Noter fra AIPS-kongressen i Budapest

DS’ kassemester og ud i AIPS-kyndige Flemming Olesen har været med til den 83. kongres i Budapest og har sendt hjemmesiden en række noter, som vi selvfølgelig bringer:

Af Flemming Olesen

Ud af de 155 medlemslande i den internationale sports-organisation, AIPS (Association Internationale de la Presse Sportive) var repræsentanter fra 87 af disse lande til stede ved den 83. udgave, som var arrangeret af de ungarske sportsjournalister. Den fandt sted i Budapest i dagene 3. til 6. februar, og fulgte umiddelbart i forlængelse af det store prisshow, AIPS Sport Media Awards, hvor som tidligere nævnt vort medlem Claus Frederiksen, tog en imponerende tredjeplads i kategorien ”Video athlete profile”.

Årets AIPS Sports Media Awards var den anden udgave, efter debut’en i fjor i Lausanne i Schweiz. Samarbejdspartner er Qatar Sport Press Committee, og de har netop forlænget deres engagement omkring show’et med yderligere to år. Ud over at finansiere alle udgifter, kaster kontrakten hvert år 250.000 dollars af sig til AIPS’ regnskab.

AIPS-kortet blev i den forgangne toårs periode udstedt i 9.102 eksemplarer. Nu er en ny toårig periode påbegyndt i fin stil, med foreløbig godt 5.600 kort afsat i løbet af årets første måned. Ambitionen er, at 2020-21 kortet skal nå de 10.000 eksemplarer.

Næste AIPS-kongres er endnu ikke allokeret. Det er en valgkongres, som kun finder sted hvert fjerde år. Der arbejdes på en aftale med italienske myndigheder og organisationer, som vil gøre enten Milano eller Rom til hjemsted for den 84. kongres. Også Seoul i Sydkorea har budt sig til, hvis det glipper med Italien.

Statutterne i AIPS er efterhånden forældet. Organisationens schweiziske advokat, dr. Carrard, var sat på en umulig opgave, da han blev bedt om at opdatere vedtægterne. Han kunne oplyse, at de på mange områder var både forældede, tvetydigede eller i enkelte tilfælde direkte i modstrid med nogle af de by-love, der løbende er blevet tilføjet. Hans forslag var derfor, at man laver helt nye, tidssvarende love – der kan laves i langt færre paragraffer, og i et meget mere simpelt udtryk. Kongressen vedtog, at arbejdet skal påbegyndes i løbet af de næste måneder, via en kommission, som skal modtage forslag og ideer fra alle i AIPS, som har noget at byde ind med. Siden skal dr. Carrard så udfærdige et forslag, der kan præsenteres og sendes til afstemning på kongressen næste år.

De nordiske lande benytter vanen tro kongressen til at holde deres eget lille møde, og opdatere hinanden på stort og småt. Denne gang var Estland med i gruppen, og man enedes blandt andet om at stemme ens i en sag, hvor der stod en plads i exekutivkomitéen for AIPS Europa på spil. Et dødsfald i fjor (Lev Rossoshik, Rusland) havde gjort, at der skulle vælges et ekstra medlem. Fire kandidater bød sig til, og fra nordisk side var holdningen den, at hollandske Gio Lippins var den, vi gerne så indvalgt. Og det blev netop sådan, da han – med de fem nordiske stemmer – nåede op på 17 og slog Nayden Todorov fra Bulgarien, som fik 13, mens de sidste ni stemmer var fordelt på Manuel Queiros, Portugal og  Eldar Ismayilov, Aserbadsjan.

AIPS Europa er den største af de fire afdelinger under AIPS, hvor de øvrige er Asien, Afrika og Amerika. Og med kongres afviklet meget centralt i Europa, afspejlede deltagelsen også dette, idet hele 40 af 49 europæiske medlemslande var til stede. De tre øvrige kontinenter samlede til sammen delegerede fra 49 lande.

Gianni meets Gianni kunne man sætte som overskrift, da præsidenten for det internationale fodboldforbund FIFA, Gianni Infantino, havde taget sig tid til at stille op til snak/interview med AIPS-præsident Gianni Merlo på scenen ved kongressen i Budapest. En timelang session, efterfulgt af spørgsmål fra salen, var et særdeles brugbart indslag, som blev værdsat af de delegerede.

Empowering women in sports journalism var et andet, rost initiativ på AIPS-kongressen. Et panel, bestående af fire kvinder fra hver af de fire verdensdele under AIPS, blev holdt til ilden af en skarp og velformulerende arrangørkvinde, Szusza Csisztu, tidligere olympisk gymnast fra Ungarn, nu  vicepræsident i det ungarnske sportsjournalist-forbund og med i exekutivkomiteen i AIPS. Det er indslag af denne karakter, der tidligere er blevet efterlyst mere af fra især nordisk side.