Hans Krabbe: “Jeg er bekymret for den branche, jeg elsker så højt”

Arkivfoto: ©Anders Kjærbye

Af Jimmy Bøjgaard

For godt fire måneder siden kradsede Hans Krabbe i lakken i dansk sportsjournalistik.

I et indlæg bragt blandt andet her på danskesportsjournalister.dk, langede chefredaktøren på Midtjyllands Avis ud efter navngivne medier.

Han gik efter bolden, lidt efter manden, men mest af alt efter citaterne.

Budskaberne stod klart: I tyvstjæler vores indhold, lokaljournalistikken kæmper for overlevelse, og vi vil ikke længere være til grin.

”Jeg har været i faget siden 1987, og jeg tror aldrig, at jeg har fået så megen respons på noget journalistik, jeg har lavet, som jeg fik på dette indlæg.”

”Journalister og redaktører reagerede med opbakning, og jeg blev sågar inviteret i TV 2’s Presselogen, for at debattere emnet,”, siger Hans Krabbe om reaktionerne, der fulgte i april og maj efter indlægget blev bragt den 28. april.

”Min pointe var og er, at der bliver snyltet på lokal journalistik. Reaktionerne bekræftede mig jo i, at det her er noget, der fylder meget derude. Jeg blev så måske den, der rev plastret af, og det har jeg det fint med. Debatten er vigtig og relevant”, siger chefredaktøren i dag.

Der er ingen tvivl om, at Hans Krabbe er passioneret omkring emnet. Han når både at blive irriteret og begejstret flere gange under interviewet, når snakken går på den journalistik, han kæmper for.

”Det irriterer mig jo, at vi står derude med livsduelige redaktioner, og at andre så planker vores arbejde. Lige nu, mens vi taler, har jeg en mand ude til træningen i Silkeborg IF. Vi er nogle af de eneste tilbage, som dækker Superligaen, men måske bliver det ændret lidt med TV 2’s tilbagekomst, som jeg finder glædelig.”

”Vi skal have set på reglerne for god citatskik. De er ikke ændret i mange år, og bygger på et grundlag fra print. De er forældede, og hele området med de her udfordringer, bliver vi nødt til at debattere.”

Med 36 år i faget, er Krabbe af den ældre skole, men også ung nok til, at være kommet ind i sportsjournalistik med inspiration af en ældre garde i en helt anden tid før internet og med store printoplag.

”Jeg er jo i fare for, at være en ”boomer”, men jeg savner de gode fortællinger, og er bekymret for sportsjournalistik i dag, fordi den slags falder væk.”

”Der er et mindre udbud af de gode, velskrivende journalister. Tidligere var JP og Politiken med i front der, men de tilpasser og skærer ned. Det er mange år siden, at Berlingske nedlagde sporten, JP skærer ned, og sporten i Politiken fylder mindre og mindre. Da Rasmus Bech og Søren Olsen stoppede, gik de fra to sider til én daglig side, og der sidder jeg bare derude som abonnent, og forstår ikke hvorfor.”

Ser vi nu resultatet af, at være gået fra print til digitalt?

”Sådan har jeg ikke tænkt på det, men det er da muligt. Men digital journalistik er jo ikke lig med, at vi ikke skal gå i dybden og være velskrivende. Der er masser af stærke udenlandske produkter, hvor de går i dybden, eller får en fodboldkamp til at være en stor fortælling, uden kun at referere den.”

”Jeg savner de store fortællinger, hvor sporten sættes i kontekst med kultur og økonomi, og det bekymrer mig, at sportsjournalistik bliver mindre og mindre. Man skærer jo heller ikke økonomi- eller erhvervsstof væk på samme måde. Ja, jeg lyder gammeldags, men vi mangler de dygtige fortællere”, siger Hans Krabbe, som noterer sig, at det særligt er de skrivende medier, der lider.

”De digitale medier, lever jo i bedste velgående. P4 drysser fodbold ud mange aftener, og TV 2 blomstrer med et hav af rettigheder, og er på vej tilbage på Superligaen. Der går det jo godt for sport.”

Heldigvis fanger vi Krabbe på en god dag, for det er også sportsjournalistikken, der har reddet hans torsdag.

”Jeg har lige læst to fremragende Jesper Engmann-historier i JP, og det har reddet min dag. Det er sådan noget, vi har brug for, for ellers er der kun lokal- og regionaljournalistik tilbage.”

”Jeg synes, at det er dejligt at se, hvordan Weekendavisen lykkes med nogle formater. Brian Nygaard har sit publikum, og der er flere andre, som ser ud til at lykkes med nogle ting, der stikker ud, men mange steder er jeg bekymret for, at det kun er klik, der tæller, og dermed også sætter en slags standard. Vi skal stadig i dybden.”

Det her er jo tydeligvis et delelement i en presset branche og en større debat. Hvordan ser du på det?

”Jeg er bekymret for den branche, jeg elsker så højt, og værner om. Det er også derfor, at de her debatter er vigtige. Det er godt, at der er fokus på det, og det glæder mig virkelig. Det vil jeg også gerne stille op til, fordi det er så vigtigt”, siger Hans Krabbe.