som dækker for udsynet.

5. Pressebordene skulle gerne være nærmest spillepladsen og ikke som i Odense bag ved tilskuere, der konstant rejser sig og råber og skriger eller jubler. Det du'r bare ikke.

6. Det kan være en god ide at opdele presseafdelingen i:
1. radioreportere
2. tv-reportere
3. de skrivende reportere
Visse steder oplever vi, hvordan en radioreporter sender direkte fra kampene til lokalradioen, og det er ingen god idé, hverken for den pågældende reporter eller for de øvrige i presseboksen.

7. DS ønsker, at alle pressefolk i presselogen har AIPS-pressekort.
Vi befinder os i en verden, der bevæger sig meget, og vi kan opleve, at Internettet breder sig, så der er "udsendte reportere" fra klubbens egen hjemmeside, modstandernes hjemmeside, medlemsblad, den lokale ugeavis - ja, vi ved ikke, hvilke medier der dukker op senere, men det er vigtigt at holde disse grupper adskilt fra AIPS-medlemmer.

8. Vigtigt: Parkeringspladser, der er forbeholdt pressen, og hvor der ikke parkerer spillere, trænere, ledere, sponsorer og andre. Det er et stort problem mange steder, f.eks. i Vejle, hvor parkeringen ved store tilskuertal er kaotisk. Det medfører bl.a., at der er spærret af ind til pressens parkeringspladser op til en halv time før kampen. Det er et skræk-eksempel for alle, der skal lave presseparkering.
Presseparkeringen skal være tæt på stadion, og det er vigtigt, at der er en styrmand til parkeringen på kampdagen. Pressefotografer kan ofte være tvunget til at køre midt i kampen, og så er det ikke så smart, at deres biler er buret inde, så der skal efterlyses flere biler for at hjælpe dem ud.

9. En særskilt presseindgang med tydelig markering: PRESSE.

10. Et presserum, hvor reportere kan arbejde efter kampen. I Viborg oplevede vi, at de slukkede lyset på stadion, låste presseboksen og efterlod de arbejdende pressefolk på herrens mark. Det er mest praktisk, at vi skriver efter kampen, og det skulle der gerne være mulighed for.

11. En fast kontrollør/repræsentant, som pressen kan henvende sig til.

12. Mulighed for at sende telefax efter kampen. Det gælder især de aviser, der bruger karaktergivning, og som skal sende karaktererne hjem, når kampen fløjtes af.

13. Monitor i presseboksen. Det er en god idé med en tv-monitor som i Silkeborg. Det giver mulighed for at se slowmotion-optagelser af diskutable tilfælde. Der er mange steder internt tv, og det breder sig mere og mere. Hvis man vil have et byggeri, der passer til fremtiden, vil tv være en naturlig del af fremtidens fodboldstadions, både til VIP'erne og i presseboksen.

14. Eventuelt (her kan der være tale om småting og praktiske ting).

Pressefotograferne
--------------------------
Her gælder presseparkeringen og markeringen af presseindgangen naturligvis også, og når vi tæller antallet af presse-P-pladser op, skal man huske alle kategorier, TV, radio, skrivende, internet og fotografer.

Skamler.

Hvis der skal bruges foto-veste, indskærpes det, at det er veste uden reklamer.

Opholdsfaciliteter før kampen, i pausen og efter kampen.
Der bør være stabile borde og stole, så det giver fotograferne mulighed for at installere computere.
Rummet skal indeholde 220 volt-stik og stikdåser, telefon- og ADSL-linier. Den enkelte bruger betaler for benyttelsen.

Fotografer, der skal sende billeder direkte fra stadion, installerer som regel deres computer, inden kampen går i gang. Derfor bør der kun være adgang for autoriserede og fotograferne i opholdsrummet. Det er meget dyrt grej. Hvis rummet aflåses, bør manden med nøglen ikke befinde sig alt for langt væk, da fotografer arbejder individuelt.

En ansvarlig for presseområdet, så der er nogen at henvende sig til, hvis en eller flere fotografer, der ikke er vant til at færdes til store fodboldkampe, ikke kender de skrevne og uskrevne regler.

Vedrørende etablering af lysanlæg - fotograferne påpeger, at det er vigtigt, at mængden af lys følger UEFA's regler.

Der er ikke behov for mørkekammer-faciliteter.

---------------------------------
Det vil være en god idé, hvis journalister og fotografer har det samme lokale til kaffe og servering i pausen, så de kan mødes til planlægning før kampen og i pausen.
---------------------------------
Skulle der være kolleger, der ønsker tilføjelser til dette oplæg, er man velkommen til at maile til:
tommy.poulsen@horsens-folkeblad.dk


Vi kan da tilføje omkring håndbold og ishockey i Ikast og Herning, som du kan tage med, når I kommer så langt.

Håndbold i Ikast Hallen

Forholdene for Journalister ok. Fotograferne har det straks værre. Der er ikke ordentlig plads. Bag mål går nettet ned langs bandereklamen og på siderne er reklamerne så høje, at man ikke kan sidde ned, og står fotografen op, klager tilskuerne.

Der er kun i hjørnerne, hvor fotografen deler pladsen med gulvaftørrerne. Der mangler simpelthen plads til at sidde ned.


Ishockey KVIK hockey Arena

Her er journalisterne flyttet ned bag det ene mål. Det er langt fra optimalt når man skal følge med i hvad der sker. Desuden er der tilskuere både bag journalister og nogle gange sælges/deles et par pressepladser ud til sponsorer eller andre gæster.Sporten Herning Folkeblad