Danske Sportsjournalister
NyhederPRMMedlemslisteOrganisationDebatforumOm DSStadionGuideLinksBilledgalleriKontaktAIPS
   
Flere nyheder
Flere pressemeddelelser

 

 

Nordisk Kongres

Mandag d. 19. maj 2003

LAPLAND,
SOMMER OG
JULEMAND

Ang. Nordisk Kongres i Rovaniemi

Danske Sportsjournalister var igen repræsenteret på den nordiske kongres, der blev afviklet i sidste uge med afslutningsdag i lørdags i den finske by Rovaniemi i Lapland tæt på Polarcirklen.

Og efter vores egen succes i København for to år siden, kan vi se tilbage på et fint program i det nordfinske, der startede med kongres-åbningen af landshøvding Hannele Pokker i Artikum. Et dansk arkitekttegnet videnskabscenter og museum, der specialiserer sig i de arktiske områder.

Efter åbningen fortalte jurist Carl-Henrik Nyberg om pengespillenes fremtid i Europa. Det blev fulgt op af direktør Antti Pihlakoski, som præsenterede de finske aktiviteter omkring VM i atletik i Helsingfors i 2005, hvorefter de nordiske deltagere kom på rundvisning i det interessante Artikum, der besøges af omkring en halv million turister hvert år.

Dagen efter gik turen 150 kilometer sydpå til Tornio og Happaranda, der er grænsebyer med Tornio som finsk og Happaranda som svensk. I flere timer fik vi et meget interessant indblik i, hvordan de to grænsebyer samarbejder. Både om idrætsfaciliteter, omkring gymnasier og helt specielt omkring Euroen og den svenske krone. I hvert fald var de svenske deltagere ved at falde bagover, da de fik at vide, at man i de to byer kunne handle med begge møntsorter. Altså Euro i krone-Sverige og kroner i finske -Euro.

Begge kommuner står også bag EM i brydning, der næste år afvikles i Aspe-hallen i Happaranda. Kongresdeltagerne var rundt for at se Aspe-hallen og de mange andre idrætsfaciliteter, og specielt interessant var byernes golfbane - kaldet Green Zone Golf.
Banen er lagt midt på grænsen mellem Sverige og Finland. Og her er mulighed for at slå verdens længste Hole In One - nemlig på en time og fem sekunder. Hul seks starter nemlig i Sverige og ender i Finland, og da der er en tidsforskel på en time mellem Sverige og Finland, tager det kuglen en time og fem sekunder fra den er slået til den lander.

Dagen i de to grænsebyer blev sluttet på en fin måde - nemlig med en sen frokost og øl på det lokale bryggeri Hartwall Lapin Kultas.

Efter hjemkomsten til Rovaniemi var der udflugt til Polarcirklen og til Santapark og julemandens smedie. Og selv om de fleste herhjemme nok tror, at julemanden lever i Grønland, så er de i Lapland sikker på, at julemanden Santa Claus kommer fra Rovaniemi. Og vi så ham selv, så måske findes der flere end en julemand??

Fredagen startede med en snak om sportsjournalistproblemerne i Norden og i UEPS. Men tiden blev for kort til, at alle problemer kom på bordet, før Hannu Tolonen fra Undervisningsministeriet fortalte om statens penge i de nordiske lande.
Så gik turen til Lappsets Group, der er en af tre store nordiske firmaer, der producerer redskaber til børns trivsel på legepladser og i sportsforeninger. Vi fik derefter en grundig indsigt i Rovanemis (Laplands) Idrætscentre. Byen har en stor indendørs fodboldbane, en stor indendørs idrætshal, er ved at lægge sidste hånd på en ishockeyhal med plads til 3000 tilskuere, som også kan bruges til volleyballe, basketball og koncerter med op til 5000 tilskuere. Vi så Santa Sports Center med blandt andet skydebaner og tre hopbakker samt langrendsløjper, bandybaner og meget meget mere. Rovaniemi er simpelthen Laplands sportsby nr. 1.

Men kommunen er selvfølgelig også nødt til at bruge penge på sporten. Rovaniemi har i øjeblikket midnatssol, men i otte måneder står solen så lavt, at det næsten er mørkt i alle 24 timer, og derfor bruger man masser af tid på indendørssport.

Under den afsluttende middag kom Norges Jan Dahl ind på emnet UEPS og AIPS, som der ikke havde været tid til at debattere tidligere på dagen. Dahl var meget kritisk overfor både UEPS og AIPS, som han ikke mente havde sin berettigelse, idet man ikke havde nationer, som England, Japan og USA med under paraplyen. Hvis ikke man kan få alle med, kan man ikke blive en magtfaktor, og hvad skal vi så med UEPS og AIPS, sagde Dahl blandt andet.

UEPS-formand Leif Nilsson svarede, at meget af det Dahl sagde, var rigtigt, men at det var forkert, at stå udenfor med sin argumation. Forsøg at komme med i AIPS-styrelsen og kæmp for, hvad du står her og siger. Det er den rigtige vej.

Men desværre er Jan Dahl ikke en af de to norske delegerede ved det forestående AIPS-møde i Portugal - men måske hans norske venner, vil slå et nyt slag. I Danske Sportsjournalister har vi nemlig længe været enige med vore norske venner - problemet har været at finde en person, der var parat til at kæmpe for en plads i AIPS. Men måske Norge i Jan Dahl har et emne???

Når man tager så langt nordpå, som vi fire danske kongresdeltagere, Jørn Højmark, Mads Wehlast, Poul Erik Andersson og undertegnede, gjorde, havde vi selvfølgelig vintertøjet med. Men det blev liggende i kufferten. Vi havde flot sommervejr med omkring 20 grader, blå himmel og midnatssol. Den sidste sne var næsten væk, og isen på søerne var ved at smelte.

Så det blev også uden for det faglige en oplevelse at være gæst i Rovaniemi.

Næste gang de nordiske lande samles bliver i Island - om to år, og nationens ordførende Adolf Ingi Erlingsson kunne fortælle, at der venter de delegerede en spændende kongres.

Vi er allerede begyndt planlægningen, og hvis det hele forløber, som vi håber, venter der de delegerede nogle gode dage, sagde Erlingsson.

Rovaniemi i maj/
Fl. Thor Madsen