Danske Sportsjournalister
NyhederPRMMedlemslisteOrganisationDebatforumOm DSStadionGuideLinksBilledgalleriKontaktAIPS
   
Flere nyheder
Flere pressemeddelelser

 

 

AIPS-kongressen

Lørdag d. 31. maj 2008

AIPS-kongres i
skælvets skygge

Den 71. AIPS Kongres i den olympiske værtsby Beijing blev holdt i
Jordskælvets skygge. Naturkatastrofen, der officielt nærmer sig 70.000 døde og har gjort over fem millioner mennesker hjemløse – det svarer til at samtlige mennesker i Danmark var uden hjem og ejendele – ændrede naturligvis kongresprogrammet radikalt.
Bortset fra en tur i operaen med en klassisk og fantastisk flot kinesisk opsætning og afslutningen i Sommerpaladset, der er et blandt mange velbevarede minder om det kinesiske kejserrige og Ming-dynastiet i Beijing, blev de mere selskabelige aften-arrangementer naturligvis aflyst.
I stedet oplevede vi tre sørgedage, hvor kulminationen var godt tre minutters stilhed midt på dagen: Alt gik i stå og alle – det er mange i Beijing! – stod stille med bøjede hoveder og tårer i øjnene i sorg over ofrene og deres familier.
Men Beijing er også en supermoderne metropol med cirka 15 millioner indbyggere, der alle ser ud til at have fået bil i løbet af det seneste år. Spritnye, udenlandske køretøjer fylder de store 10-sporerede hovedstrøg 24 timer i døgnet og lægger et tæppe af dis og trafikdunst over East Chang An, hvor vi (Flemming Olesen og Steen Ankerdal) og de fleste andre delegerede boede på det gamle fornemme Beijing Hotel.
AIPS-præsident Gianni Merlo og eksekutivkomiteen foreslog allerede på kongressens førstedag at donere 20.000 dollars via Røde Kors til hjælpearbejdet. Det blev selvfølgelig støttet af alle.
Kinesisk stats-tv CCTV sendte i døgndrift fra katastrofeområdet i Sichuan. Bortset fra gruen viste billederne også et velorganiseret og kontrolleret hjælpearbejde, der ved vores afrejse havde modtaget over fire milliarder dollars (knap 20 milliarder kroner) i støtte.
Logistikken, der skulle fordele nødhjælpen til de rette mennesker og organisationen af den, var tilsyneladende ikke det største problem. Det var den korruption, der siges at være det enorme et-parti-styres største problem.
Men det handlede AIPS-kongressen ikke om. Og selvom præsident Merlo i flere taler undervejs som i AIPS Magazines leder havde udtrykt diplomatisk kritik af presse- og ytringsfrihedens begrænsninger, så var det ansatsen til en sluterklæring om pressefrihed, der fik kineserne til at kulle helt ud.
Yaoming GU, der normalt er en meget høflig og velafbalanceret kineser og medlem af AIPS’ eksekutivkomite, blev meget vred og talte meget højt om, at AIPS ikke skulle blande sport og politik. Vi er sportsjournalister og skal som sådan ikke fortælle kineserne, hvordan de skal håndtere pressefrihed og menneskerettigheder, lød det i noget, vi tolkede som en blanding frygt og uforståenhed..
Samme opsang fik vi af den kinesiske vicesportsminister Feng ved den officielle afslutningsceremoni.
Kineserne forstår angiveligt ikke, hvorfor vi udefra fokuserer så meget på pressefrihed og så lidt på de flotte olympiske anlæg, de har opført og den modernisering Beijing i det hele taget har gennemgået op til legene i august.
Det ser fantastisk ud: Birds Nest, hvor der er åbning, afslutning og atletikstadion bryder al kendt stadion-arkitektur, og det samme gør svømmehallen. Sammen med fodboldstadion, håndbold, basket og gymnastikhal og den olympiske histories største pressecenter udgør de kernen i det område, der kaldes Olympic Green. Her ligger også OL-byen og de to medielandsbyer inden for ti minutters køre-afstand.
Der hamres og bankes overalt. Og den velfungerende metros Olympic Line åbner først i juli. Men
indtrykket efter en uge i Beijing er, at de effektive kinesere har alt på plads i tide før OL-starten den 8. august.